„Plastinę chirurgiją sudaro dvi atskiros dalys – rekonstrukcinė (atkuriamoji) ir estetinė, - sako plastinės-rekonstrukcinės chirurgijos specialistas Renaldas Vaičiūnas. – Tačiau žmonės plastinę chirurgiją dažniausiai supranta siaurąja prasme, kaip estetinę chirurgiją. Ji apima procedūras, kuomet padailinama žmogaus išvaizda ir šalinami su amžiumi atsirandantys pokyčiai. Tuo tarpu rekonstrukcinė chirurgija – tai nepalyginamai sudėtingesnė, didelės patirties, medicininių žinių ir išmanymo reikalaujanti sritis. Ji apima visas operacijas, kurios atkuria žmogaus kūno dalis, funkcijas, ištaiso dėl traumų ar ligų atsiradusius defektus, padeda gydant apsigimimus. Atkuriamosiose operacijose paprastai darbuojasi visas būrys chirurgų – traumatologų, onkologų, mikrochirurgų. Lietuvoje visos rekonstrukcinės chirurgijos operacijos yra apmokamos valstybės. Estetinės chirurgijos procedūros daugiau paplitusios privačiame sektoriuje.“

Nuo rekonstrukcinės chirurgijos prasidėjo visos šiuolaikinės plastinės chirurgijos istorija. Veido atkūrimas, nosies, ausų plastika, odos persodinimas – pirmosios operacijos, kurios ypač patobulėjo ir buvo aktualios Pirmojo pasaulinio karo metais. Kaip bebūtų žiauru, daugybė kareivių sužalotais, nudegusiais, po sprogimų sudarkytais veidais ir kūnais pasitarnavo pirmųjų plastikos chirurgų praktikai, o dauguma vadovėlių buvo parašyti po Pirmojo pasaulinio karo. Tobulėjant medicinos įrangai, augant patirčiai ir žinioms pastebėta, kad plastinės chirurgijos pagalba galima koreguoti ne tik sužalojimus ar išsigimimus, bet ir nepatinkančius veido bruožus.

Štai keletas procedūrų, kurios pašalina kosmetinius trūkumus ar traumų padarinius: nosies plastika, atlėpusių ausų plastika, apgamų, tatuiruočių, randų šalinimas, krūtų didinimas ar mažinimas, pakėlimas. Kitas galime vadinti jauninančiomis: vokų plastika, veido, kaklo, sėdmenų patempimas, kolageno arba hialurono rūgšties injekcijos. O kur dar varpos didinimas ir ilginimas, varpos bei sėklidžių, sėdmenų implantai, moteriškų genitalijų plastika – šios operacijos daugelį vis dar šokiruoja, bet labai domina. Intymu, galbūt todėl ir smalsu. 

Dauguma plastinės chirurgijos operacijų yra atliekamos sulaukus pilnametystės, su retomis išimtimis, kaip antai atlėpusių ausų korekcija. Viršutinės ribos nėra – svarbiausia, kad žmogaus širdis ir kraujotaka sugebėtų atlaikyti operaciją ir nejautrą. Didelė tikimybė, kad chirurgas nesutiks operuoti, jei esate užkietėjęs rūkalius.

Siūlome susipažinti su populiariausiomis plastinėmis operacijomis iš arčiau.

Veido ir kaklo odos patempimas

Yra keletas būdų operacijai atlikti. Tai gali būti paprastas odos patempimas arba gilesnių audinių korekcija. Atliekant veido ir kaklo odos patempimą (liftingą) dažnai daromas ir smakro riebalų nusiurbimas bei vokų plastika, kuomet pašalinamas vokų odos perteklius ir vadinamieji maišeliai. Šie klausimai turi būti aptariami konsultacijos su gydytoju metu. Liftingą tikslinga atlikti sulaukus 35-40 metų, kai atsiranda raukšlelės, oda tampa ne tokia elastinga. Operacijos efektas vidutiniškai išlieka 5-10 metų, o šis laikotarpis priklauso nuo organizmo sveikatos būklės, gyvenimo būdo, kitų būsimų kosmetikos procedūrų. Kartą atliktos operacijos nebūtina kartoti. Žinoma, veidas keisis ir po operacijos, tačiau praėjus 20 metų po jos, palyginus su bendraamžiais, veidas atrodys jaunesnis penkiais ar dešimčia metų. Svarbiausias dalykas, kurį reikėtų atminti – ši operacija neturi pakeisti veido bruožų.

Lyginti kaktos ir veido raukšles galima ir botulino injekcijomis. Jomis šalinamos surauktų antakių, kaktos, akių kampų raukšlės. Injekcijų vieta nuskausminama anestetiniu tepalu, plona adatėle preparatas tiksliai sušvirkščiamas į reikiamus taškus, susilpninant tik tuos raumenis, kurie sąlygoja raukšlių susidarymą, bet nepakeičiant veido išraiškos.

Ar injekcija bus efektyvi, priklauso nuo odos tipo, storio, raukšlių išreikštumo. Galimus rezultatus turėtų paaiškinti plastikos chirurgas.

Hialurono rūgšties preparatai – tai gana naujas gydymo ir atjauninimo būdas. Hialurono rūgštis yra vienas pagrindinių natūralių odos komponentų. Odos stangrumas bei lygumas nyksta su amžiumi: jautriausi odos plotai tampa įdubę, pasirodo raukšlės ir veidas atrodo pavargęs. Svarbiausia šios medžiagos savybė yra drėkinti bei lyginti odą, dėl ko veido kontūras tampa patrauklesnis.

Hialurono rūgšties injekcijos padeda atsikratyti gilių ir siaurų raukšlių, atgaivinti veidą, pabrėžti lūpų putlumą. Rezultatas būna greitas, akivaizdus, oda atrodo natūraliai, ji tampa lygi bei elastinga. Be to, procedūra trumpa (15-30 min.), rezultatas matosi iš karto, o poveikis išlieka nuo pusės iki pusantrų metų.

Riebalų nusiurbimas

Riebalų nusiurbimas arba liposakcija – plastinės chirurginės procedūra, skirta vietiškai susikaupusių riebalų pašalinimui. Ant kūno yra keletas sričių, kur dažnai būna riebalinio audinio atsidėjimas. Dažniausiai tai klubai, keliai, pilvas, smakras. Specialios aparatūros pagalba operacijos metu per nedidelius įdūrimus mechaniniu būdu, lazerio ar ultragarso pagalba suskaidomos riebalinės ląstelės, kurių perteklius pašalinamos per zondą. Svarbu žinoti, kad liposakcija yra naudojama kūno ir veido formų korekcijai, o ne kūno masės mažinimui. Saugiai vienos operacijos metu daugiausiai galima pašalinti apie 4-5 litrus riebalų.

Pašalinus atitinkamą riebalinio audinio kiekį, pasiekiamas pakankamai stabilus ir ilgas efektas. Operacijos metu išsiurbiami riebalai iš giliojo sluoksnio, viršutinis lieka nepaliestas. Tai, kad riebalų šalinimo operacija vienoje vietoje gali įtakoti riebalų susikaupimą kitose vietose – tik mitas. Pašalintos riebalų ląstelės nebeatauga.

Dažnai pacientai klausia, ar galima vienos operacijos metu nusiurbti riebalus nuo kelių sričių. Vieno atsakymo nėra, viskas sprendžiama individualios konsultacijos metu. Tačiau Kadangi pooperacinis laikotarpis ilgas (tik po mėnesio dingsta didžioji dalis mėlynių ir patinimų, o galutinį rezultatą galima vertinti po kelių mėnesių), tad siekiant pakartoti procedūrą kitose kūno srityse, tenka gerokai palaukti.

Krūtų didinimas

Šios operacijos metu ne tik padidinamos krūtys, bet gali būti pakeičiama jų forma, jeigu jos nusileidusios, kas dažniausiai atsitinka krūtimi maitinusioms mamoms. Operacija atliekama, kai moteris pageidauja didesnių krūtų, nori sugrąžinti iki nėštumo buvusį krūtų dydį ar sumažinti asimetriją dėl skirtingo jų dydžio. 

Per konsultaciją plastikos chirurgas įvertina krūties ir jos odos struktūrą, išmatuoja atstumus, reikalingus implantui bei liemenėlei parinkti, paaiškina tinkamiausią operacijos būdą ir kurioje vietoje patalpins implantus (po didžiuoju krūtinės raumeniu ar po krūties liauka). Operacijai naudojami silikono geliu užpildyti implantai. Jie gali skirtis savo forma (apvalūs arba anatominiai), paviršiaus lygumu (lygūs arba tekstūriniai) ir tūriu.

Operuojama bendrinėje nejautroje, operacija trunka 1-2 valandas. Pjūvis gali būti daromas odos raukšlėje po krūtimi arba aplink areolę, jeigu ji yra pakankamo dydžio.

Po operacijos rekomenduojama praleisti naktį klinikoje. Aktyvesnė fizinė veikla apribojama iki mėnesio. Randų kietumas ir rausvumas trunka apie 6 savaites, vėliau jie pradeda blukti.

Nors krūtų padidinimo operacija nėra labai sudėtinga, ji vis tiek susijusi su rizika. Kaip ir po visų operacijų, gali būti kraujavimas, patinimas, kilti infekcija, tačiau tai - labai retas reiškinys. Kartais gali išsivystyti implantą gaubiančios kapsulės kontraktūra, dėl ko vėliau gali prireikti pakartotinės operacijos. Po operacijos gali sumažėti arba padidėti spenelio jautrumas. Implantas plyšta labai retai ir visada yra pakeičiamas kitu. Jeigu taip atsitiktų, implantus gaminanti firma jį suteiktų pacientei nemokamai. Po krūtų padidinimo operacijos šiek tiek sudėtingiau vertinti mamogramas, tačiau tyrimais neįrodyta, kad implantai gali sukelti vėžį. Taip pat nėra mokslinių įrodymų, kad implantai sutrikdo maitinimą krūtimi, vaisingumą ar nėštumą.

Krūtų sumažinimas

Per operaciją pašalinamas odos, krūtų audinio perteklius ir suformuojamos mažesnės, pacientei patrauklesnės krūtys. Operacija atliekama klinikoje bendrinėje anestezijoje. Per operaciją pašalinamas odos ir krūties audinio perteklius, o spenelis ir areolė grąžinami į anatominę padėtį. Pjūvius plastikos chirurgas suprojektuoja taip, kad randas lieka aplink areolę, vertikaliai žemyn nuo jos ir raukšlėje po krūtimi.

Nosies plastika

Nosies atkūrimas yra viena pirmųjų rekonstrukcinių operacijų plastinės chirurgijos istorijoje. Tai – labai kūrybiška, subtili ir įvairove pasižyminti procedūra. Nuo menko kelių milimetrų nosies pataisymo, pakreipimo, sutrumpinimo – iki didelių pakeitimų. Kartais, žmogui patyrus nosies traumą, tenka ją konstruoti vos ne iš naujo. Chirurgai gali ne tik pakeisti nosies formą - išlyginti nosies kuprelę, sumažinti nosies plotį, patobulinti nosies galiuką, ištiesinti iškrypusią pertvarą - bet ir pagerinti kvėpavimo funkciją.

Operuojant pjūvis atliekamas nosies viduje arba daromi keli nedideli pjūviai šalia nosies. Randai paprastai būna nematomi arba sunkiai pastebimi. Specialių instrumentų pagalba nosies kontūrui suteikiama pageidaujama forma.

Su tam tikrais apribojimais daugelis nosies bruožų gali būti pakeisti suteikiant jai patrauklesnę formą. Operacija atliekama vietinėje, intraveninėje arba bendrinėje nejautroje. Pacientas po operacijos naktį praleidžia klinikoje.

Ausų korekcija

Atlėpusios ausys gali būti dažna kompleksų ar net psichologinių sutrikimų vaikystėje ir paauglystėje priežastimi, todėl operaciją stengiamasi atlikti iki išsivystant moralinėms vaiko problemoms. Operaciją vaikams galima atlikti nuo 6 metų amžiaus. Suaugusiems, kurie nepatenkinti savo išvaizda dėl atlėpusių ausų, taip pat rekomenduojama atlikti otoplastiką.

Operacijos metu pakeičiama ausies kriauklės kremzlės forma. Mažiesiems pacientams operacija atliekama visiškoje nejautroje, vyresnėliams ir suaugusiems – vietinėje. Pooperacinis randas lieka užausyje, o po 2-3 mėnesių tampa visiškai nematomas.

Randų šalinimas

Randai atsiranda dėl daugybės priežasčių: traumų, nudegimų, lieka po chirurginių operacijų ir būna skirtingų formų, dydžio bei gylio. Svarbu žinoti, kad rando neįmanoma visiškai panaikinti, nes tai yra odos dalis, o ją pašalinus pjūvio vietoje vėl lieka naujas randas. Tačiau, žinoma, galima randą sumažinti, paslėpti raukšlės vietoje ar pablukinti. Nuo to, koks ir kurioje vietoje yra randas, priklauso jo gydymo metodika – nuo tirpalų injekcijų į randą iki chirurginių įsikišimų. Priklausomai nuo pasirinktos metodikos, randą galima padaryti mažiau arba visai nepastebimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją