Subalansuota mityba gali paskatinti virškinimo, kraujotakos ir limfinės sistemos valymąsi, pagerinti skysčių apykaitą, tokiu būdu paspartinant toksinių produktų pasišalinimą iš organizmo. Paprasčiau sakant, jie gali teigiamai veikti figūrą ir išorę.

Tam būtinas organizmo detoksikacijos procesų balanso palaikymas. Kalbama tiek apie ląstelių, organų ir audinių lygio metabolinę detoksikaciją ir toksinų pasišalinimą, tiek chroniško maistinių medžiagų disbalanso atkūrimą.

Taip maitinantis reikia vengti produktų, kurie užteršia organizmą (mėsos ir jos gaminių, produktų su konservantais, hidrogenizuotų riebalų), o vietoje jų rinktis kruopas, grūdus, žuvį ir jūros gėrybes.

Raciono pagrindą turi sudaryti produktai, „naikinantys“ toksinus, ir nepakeičiamos maistinės medžiagos. Ypač naudingi senėjimo procesus lėtinantys produktai yra šie:

Burokai. Puikus betaino šaltinis, kuris padeda valyti žarnyną, kraują, kepenis ir saugo nuo kenksmingo alkoholio poveikio. Be to, burokai – geras antioksidantas. Valgykite salotas su burokais, kopūstais ir morkomis, pašlakstytas citrinos sultimis.

Citrusinių žievelės. Citrinose ir apelsinuose gausu limoneno, kuris padeda kepenims neutralizuoti kancerogenines medžiagas. Tas pat tinka ir kalbant apie citrinų bei apelsinų sultis, taip pat kmynų ir krapų sėklas.

Kryžmažiedės daržovės. Žiediniai kopūstai, brokoliai, Briuselio kopūstai padeda išvalyti kepenis nuo cheminių medžiagų, medikamentų ir kitų teršalų. Vartokite kaip garnyrą arba kaip atskirą patiekalą.

Razinos. Jose yra insulino - medžiagos, stimuliuojančios inkstų veiklą ir padedančios pašalinti kenksmingas medžiagas iš žarnyno.

Avižos, obuoliai, kriaušės, braškės, žirniai ir pupelės. Juose yra ląstelienos, kuri padeda išvalyti organizmą.

Šparagai, avokadai, bulvės su lupena, žali špinatai, graikiniai riešutai. Juose yra glutationo – medžiagos, kuri padeda pašalinti riebaluose tirpius toksinus.

Špinatai, brokoliai, žirniai, pomidorai, bulvės ir Briuselio kopūstai. Juose yra alfa lipo rūgšties - galingo antioksidanto, kuris naikina žalingus laisvuosius radikalus.

Svogūnai, pupelės, česnakas, raudonieji pipirai, brokoliai ir Briuselio kopūstai. Juose yra junginių, padedančių išvalyti organizmą nuo medikamentų ir hormonų liekanų.

Ypač svarbūs dietai yra žuvis ir jūros gėrybės. Aminorūgštys stangrina odą, taip pat ir veido, sukuria jauną jo ovalą. Tam pasitarnauja ir kalcis bei fosforas, kurie taip pat stiprina kaulų audinį, padėdami išvengti osteoporozės. Nesočiosios riebalų rūgštys omega 3 ir omega 6 – ideali raukšlių profilaktika ir odos apsauga nuo priešlaikinio senėjimo. Selenas ir vitaminas E – geriausi antioksidantai, kurių yra žuvyje ir kurie apsaugo ląstelių membraną nuo pažeidimų.

Bet kokios dietos pagrindas yra, žinoma, vanduo: grynas, negazuotas, nevirintas. Ir jo reikia gerti kasdien apie du litrus. Tuomet joks senėjimas nebaisus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)