Morkos, abrikosai, moliūgai, špinatai ir kitos žalios lapinės daržovės yra puikus beta-karotino šaltinis. Vitamino E randama tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose, daržovių aliejuose.

Mineralas selenas yra antioksidantų enzimų komponentas, todėl kartu su šiais ypatingais baltymais jis veikia kaip antioksidantas. Nemažai augaluose esančių medžiagų taip pat pasižymi antioksidantinėmis savybėmis, nors nėra nei vitaminai, nei mineralai. Pavyzdys - flavonoidai, kurių yra obuoliuose, arbatoje ir svogūnuose.

Antioksidantai apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Jie arba neleidžia jiems formuotis, arba sunaikina jau susiformavusius. Paprastai vitaminai antioksidantai suardo laisvuosius radikalus dar šiems nespėjus pasiekti LDL cholesterolio ar kitų svarbių ląstelių junginių.

Be to, daugėja įrodymų, kad dėl uždegimo kraujagyslėse iš čia esančių substancijų gali susiformuoti krešuliai. Jie gali užkimšti nuo riebalų darinių susiaurėjusią kraujagyslę ir nutraukti deguonies patekimą į tam tikrą širdies dalį, taip sukeldami širdies smūgio riziką. Gali būti, kad antioksidantai padeda kontroliuoti laisvųjų radikalų sukeltą uždegimą.

Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į antioksidantų papildus ir jų įtaką vėžiui. Klinikiniai tyrimai, kurių metu buvo tiriamas beta-karotino poveikis, nepateikė tvirtų įrodymų. 1994 m. atlikti rūkančių suomių vyrų tyrimai parodė, kad dalyviai, kurie vartojo beta-karotino papildus, dažniau sirgo plaučių vėžiu, tačiau 1996 m. tyrimai tai paneigė, nes šiuos papildus vartoję nerūkantys gydytojai juo sirgo vienodai dažnai. Šiuo metu tiriama, kaip antioksidantų papildai yra susiję su prostatos vėžiu. Kitaip tariant, šiu papildų įtaka vėžio prevencijai dar nėra žinoma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją