Be pagrindinės scenos atokiau buvo įsikūrusi „Slėnio scena“ ir vidury festivalio esanti „Kalno scena“, kurios pažėrė dar daugiau roką grojančių muzikantų.

Festivalis praėjo gerai ir sklandžiai, be nemalonių incidentų. Vienintelis dalykas, kuris galėjo atimti jėgas, buvo dideli karščiai. Tačiau situaciją gelbėjo festivaliui parinkta vieta – Zaraso sala, kurią supo šiltas ežero vanduo. Daug saulės, jokio lietaus ir gera muzika puikiai nuteikė į „Roko naktis“ susirinkusius žmones.

Kilę nesklandumai nesugadino festivalio

Tiesa, neapseita be neplanuotų staigmenų. Publika buvo nustebinta netikėtai pakeistos programos. Pirmosios festivalio dienos ryte organizatorius Algirdas Barniškis sulaukė skambučio iš grupės „Killing machine“. „Grupės vokalistas turi problemų su sveikata, tad tai buvo force majeure“, – pasakojo A. Barniškis. Vietoje kviesto tarptautinio roko žvaigždžių projekto „Killing Machine“ pasirodė organizatoriaus draugai – grupė „Rebelheart“, kuri šiais metais švenčia savo grupės pilnametystę.

Atvažiuojančius iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių festivalio lankytojus pirma pasitiko „Kalno scena“. Joje pasirodė lietuvių rokerių grupės: „Oil Busters“, „Memorial faces“, „Daddy‘s dolls“, „Black out“ ir operinį vokalą su growl‘u (angl. k.- riaumojimu) derinanti grupė „Karma coat“.

Po darbų atvykstančius žmones nuo aštuntos valandos vakaro į didžiąja sceną pradėjo kviesti metal/rock/gothic stiliumi grojantys švedai „Violent Divine“. Po jų sekė rokeriai „Rojaus tūzai“ su Povilu Meškėla priešakyje, iššūkio nepabūgę „Rebelheart“, nepailstanti grupė „Bix“ ir legendinė lietuviško roko muzikos grupė „Katedra“.

Pirmosios dienos vinimi buvo britų alternatyvaus roko atlikėjai „The Subways“. Savo muzikinį kelią pradėję nuo „Nirvanos“ ir punk roko, jaunieji muzikantai dalyvių ausis džiugino ne tik gero roko doze, bet ir stage diving'u (angl. k. - šokinėjimas į publiką nuo scenos). Kaip pasakojo organizatorius Algirdas, ypatingų rekvizitų nei vieni muzikantai nepageidavo: „Tik „The Subways“ paprašė „Gibson“ gitaros, mat vieną jie atsivežė, o kitos nenorėjo vežtis.“

Atlikėjai buvo nustebinti lietuvių dėmesiu rokui

Užsienio grupės labai teigiamai įvertino roko festivalį. „Muzikantams keista, kad Lietuvoje skiriamas toks dėmesys rokui. Taip pat mes labai rūpinomės „The Subways“ saugumu dėl stage diving‘o. 60 procentų bendravimo mes skyrėme jų saugumui. Atlikėjams buvo labai dėl to keista, nes vokalistas buvo padaręs tiek daug šuolių per visą koncertavimo laiką ir niekas dar taip nesijaudino dėl jo saugumo.“

Visos užsienio grupės buvo pamalonintos šiltu sutikimu ir dideliu dėmesiu. „Apskritai visi atlikėjai buvo be galo šilti žmonės. Kuo garsesnė grupė, tuo muzikantai šiltesni ir paprastesni“, – pasakojo A. Barniškis.

Rokas nuo pat ryto

Antrą festivalio dieną nuo pat 11 ryto žmones žadino jaunieji roko muzikantai. „Kalno scenoje“ pakilti ir pradėti justi roko dvasią nuo ryto kvietė „Dio tribute.lt“, „Beware apollo“, „Karma“, „Days of eclipse“, „Timohi“ ir Salvijaus Žeimio muzikinės improvizacijos, pavadintos „Salvijus Zeimys drum‘s workshop/masterclass“.

Karštis ir nuovargis dėl pirmosios festivalio dienos šėlsmo tik įdienojus didesnę publikos dalį sutraukė į muzikines scenas. „Slėnio scenoje“ pasirodė antrasis grupių sąstatas. Gaivališka jėga prabudino roko grupė „Wozu“, po kurios sekė kontraversiški latviai „Triana park“, su ryškiai rožinės ir mėlynos spalvos kostiumu pasidabinusia energinga vokaliste.

Kiek ramesni, tačiau nuoširdumu trykštantys vidurinieji pasirodė grupės „Atikos“ nariai. Deja, „Slėnio scenos“ grupėms teko patirti nesklandumų dėl techninių trukdžių, tačiau tai nesugadino bendros nuotaikos ir atmosferos.

Gimtadienio proga scenoje - roko legenda „Volis“

Festivalio dalyviai galėjo pamatyti po ilgos pertraukos ant scenos pasirodžiusią legendinę roko grupę „Volis“. Šiais metais švenčiantys grupės dvidešimtmetį, atlikėjai patys paprašė koncertuoti „Roko naktų“ festivalyje.

„Man paskambino Vladas (grupės vokalistas) ir pats paprašė leisti sugroti festivalyje. Jie visai negalvojo groti toliau, čia tiesiog buvo toks vienas išėjimas ir grupės gimtadienio paminėjimas“, – apie grupės koncertą pasakojo organizatorius Algirdas.

Po „Volio“ scenoje pasirodė uždeganti ir orumu alsuojanti grupė „Piligrimas“, neapsakomai energingi naujosios roko kartos atstovai iš Estijos „Bedwetters“, kurių pritariantis vokalas grojo būgnais, ir anglišku repertuaru nustebinę „SBS“. Pastaroji grupė surengė įspūdingą pasirodymą su kryžiaus deginimu, negailėjo publikai skrajučių ir plakatų su grupės atributika, o vokalistas – savo telefono aparato ir sceninių marškinėlių.

Techniniai rūpesčiai koregavo repertuarą

Antrąją dieną organizatoriams vėl reikėjo suktis iš padėties ir keisti grupių pasirodymo laiką. Grupė „Lapko“ atsivežė didžiulį kalną aparatūros. Organizatoriams teko greitai derinti techninius dalykus ir pasirodymo laiką su kitomis grupėmis, mat „Lapko“ aparatūros pakeitimas būtų užtrukęs valandą. Todėl charizmatiškieji suomiai grojo pirmi didžiojoje scenoje. Deja, dėl karšto oro ir pasikeitusio grupių sąstato susirinko labai mažai klausytojų, nepaisant to, muzikantai nuoširdžiai bendravo su publika ir dalinosi gera nuotaika.

„Kai pradeda groti pirmas kolektyvas, žmonių būna mažiau. O kadangi buvo labai karšta, publika ne greitai rinkosi prie scenos. Ar tai būtų „Thundertale“ ar „Laime pilniga“, tai nekeistų situacijos“, – apie menką klausytojų skaičių kalbėjo A. Barniškis.

Roko žanrų gausa

Po suomių didžiojoje scenoje pasirodė lietuviai „Thundertale“ ir latviai „Laime pilniga“. Temstant dangui ir leidžiantis saulei ketvirtieji į sceną su trenksmu įsiveržė „AC/DC tribute.lt“, kurie sutraukė didžiausią publikos dalį, taip ir likusią šėlti iki pat koncertų pabaigos.

Lietuviškąjį projektą ant scenos pakeitė viena įdomiausių pastarojo dešimtmečio Europos sunkiosios muzikos grupių „Breed 77“. Ne už ilgo po sunkaus roko, progresyvaus metalo ir flamenko mišinį grojančių „Breed 77“ pradėjo groti tūžmingai nusiteikusi skandinavų grupė „Sonic Syndicate“. Nepaisant necenzūrinės vokalisto kalbos, „Sonic Syndicate“ savo energiją perdavė publikai ir įkaitino visą Zaraso salą.

Festivalį uždarė žymieji elektro roką grojantys lietuviai „Happyendless“. Pasirodymo pradžioje pritrūkę energijos, jaunieji muzikantai užkūrė ne ką mažesnę pirtį nei prieš tai pasirodžiusios sunkioji roko grupės iš užsienio.

Karštis ir krizė nesutrukdė mėgautis roku

Pasak organizatoriaus Algirdo festivalio lankytojų buvo mažiau nei praeitais metais: „Aišku, lankytojų buvo mažiau dėl ekonominės krizės, tačiau jų privažiavo tikrai daug. Tiesiog dieną visi buvo išsislapstę kas sau į pavėsį dėl karščių.“

Vis tik „Roko naktys“ pateisino savo vardą ir festivalyje tvyrančią dvasią. Pastarąją buvo galima justi nuo festivalio vedėjo balso ir kokybiškos muzikos iki šėlstančios ir itin draugiškos publikos.

DELFI nuotraukų galerijoje - festivalio „Roko naktys 2010“ akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją