Kadangi jo darbas susijęs ir su išvaizda, negalėjęs tinkamai sveikti jis būtų patyręs ilgalaikių problemų. Kuo draudimo išmoka padėjo tai išspręsti? Kelios šeimos sutiko pasidalinti savo patirtimi su „Delfi“ ir papasakoti, kaip jiems pavyko pasinaudoti draudimo paslaugomis.

Be draudimo būtų skausminga

Panašu, kad žmonės, patys patyrę papildomų išlaidų dėl sveikatos, neabejoja finansinių apsaugų nauda. „Spiner“ tyrimai rodo, kad 6 iš 10 lietuvių yra apsidraudę. Kaunietė Vaida papasakojo, kodėl pradėjo kaupimą vaikams ir apsidraudė pati.

„Draudžiausi galvodama apie vaikų ateitį – galbūt siekiant sukaupti vaikų mokslams. Šie pinigai kaupiasi vaikų ateičiai. Jeigu tuos pinigus pati dėčiau į lentyną, gal ir sukaupčiau, bet didelis šansas, kad ne. Kai lengvai gali prieiti prie santaupų, pripažinkim, kyla pagunda jas paimti. Manau, kad draudimas ir jo produktai šiuo atveju yra geriau.

O rizikos draudimas, saugantis nelaimingų atsitikimų ir traumų atveju, mums jau buvo pravertęs. Įvykus traumoms, gavome išmokas, kurias galėjome tikslingai panaudoti.

Vyras apdraustas savo darbovietėje, aš – apsidraudusi ir pati. Nelaimės atveju, jeigu kuris mūsų nebegalėtų dirbti, išmoka būtų didesnė nei biuletenio pinigai, todėl tikrai padėtų. Tfu tfu tfu, bet nelaimės atveju tai būtų didelė pagalba: vaistams, slaugai ir panašiai.

Jeigu kas nors nutiktų, sveikatai, žūtų šeimos narys, bet kas, ir reikėtų patiems kompensuoti finansinį trūkumą, būtų finansiškai skausminga. O čia apsidraudi ir tai yra tavo saugumo garantas“, – sakė Vaida.

Rimta trauma – ilgas ir gydymas

Kita pašnekovė, kaunietė K., apsidraudusi jau ketverius metus. Draudimo paslaugomis naudojasi visa šeima: ji, vyras ir du vaikai.

„Draudimu per tą laiką jau teko pasinaudoti. Vyrui buvo lūžęs pirštas, gavo porą šimtų eurų. Pinigus panaudojome sveikatai.

Po vienos traumos nuvykom į klinikas. Mus iškart paguldė, o peršvietę koją pamatė, kad lūžo kelio kauliukas. Norėjo operuoti, tačiau gydytojai nusprendė, kad vis dėlto stebės. Kelyje kaupėsi vandenys, juos traukė lauk. Taip ramiai pragulėjo savaitę, o kai išleido namo, koja įtvare dar buvo tris mėnesius.

Buvo reikalingas įtvaras, vaistai ir dviejų mėnesių reabilitacija“, – pasakojo K.

Išmokos ir už sumušimą, ir už lūžį

Vilniuje gyvenantis ir aktoriumi dirbantis M. A. prisiminė, kaip sudarydamas draudimo sutartį dar pajuokavo: „Po darbo dažnai namo grįžtu tamsoje, tai geriau pasisaugoti. Nelaimės mane vejasi.“

Vos po mėnesio nuo sudarytos draudimo sutarties vaikino nuojauta išsipildė – einantį po vėlai pasibaigusio spektaklio jį sumušė du nepažįstami vyrai.

„Finansiniai nuostoliai buvo ir tie, kad atėmė piniginę. Kortelę užblokavau, o grynieji? – šypsojosi M. A. – Žodžiu, po užpuolimo apsilankiau ir policijoje, ir ligoninėje. Prisiminęs draudimą kreipiausi, pateikdamas medikų išrašus.

Patyriau rimtą galvos traumą, veido kaulų lūžius, paskui turėjau ir odontologinių problemų. Gavęs draudimo išmoką už lūžius, pinigus galėjau investuoti į tą patį dantų tvarkymą. Santaupų neturėjau, o žmogui, dirbančiam scenoje, patys suprantat, dantys yra labai svarbu.

Buvau sumokėjęs dar tik vieną mėnesio įmoką, o ji jau atsipirko, ir atsipirko stipriai. Aišku, niekam nelinkiu būti sumuštiems – čia tikrai ne būdas pasipelnyti. Bet gerai, kai tokiu atveju gauni ir kažkokios pagalbos.“

Swedbank“ privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato patikslino, kad traumų draudimas yra tik viena gyvybės draudimo dalis.

„Svarbu pasirūpinti ir kitomis gyvybės draudimo apsaugomis. Sunkios negalios atveju ar, neduok Dieve, vieno šeimos narių netekties atveju jis gali labai padėti. Kuo didesnė sveikatos problema, tuo daugiau sunkumų šeimai ji gali lemti. Verta pasirūpinti visomis apsaugomis“, – sakė jis.

Padeda ir šeimai

„Turėjome ne vieną atvejį kai lūžus kojai klientai turėjo praleisti daugiau nei kelis mėnesius nedarbingume, už gautą išmoką galėjo įsigyti tvarsčius, ramentus ir lankytis reabilitacijos centruose, kad greičiau atsistatytų ir galėtų grįžti į darbą“, – sakė P. Ladziato.

Jei šeimoje pagrindinis jos maitintojas du mėnesius negali dirbti, „Sodros“ išmokamų pinigų dažniausiai pakanka daliai šeimos poreikių, tačiau daugelis šeimų turi savo įprastinį gyvenimo būdą, galbūt paskolas, kurias reikia dengti, o tam negalint dirbti pinigų pritrūksta. P. Ladziato teigimu, viskas priklauso nuo šeimos poreikių, bet, žinoma, kad išmoka už traumą būtų finansinė parama padengti sumažėjusias pajamas.

„Ir, kaip jau minėjome, už gautą draudimo išmoką galima nusipirkti medicininių priemonių, kad žmogus greičiau atsistatytų.

O kiek sumažėja pajamos, sunku pasakyti – priklauso nuo kiekvieno asmens atlyginimo dydžio, amžiaus ir kitų kriterijų.

Ypač tai svarbu, jei asmuo yra apsidraudęs dėl sunkios negalios. Pripažinus neįgalumą iki 30 proc. yra išmokama visa pasirinkta gyvybės draudimo suma. Jei suma buvo parinkta pagal asmens šeimos poreikius, išmoka tam tikrą laiką padės išlaikyti tą patį pragyvenimo lygį“, – atkreipė dėmesį P. Ladziato.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)