Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.
*****

Žmonės pasirenka žaliavalgystę, kad išsigydytų cukrinį diabetą ar alergiją. Cinikams ir skeptikams pasakysiu – diabetu ir alergijomis nesirgau, bet 10-ies kilogramų kaip nebuvę. Jaučiuosi energingiausiu žmogumi pasaulyje, bet manau, kad energijos lygį galima be vargo padidinti valios jėga ir tinkamais metodais, todėl 30 dienų eksperimentuoju ir 100 proc. maitinuosi termiškai neapdorotu maistu.

Dalinės žaliavalgystės metu pradėjau valanda anksčiau keltis – nebe 7.30 val., o 6.30 val. Ėmiau pabusti lengviau ir maloniau. Rytais beveik visada nubėgu 5 – 10 kilometrų. Jei rytais nepavyksta, būtinai pabėgioju po darbo. Šiuo metu pirmą kartą gyvenime ruošiuosi dalyvauti maratone, todėl bėgioju šešis kartus per savaitę, nepaisant nuotaikos ir oro.

Kartą per savaitę būtinai joga – deriname naudinga su malonu. Po savaitės pradedu lankyti jėgos aitvaro kursus, tad reikės dar daugiau energijos ir ištvermės.

Mūsų potencialas beribis, tik apsnūdęs protas nori mus užmigdyti, tad nieko nebijokime, atvirkščiai – meskime iššūkį, tik ne aplinkiniams, ne visatai, o sau, savo protui ir kūnui. Kartą pabudę, niekada nebeužmigsite – pasaulis pasirodys per daug gražus.

Pagrindinis tikslas – maksimaliai išvalyti organizmą. Mano atveju – iš dalies arba visiškai atsisakyti kofeino ir alkoholio bet kokia forma. Nesu triukšmingų vakarėlių mėgėja, bet savaitgaliais ant stalo visada stovi butelis alaus arba taurė vyno. Sakau atvirai – mėgstu alkoholį protingais kiekiais, kad nebūtų jokių pagirių. Aš puikiai žinau, kaip alkoholis veikia žmogų, tad nekartosiu žinomų tiesų, juo labiau nesiteisinsiu.

Pusryčiai

Tinginio pusryčiai – du bananai, juos nusilupu per penkias sekundes. Aš labai užsiėmusi, tad žaliavalgystė man tikras išsigelbėjimas, nes dauguma patiekalų gaminami 5 – 15 min.

Bananai – vieni iš kaloringiausių vaisių, vidutiniškai bananas turi 100 – 120 kcal. Na, bet jei jūs fiziškai aktyvus žmogus, dėl to neverta sukti galvos. Norintiems numesti svorio, siūlau per dieną suvalgyti ne daugiau, nei 1 – 2 bananus.

Bananuose yra vitaminų C, B ir E, jie – puikūs antidepresantai, padėsiantys sumažinti prastą nuotaiką, dirglumą. Per dieną suvalgant du bananus papildomos kalcio trūkumas organizme, dingsta raumenų silpnumas, praeina nuovargis.

Antrieji pusryčiai (po dviejų valandų)

Aš - už maisto derinimą, todėl pagal galimybę stengiuosi daryti pertraukas tarp sunkiau virškinamų produktų, kaip antai riešutų ar bananų. Kadangi vaisiai virškinami nuo valandos iki dviejų, pertraukos pakanka. Antrieji pusryčiai – 2 mandarinai, 47 kcal. Mandarinuose daug vitamino A, C, kalcio. Naujausi tyrimai rodo, kad mandarinai tirpdo riebalus talijos srityje. Tiesa, nepamirškime fizinio aktyvumo.

Pietūs

Šiandien pietums – salotos iš špinatų, salotų lapų, pusės paprikos, salierų, pomidoro, poro, saujelės kedro riešutų ir vienos citrinos sulčių. Druskos ir aliejaus beveik nevartoju. Patarimas pradedantiesiems – jei atrodo, kad kažko trūksta, įberkite druskos ar įpilkite alyvuogių aliejaus, tik atsiminkite – druskos perteklius sulaiko organizme skysčius, na, o tai turi įtakos svoriui. O aliejus, riebalai kelioms valandoms sulėtina medžiagų apykaitą, todėl mažėja energijos.

Salotose minimalus kalorijų skaičius, už tai maksimalus maistingų medžiagų ir vitaminų kiekis. Pridedame baltymų, apie kuriuos nuolat kalba valgantieji mėsą ir kurių per akis pakanka augaliniame maiste. Baltymų yra riešutų kotletuose (kiekvienos straipsnio pabaigoje rasite dienos receptą). Prie salotų suvalgiau tris riešutinius kotletus.

Pavakariai

Pavakariams užkandau figų. Džiovinti vaisiai – puikus užkandis, tik patyrinėkite ingredientų sąrašą ant pakuotės – gamintojai mėgsta konservantus, taip pat ir cukrų ar gliukozės sirupą, o nutarus apvalyti organizmą, jų reikia vengti.

Po 10 kilometrų bėgimo dvi valandas visiškai neturėjau apetito. Išgėriau morkų sulčių stiklinę ir nusprendžiau pagaminti morkų pyragą, kurio recepto laukite tolimesniuose straipsniuose.

Vakarienė

Salotos ir tik salotos. Ingredientai beveik tie patys, tik be poro ir be paprikos. Kalorijų skaičius minimalus, bet vėliau užkąsiu morkų pyrago. Šiuo metu jaučiuosi puikiai, pabėgiojus – lengvas nuovargis. Mintys apie virtą maistą šmėkštelėjo tik kelias sekundes, kai jaučiau stiprų alkį.

Dienos receptas

Riešutų kotletai (20 min.):
* 200 g bertoletijų (liaudyje dar vadinamųjų braziliškais riešutais; 1370 kcal.)
* 100 g morkų minkštimo (likusių nuo sulčių)
* 1/4 svogūno
* petražolių
* prieskonių pagal skonį (druskos, pipirų, krapų, kario)

Riešutus sumalkite trintuvu iki vientisos masės, įdėkite svogūno ir dar kartą permalkite. Masę sumaišykite su morkomis, petražolėmis ir prieskoniais, suformuokite kotletus.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)