Kokios naujausios tendencijos dantų ir burnos priežiūros srityje?

Individualus higienos mokymas ir priežiūros priemonių parinkimas

Bendrus higienos dalykus žino ar apie juos yra girdėję beveik visi. Medžiagos apie higieną lengva rasti viešoje spaudoje. Čia atkreipsime dėmesį į individualius burnos higienos dalykus ir į jos naujoves.

Didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas klientų burnos higienos mokymui, tinkamų individualios burnos priežiūros priemonių (dantų pastos, šepetėlių, tarpdančių šepetėlių, siūlų) parinkimui ir dantų valymo metodikai. Priemonės parenkamos labai individualiai, atsižvelgiant į klinikinę situaciją burnoje, įvertinus kliento naudojamų priemonių efektyvumą bei valymo įgūdžius. Dantų valymo metodai ir įgūdžiai parenkami, koreguojami ir tobulinami, įskaitant esamą dantų ir dantenų būklę bei jų pažeidimus, atsiradusius dėl netinkamo tokių dantų priežiūros priemonių kaip dantų siūlas, dantų krapštukai, dantų šepetėliai naudojimo.


Elektriniai, sidabriniai ir auksiniai šepetėliai

Pagrindinėmis priemonėmis prižiūrint burnos higieną yra dantų šepetėliai ir dantų pastos. Gera burnos higienos padėtis yra Skandinavijos šalyse. Jose žymiai plačiau nei Lietuvoje rekomenduojami, pavyzdžiui, elektriniai dantų šepetėliai, kurių galvutės keičiamos. Keičiamų galvučių rūšis - prailginti išoriniai šereliai, poliravimo gumytės šepetėlio viduje, šerelių sukimosi kryptis ir kt. - parenkama pagal kliento poreikius, manualinius įgūdžius, siekiant maksimalaus individualios burnos higienos efektyvumo ir kad būtų išvengta tų dantų ir dantenų pažeidimų, kurie gali atsirasti dėl netinkamo dantų priežiūros priemonių naudojimo.


Nano Silver šepetėlio galvutė

Svarbus kokybinis žingsnis burnos higienos srityje - Nano Silver ir Nano Gold šepetėliai su sidabro ar aukso šereliais, kurie veikia raminančiai, dezinfekuojančiai ir turi sterilizacinį poveikį. Nano Gold išskiria ir infraraudonuosius spindulius, teigiamai veikiančius burnos ertmę.
Nano Silver tai dvigubi specialūs šereliai su nekenksmingu organizmui sidabru. Šerelių sudėtyje yra sidabro, kurio švarumas yra 99,9% . Sidabras naikina bakterijas, nes jo dėka burnoje susidaro neigiami jonai. Dėl to burnoje jaučiamas ypatingas gaivumas. Šepetėlių paviršius yra ne tik padengtas apsauginiu sluoksniu, bet ir išlaiko oro pralaidumą. Nano dalelės susigrupuoja taip, kad vanduo ir nešvarumai neįsigeria į paviršių. Nano silver šepetėlių galima įsigyti „Vivadens“ klinikoje.


Pastos su natūraliais saldikliais ir ajurvediniais augalais

Antra pagrindine burnos higienos priemone yra dantų pasta. Rekomenduotina dantų pasta turinti daug fluoro (geriausiai aminofluorido forma – skvarbiausio organinio fluoro junginio, turinčio daug fluoro). Ji tinka karieso profilaktikai, mažina dantų jautrumą, dantų eroziją. Tinka taip pat pasta, kurios sudėtyje nėra sintetinio ploviklio - natrio lauryl sulfato. Jis putoja ir lengvina apnašo pašalinimą, tačiau didina burnos gleivinės susirgimo riziką – aftų (žaizdelių) susidarymą.

Rekomenduotina pasta ir su natūraliu saldikliu – ksilitoliu, kuris Skandinavijos šalyse ypač plačiai naudojamas karieso profilaktikai. Ksilitolis - tai natūralus saldiklis – organinis junginys, gaunamas iš beržų, kurio negali fermentuoti kariesą sukeliančios bakterijos (Streptokokai mutans, S.sanguis, S.mitis). Todėl nesigamina rūgštys (pieno, acto, propiono, sviesto), taip pat amonio junginiai, kurie sumažina burnos rūgštingumą apibrėžiantį koeficientą pH nuo 7 iki 4 ir dėl to prasideda emalio demineralizacija (esant pH 5,3-5,5). Ksilitolį higienistai po valgio plačiai rekomenduoja klientams ir ypač saldumynus mėgstantiems vaikams priklausomai nuo jų įpročių ir pomėgių kramtomos gumos, pastilių ar tablečių forma. Jau ir Lietuvoje galima nusipirkti ksilitolio pastilių "Jenkki". Deja, kramtomoje gumoje (pvz.: Orbit, kuri plačiai pardavinėjama Lietuvoje), ksilitolis yra naudojamas tik kaip saldiklis ir netinka karieso profilaktikai, nes joje nėra pakankamas ksilitolio kiekis (turėtų būti ne mažiau 50 proc.).


Elektrinis dantų šepetėlis

Fluoras, klasifikuojamas kaip vaistas, labiau apsaugantis dantis nuo rūgščių poveikio. Didesnis fluoro kiekis gali būti toksiškas, ir gali sukelti fluorozę, dantų kietumą, trapumą ir kt. defektus. Yra manančių, kad fluoras gali būti ir Alzheimerio ligos priežastimi. Šios teorijos šalininkai rekomenduoja šią pastą keisti pasta, savo sudėtyje turinčios labai seniai ir plačiai Ajurvedoje naudojamo augalo „Neem“ ekstrakto. „Neem“ ekstraktas pasižymi stipriu antikariesogeniniu, antiseptiniu, priešgrybeliniu ir antibakteriniu poveikiu.


Dantų ir tarpdančių valymo metodika

Dantų ir burnos higienai labai svarbi yra dantų valymo tiek paprastu, tiek elektriniu šepetėliu metodika. Neteisingai judinant šepetėlį galima pažeisti dantenas (dantenų recesija su „V“ raidės formos dantenų atsitraukimu) ir dantis. Tai dažniausiai taip vadinami „pleištiniai defektai“, t.y. emalio nutrynimas, kuriam būdingos „aštrios“ ribos, priekaklelinėje danties srityje ir kt.

Net 40 proc. danties paviršiaus yra tarpdantiniai paviršiai, todėl tarpdančiams valyti būtinai ir plačiai rekomenduotinas dantų siūlas. Dantų siūlo rūšis (vaškuotas, nevaškuotas, su laikikliu ar be jo, plastikinės juostelės ir pan.) parenkama labai individualiai, atsižvelgiant į apnašo kiekį, manualinius dantų valymo siūlu įgūdžius ir dantų valymo siūlu būdą. Svarbu dantų apnašą pašalinti iš dantenų vagelės, todėl ypatingas dėmesys skiriamas paciento įgūdžių kaip teisingai naudoti dantų siūlą lavinimui.

Infekcijos kontrolė naudojant probiotines bakterijas

Nauja tendencija burnos priežiūros srityje – dantenų ligų (pvz. dantenų uždegimo - gingivito) profilaktika, nekenksmingų mikroorganizmų - probiotinių bakterijų (pvz. Lactobacillus reuteri),
 Lactobacillus reuteri vartojimas. Šie nekenksmingi mikroorganizmai burnos ertmėje pakeičia patogeninius mikroorganizmus. Probiotinių bakterijų yra pastilėje (vaisto skrituliuke) „Reladent“.

Probiotinės bakterijos nuslopina arba ženkliai sumažina periodontitą (apie dantį esančių audinių) sukeliančių bakterijų augimą. Šiuo metu toliau yra tiriamas probiotinių bakterijų poveikis burnos apnašui ir gingivitui. Tačiau jau atlikti tyrimai atskleidė, kad Lactobacilus reuteri gamina antibakterinę medžiagą reuteriną, kuris neleidžia daugintis daugeliui patogeninių bakterijų. Ši medžiaga taip pat neleidžia patogeninėms bakterijoms prisitvirtinti prie infekuojamų audinių ir kt. Dėl to sumažėja patogeninių mikroorganizmų burnos ertmėje ir tokiu būdu atsistato burnos mikrobinė ekologija bei atsiveria galimybės kontroliuoti periodonto infekcijas. Tai naujas burnos higienos lygmuo, nes iki šiol fluoridų ir kitų profilaktikos priemonių vartojimas tik ženkliai mažino kariesą, bet neleido kontroliuoti pačios infekcijos.

Infekcijos kontrolė naudojant lazerį

Mikroorganizmų šalinimas burnoje lazeriniu antgaliu.
Dantenų uždegimo priežastis yra dantų apnašose esančių bakterijų gyvybinės veiklos produktai – toksinai. Negydant, dantenų infekcija pažeidžia kaulą ir dantį supančius audinius. Žalingų bakterijų toksinai suardo dantenų vagelės dugno jungties epitelį, ir jis nebespėja atsinaujinti. Dėl to dantenų vagelės dugnas suyra, pradeda formuotis patologinės dantenų kišenės.
Dantenų kišenes galima gydyti lazeriu. Lazerinio spindulio energija efektyviai sunaikina mikroorganizmus, todėl prieš įprastą profesionalią burnos ertmės higienos procedūrą rekomenduotina profilaktikos priemonė - dantenų vagelės dekontaminacija - mikroorganizmų pašalinimas lazeriu. Procedūra gali būti atliekama prieš bet kokią intervenciją, galinčią sukelti kraujavimą. 

Lazeris naudojamas sumažinti ar visiškai sunaikinti bakterijas kiekvieno danties dantenų vagelėje. Taip yra apsisaugoma nuo bakterijų patekimo į kraują, jei burnos ertmės higienos metu atsirastų dantenų kraujavimas. Dekontaminacija sumažina galimybę burnos ertmės higienos procedūros metu bakterijoms iš vienos burnos vietos patekti į kitą. Lazerio energija sunaikina periodonto ligas sukeliančias bakterijas ir sustabdo periodonto infekciją prieš tai, kol ji pažeidžia kaulą ir dantį supančius audinius.
 

BasicMint™ saldainiai

JAV mokslininkai sukūrė specialų saldainį BasicMint™ su CaviStat® kuris ne tik patenkina saldumo poreikį (plačiau http://www.ortekinc.com/newest.swf ), bet ir, prikibdamas prie danties paviršiaus, neutralizuoja rūgštis. Saldainiai ne tik neleidžia progresuoti ėduoniui, bet ir padeda dančiui remineralizuotis. CaviStat® yra naujos kartos be fluoro su ėduonimi kovojanti natūralių medžiagų sistema. Tai seilių papildas, sudarytas iš natūralių seilių komponentų, tik didesniais kiekiais. CaviStat® sudėtinės dalys klasifikuojamos kaip maistinės medžiagos, vaikai saugiai jas gali praryti, todėl jų gali būti ir saldumynuose.

Lietuvos odontologinė statistika rodo, kad ėduonis yra pažeidęs nuo 69-98 proc. dvylikamečių ir 84-100 proc. penkiolikmečių dantų. Belieka ir Lietuvoje sulaukti ėduonį stabdančių gaivinančių gėrimų, saldainių, kramtomųjų gumų, želė, batonėlių.

Kita vertus, individuali ir profesionali burnos higiena lieka pagrindinėmis priemonėmis sveikai burnos ertmei ir gražiems dantims palaikyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją