Įvykus nelaimei gyvenimas apvirto aukštyn kojomis

48-erių Tadas jau ilgą laiką turėjo širdies ligų, jam sutrikdavo širdies ritmas, vargino pakilęs kraujospūdis ir padidėjęs cholesterolio kiekis. Vyriškis vartojo vaistus ir buvo rizikos grupėje, tačiau kaip ir daugelis iš mūsų jis nesitikėjo, kad kažkada jį ištiks tokia nelaimė.

„Vieną dieną sodyboje pasijutau labai blogai, pajutau stiprų diegimą širdies plote, skausmas perėjo į ranką. Jos beveik negalėjau pajudinti. Laimė, kad spėjau apie tai pasakyti savo artimiesiems. Jie iškvietė greitąją ir buvau nugabentas į Kauno klinikas. Ten gydytojai mane išgelbėjo“, – prisimena jis.

Jis daug laiko praleido ligoninėje, o vėliau sekė ir ilgos procedūros reabilitacijoje, kai sveikatą teko atstatinėti sanatorijoje. Tada vyriškis neteko ir dalies darbingumo, o šeimos išlaikymo bėdos nugulė ant žmonos pečių.

„Aš iki tol dirbau fizinį darbą statybose – iš to gyvenau. Po infarkto viskas pasikeitė. Į statybas grįžti jau negalėjau. Turėjau keisti darbą, tad tapau vairuotoju. Man buvo lengviau, bet atlyginimas sumažėjo.

Pagrindinė pinigų uždirbėja tapo žmona. Jai dabar labai sunku, nes ji turi išlaikyti šeimą – turime du vaikus. Mūsų finansinė padėtis labai pablogėjo, tikrai turime skaičiuoti kiekvieną centą. Manau, kad susirasti fizinio darbo daugiau jau niekada negalėsiu“, – nuogąstauja pašnekovas.

Jis pasakoja, kad tada apie gyvybės draudimą negalvojo, tačiau žinojo, jog egzistuoja galimybė apsidrausti. Tadas atvirauja, kad jeigu būtų žinojęs apie jo laukiantį likimą – būtų apdraudęs savo sveikatą be ilgų svarstymų.

„Maniau, kad man taip niekada nenutiks. Dabar elgčiausi visai kitaip – tikrai apsvarstyčiau tokią galimybę. Ir visiems, kas tai gali sau leisti, siūlau apie tai pagalvoti. Kai pasilieki be pinigų, tada jau būna per vėlu galvoti“, – asmenine patirtimi dalijasi jis.

Specialistai pataria

Kiekvienam gyventojui turėtų būti svarbu sekti ir planuoti savo pajamas bei išlaidas, susidaryti asmeninį biudžetą ir sukaupti finansinę apsaugą netikėtiems atvejams.

Vienas iš būdų apsaugoti save bei artimuosius – gyvybės draudimas, kuris ne tik padeda apsidrausti nuo nelaimių, bet ir užtikrina, kad žmogus turi pakankamą finansinę apsaugą bei galimybę apsaugoti savo artimuosius, kai apdraustasis šeimos maitintojas sunkiai suserga, patiria traumą ir tampa neįgalus ar miršta.

„Gyvybės draudimas padėtų šeimai spręsti finansinius iššūkius, jei įvykus draudžiamam įvykiui jie netektų apdraustojo finansinio indėlio į kasdienį šeimos biudžetą bei vykdant apdraustojo ar bendrus finansinius įsipareigojimus“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

Pavel Ladziato

Taip pat specialistas sako, kad galima papildomai apsidrausti pasirinkus traumų draudimą, kuris padėtų įvykus nelaimingam atsitikimui – draudžiamajam įvykiui. Patyrus sunkią traumą, pavyzdžiui, lūžus kaului, būtų išmokama draudimo išmoka. O ši padėtų padengti dalį gydymo, reabilitacijos ar kitas patirtas išlaidas. Gyvybės draudimas reikalingas ir tiems, kurie turi finansinių įsipareigojimų.

Kaip teisingai apsidrausti?

Privačių klientų tarnybos vadovas rekomenduoja draustis visų turimų įsipareigojimų likučių sumai ir mažiausiai dviejų metų gaunamų pajamų sumai, kad artimieji nelaimės atveju turėtų pakankamai laiko grįžti į prieš tai buvusį finansinį lygį.

„Draudimo apsauga yra reikalinga tam, kad artimiesiems neliktų naštos mokėti turimus įsipareigojimus. Užsiimant aktyvia veikla ar dirbant rizikingą darbą – gyvybės draudimas aktualus dėl padidintos rizikos susižeisti“, – teigia jis.

Prieš sudarant sutartį klientas turi pasirinkti draudimo rizikas, už kurias įvykus nelaimei bus mokama išmoka. Gyvybės draudimo sumą galima pasirinkti individualiai, o ją žmogus turi nusistatyti pagal savo finansines galimybes ir poreikius.

Pasak „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovo P. Ladziato, rizikinį gyvybės draudimą siūloma įsigyti asmenims, gaunantiems nuo 300 eurų pajamų per mėnesį.

„Gaunant mažesnes pajamas, mažesnis poreikis gyvybės draudimo sumai, pavyzdžiui, 300 eurų padauginus iš 24 mėnesių – gyvybės draudimo poreikis yra 7200 eurų. Verta atsiminti, kad „Swedbank“ minimali galima pasirinkti draudimo suma yra 15 000 eurų“, – sako jis.

Be to, specialistas primena, kad svarbu neužmiršti pasakyti savo artimiesiems, kad apsidraudėte, jog nelaimės atveju artimieji žinotų apie galimybę gauti išmoką ir kur jiems reikėtų dėl jos kreiptis.

Kaupiamasis ir investicinis draudimas

Gyvybės draudimas dar skirstomas į kaupiamąjį ir investicinį draudimus. Pasirinkus kaupiamąjį draudimą, klientas moka draudimo įmokas ir laikotarpio pabaigoje gauna fiksuotą išmoką pasibaigus draudimo sutarties laikotarpiui.

Pasirinkus investicinį draudimą, klientas moka draudimo įmokas, kurios yra investuojamos. Prieš sudarant sutartį pildomas poreikių ir produkto tinkamumo klausimynas.

Finansai

„Jeigu nepasirinkti draudimo objektai, už kuriuos mokami mokesčiai, tada investuojama visa draudimo įmoka ir yra atskaičiuojami sutarties mokesčiai. Klientas renkasi, kur investuoti, t. y., investavimo kryptį, arba investuoja pagal gyvenimo ciklo strategiją, t. y., įprastai kaupimo pradžioje investuojama rizikingiau, kad kliento fondas „uždirbtų“. Po to rizika palaipsniui mažinama, kad sukauptos lėšos būtų išsaugotos“, – sako P. Ladziato.

Kur galima apsidrausti?

Lietuvoje gyvybės draudimo paslaugas teikia aštuonios draudimo įmonės ar jų filialai. O visą įmonių
sąrašą galima rasti Lietuvos banko interneto svetainėje.

O P. Ladziato pataria, kad prieš pasirenkant draudėją derėtų atsižvelgti į siūlomas draudimines apsaugas, jų sumas, aptarnavimo profesionalumą, paslaugų prieinamumą ir patogumą administruoti sutartis, nevykstant gyvai į susitikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)