Imuninė sistema žmogui padeda apsisaugoti nuo mikrobų, virusų, parazitų, svetimų baltymų ir kitų, genetiškai nepriimtinų medžiagų. Jei į žmogaus organizmą patenka antigenai, ima veikti organizmo apsauginės imuninės reakcijos. Jos užkerta kelią antigenų daromai žalai. Jei imuninė sistema pažeista, žmogus ima sirgti įvairiomis mikrobų, virusų, parazitų sukeltomis ligomis.

Nusilpęs organizmo imunitetas taip pat sudaro galimybę vystytis ir vėžinėms ląstelėms. Farmacijos specialistas Mantas Jakimavičius pabrėžia, jog kiekvienas žmogus turi vėžinių ląstelių, tačiau stipri imuninė sistema užkerta kelią pakitusiai audinio ląstelei tapti piktybinei.

„Kiekviena kūno ląstelė išgyvena savo gyvybės ciklą – nuo jos atsiradimo iki žūties. Ląstelių skaičių reguliuoja apoptezė, kuri yra itin svarbi priešvėžinėje ir priešvirusinėje būklėje, kai pasireiškia ląstelių mutacijos ar yra sutrikusi ląstelių gamyba. Nusilpus imuninei sistemai, silpsta ir priešvėžinė gynyba – susidaro sąlygos vystytis onkologinėms ligoms“, – tikina Mantas Jakimavičius.

Atšalus orams, daugelį ima kankinti peršalimo, virusinės ligos, nuovargis, darbingumo sumažėjimas. Dažnai tokia prasta savijauta apninka dėl susilpnėjusios organizmo imuninės sistemos. Medikai teigia, jog vieni iš natūraliausių būdų, stiprinančių imunitetą, yra vitaminas C ir bioflavonoidai.

Vitaminas C dalyvauja įvairių svarbių medžiagų sintezėje organizme (hormonų, karnitino). Pasak medicinos specialistų, šis preparatas gerina bendrą organizmo būklę, suteikia žvalumo, padeda užkirsti kelią peršalimo ligoms, apsaugo organizmo ląsteles nuo patogeninių mikroorganizmų poveikio.

„Kai ima organizme trūkti vitamino C kyla grėsmė peršalti, gali sutrikti miegas, išsivystyti depresija. Šis vitaminas reikalingas tam, kad stiprėtų mūsų imuninė sistema, taptume atsparūs stresui, suaktyvėtų mūsų laimės hormonai“, – teigia farmacijos specialistas Mantas Jakimavičius.

Vitaminas C, vartojamas kartu su bioflavonoidais, į vitaminus panašiomis medžiagomis, tampa vienu iš stipriausių antioksidantų gamtoje. Ilgą laiką medikai patarė vartoti greipfrutus dėl jų sultyse esančio vitamino C ir E. Vėliau mokslininkai išstudijavo, jog šio vaisiaus sudėtyje gausu ir kitų aktyvių medžiagų.

„Bioflavonoidų veikimas labai įvairus. Šios medžiagos stabdo kraujavimą, slopina uždegimą, mažina kraujagyslių pralaidumą, slopina alergines reakcijas. Šiandien žinoma per 20 tūkst. įvairių bioflavonoidų. Greipfrutuose besikaupiantys flavonoidai naringeninas ir naringinas pasižymi antioksidaciniu poveikiu, apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, stiprina imuninę sistemą, veikia priešuždegimiškai, slopina hepatito C viruso dauginimąsi kepenyse, mažina cholesterolio kiekį kraujyje“, – tikina M. Jakimavičius.

Farmacininkas, paklaustas, kokie būdai stiprinti imunitetą yra efektyviausi, teigia, jog jų yra ne vienas. „Tam, kad imuninė sistema būtų stipri, pirmiausiai turime pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, pakankamu kiekiu vitaminų ir mineralų. Tačiau dėl itin spartaus gyvenimo tempo ne visada tai įmanoma. Tokiu atveju rekomenduojama vartoti natūralius maisto papildus, kuriuose gausu bioflavonoidų, vitamino C ir E.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją