Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė.

Gastroezofaginio refliukso liga šnekamojoje kalboje vadinama rėmens graužimu. Tai būklė, kai rūgštus skrandžio turinys grįžta į stemplę, pažeidžia stemplės audinius, tuo pačiu gali pažeisti ir kvėpavimo takų audinius.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Yra išskiriama standartinė forma, kuri pasireiškia rėmeniu, rūgštaus turinio atsipylimu, raugėjimu, pykinimu. Mažiau žinoma netipinė šios ligos forma, dar vadinama nestempline gastroezofaginio refliukso liga.

Išskyriamos kelios nestemplinės gastroezogaginio refliukso formos:

laringofaringinė forma,
bronchinė – pulmoninė forma,
stomatologinė forma,
krūtinės skausmo forma.

Skrandžio turinys sukelia vietinį gleivinės dirginimą, veikia žalojančiai. Nėra tiksliai žinoma, koks skrandžio sulčių rūgštingumas yra žalingas gleivinei, kaip dažnai turi vykti refliuksas, kad sukeltų gleivinių pažeidimus. Labai priklauso ir nuo apsauginių funkcijų susilpnėjimo, gretutinių gleivines žalojančių faktorių (rūkymas, alkoholis, per karštas maistas). Svarbus ir alerginis faktorius, ypač bronchinės – pulmoninės GERL formos metu.

Gastroezofaginis refliuksas agresyviu turiniu dirgina nervų galūnes gleivinėje ir sukelia kvėpavimo takų spazmus, kraujotakos sutrikimą. Nestemplinis GERL vyksta dažniausiai dėl patologinio naktinio refliukso, kai žmogus yra horizontalioje padėtyje, refliukso turiniui lengviau patekti virš stemplės. Tuomet refliukso mikroaspiratas patenka į viršutinius kvėpavimo takus, sukelia tracheobronhcitą, lėtinį bronchitą, kurie gali komplikuotis plaučių uždegimu. Tam tikrose situacijose (po operacijos, esant sąmonės sutrikimui, vemiant, ligonis gali aspiruoti skrandžio turinį į kvėpavimo takus – tuomet susergama aspiracine pneumonija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)