Vienas prieš visus!

Kiekviena česnako skiltelė turi daugybę sveikatai naudingų medžiagų: karoteno (provitamino A), vitaminų C, B1, PP, mineralinių druskų, vertingiausio antioksidanto seleno, išsiskiriančio senėjimą stabdančiomis ir priešvėžinėmis ypatybėmis.

Česnakai apdovanoti organinėmis rūgštimis, taip pat ir sitosterinu bei ergosterinu – šios medžiagos sudaro ląstelių membranų pagrindą ir sintezuoja steroidinius hormonus, turinčius antistresinį ir priešuždegiminį poveikį.

Česnakuose yra ir širdį veikiančio glikozido, kuris mažina miokardo infarkto tikimybę ir lėtina pulsą, kai kamuoja tachikardijai (padažnėjęs širdies ritmas).

Už aštrų skonį ir kvapą česnakas turėtų dėkoti eteriniams aliejams, o už kartumą – sieros junginiams. Jie padeda kovoti su audinių rūgštingumu, kurį mokslininkai laiko blogos savijautos priežastimi. Kuo kartesni česnakai, tuo didesnis jų šarmingumas, neutralizuojantis ląstelėse susikaupusią rūgštį. Šiuo atžvilgiu česnakams nėra lygių! Juk ne veltui nuo senų laikų šių daržovių įeina į antpilų, jauninančių ir valančių organizmą, receptus.

Mikrobų grėsmė

Viduramžių Europos gyventojai česnakais gydėsi nuo choleros ir kitų skrandžio bei žarnyno ligų. Kažkada šios vertingos daržovės išgelbėjo tūkstančius marseliečių nuo maro epidemijos: jie nepaliaujamai valgė česnakų ir įtrindavo odą jų aliejumi.

Dabar mes žinome, kad česnakų antimikrobines ir antivirusines ypatybes lemia augaliniai antibiotikai – fitoncidai, iš dalies alicinas. Maža to, neseniai išaiškėjo, kad šios medžiagos gali išvaduoti net nuo… chroniško gastrito, kai padidėjęs rūgštingumas, ir opaligės! Mokslininkai jau dirba šia kryptimi.

Ligos išvakarėse

Juntate, kad tuoj sunegaluosite? Pasinaudokite nuo peršalimo saugančiu kokteiliu iš mėtų antpilo, citrinų sulčių, medaus ir česnakų. Arbatinį šaukštelį mėtų užplikykite stikline verdančio vandens, kaitinkite 3–5 minutes ant mažos ugnies, paskui nukoškite ir ištirpinkite šiame antpile arbatinį šaukštelį medaus. Tuomet smulkiai supjaustykite mažą skiltelę česnako, įdėkite į puodelį ir sutrinkite šaukšteliu. Į puodelį įspauskite ir ketvirtį nedidelės citrinos, tada supilkite mėtų antpilą su medumi, viską išmaišykite ir išgerkite šiltą gėrimą prieš naktį – ryte nubusite sveiki!

Atminkite, kad česnakai turi ir organizmo valomųjų ypatybių.

100 g žuvies ir 50 g mėsos turi tekti mažiausiai viena skiltelė česnako – tai bus tarsi organizmo valomoji programa. Gyvulinės kilmės maistas skatina šlakų susidarymą, o česnakai padeda nuo jų išsivaduoti. Svarbu, kad česnakai nebūtų itin apdoroti termiškai, antraip praras savo gydomąsias savybes.

Tačiau ar visais atvejais galima vartoti šių daržovių? Valgyti česnakų nepatariama visiems, kurie kenčia nuo pankreatito, hepatito ir skrandžio ligų paūmėjimo metu. Neverta vartoti česnakų ir kaip kirminus varančios priemonės – stulbinamo poveikio nebus!

Svarbu

Česnakai
* Pirkite stambias ir kietas kaip akmuo česnakų galvutes sausais lyg popierius lukštais. Nesirinkite minkštų ar drėgnų galvučių, taip pat ir tų, kurios laikomos parduotuvių šaldytuvuose.

* Česnakus laikykite atvirame inde sausoje vėsioje vietoje apie 2 mėnesius. Jeigu česnakai pradeda leisti daigelius, perpjaukite skilteles pusiau ir išimkite žalias šerdeles.

* Kad būtų lengviau nuvalyti česnakų skilteles, pamaigykite jas bukąja didelio peilio puse.

* Kepdami česnakus dažnai pamaišykite, kad jie nesudegtų ir netaptų kartūs.
* Švieži česnakai labai aštrūs (kuo ilgiau būna patiekale, tuo aštresni tampa); apkepti ir troškinti česnakai įgyja saldesnį ir brandesnį skonį.

Česnakai – nuo įvairių sveikatos sutrikimų

Apsauginių organizmo jėgų susilpnėjimas

Peršalimų sezono metu kartą per dieną 20 minučių prieš valgį išgerkite valgomąjį šaukštą šio mišinio: susmulkinkite 8 dideles česnakų skilteles ir pusę nenuluptos citrinos, viską sudėkite į puslitrinį stiklainį, užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palaikykite 4 dienas tamsioje vietoje.

Peršalimas

Susmulkinkite kelias skilteles česnako, sudėkite į stiklinę arba aukštą puodelį, prikiškite prie nosies ir kelis kartus giliai įkvėpkite. Kitai inhaliacijai paruoškite šviežią vaistų porciją.

Sloga

Smulkiai sutarkuokite stambią česnako skiltelę, užpilkite valgomuoju šaukštu aliejaus arba žuvų taukų, palaikykite 8–10 val. ir išspauskite per marlę. Mišinio lašinkite po 6–8 lašus į kiekvieną nosies angą 3 kartus per dieną.

Plaukų slinkimas

Valandą prieš plaudami plaukus jų šaknis įtrinkite česnakų sultimis arba šešių smulkiai sutarkuotų česnako skiltelių košele.

Nuospaudos ir karpos

4–5 kartus per dieną tepkite jas česnakų sultimis, o nakčiai ant jų uždėkite storą sluoksnį smulkiai sutarkuotų česnakų su medumi (1:1).

Sunkiai gyjantys įpjovimai ir įdrėskimai

Ant jų uždėkite sutarkuotų česnakų košelės, įvyniotos į vieną sluoksnį marlės, ir palaikykite 10–15 minučių.