Mokytojai atsakingi už šalies ateitį

Valdovų rūmuose susirinkta dėl keturių ypatingų progų: įteikti premijas Metų mokytojams, lituanistinio švietimo mokytojui, dirbančiam ne Lietuvoje, apdovanoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtos Meilės Lukšienės premijos laureatą bei pasveikinti iniciatyvos „Ačiū už pamokas“ metu išrinktus mokytojus.

Į iškilmingą šventę susirinko ne tik mokytojai – padėkoti už vertingas pamokas, apdovanoti nusipelniusius pedagogus taip pat atvyko Švietimo, mokslo ir sporto Ministras Algirdas Monkevičius bei kiti garbūs svečiai.

„Norėtųsi, kad mes jaustume dermę tarp kartų. Labai norisi padėkoti tiems mokytojams, kurie buvo mano mokytojai, mūsų mokytojai. Tegul tos kartos jungiasi. Mokytojas yra laimingas, kai jo vaikai laimingi, kai jie, jau suaugę, atranda kelią į laimę. Kiekviename mokinyje mokytojas mato dalelę savęs ir džiaugiasi, jeigu jis prisidėjo prie to, kad žmogaus kelias – sėkmingas.

Tūkstančiai mūsų mokytojų yra pavyzdys mūsų visuomenei. Šiuo metu jie dirba sudėtingomis sąlygomis. Tačiau karantino laikotarpis, pandemija parodė, kad ugdymo įstaigos – nesvarbu ar tai yra darželis, ar ikimokyklinė įstaiga ar pradinė mokykla, ar yra gimnazija, ar universitetas, ar kolegija – gali būti pavyzdžiu, kaip galima bet kurioje situacijoje sumaniai rasti geriausius sprendimus ugdytiniams“, – kalbėjo Ministras.

Šventės metu Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio sveikinimo žodį perdavė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas.

„Švietimo kokybei labai svarbus mokytojas. Mes galime turėti pačias geriausias programas, pačius pažangiausius vadovėlius ir nuostabias sistemas, programas ar įrankius, bet jeigu prieš mokinius nestovės pats geriausias mokytojas, gerų rezultatų nesulauksime“, – sakė L. Savickas.

Renginio akimirka

Metų mokytojais iki šiol paskelbti 114 mokytojų

Valdovų rūmuose paskelbti ir Metų mokytojų premijos laureatai – šią premiją Švietimo ir mokslo ministerija įsteigė 1998 metais. Nuo tada premijos įteiktos 114 įvairių dalykų mokytojų iš visos Lietuvos. Šiemet Metų mokytojais paskelbti dar 6 pedagogai.

Metų mokytoja tapo lietuvių ir literatūros mokytoja ekspertė Ramutė Kežienė, geografijos, ekonomikos mokytoja ekspertė Jūratė Orvolienė, biologijos mokytojas Aleksej Peržu, technologijų mokytojas ekspertas Aleksandras Ronkus, chemijos mokytoja metodininkė Vaidilutė Šepkauskienė bei biologijos mokytoja ekspertė Rasa Zubrickienė.

Premijos jauniems ir užsienyje dirbantiems mokytojams

Renginio metu apdovanotas dar vienas – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtos daktarės, pasaulinio garso švietėjos, švietimo reformos pradininkės Lietuvoje Meilės Lukšienės premijos – laureatas.

„Ši premija unikali tuo, kad gali būti skiriama ne vyresniems nei 35 metų mokytojams, kurie skleidžia demokratijos, bendruomeniškumo, pilietiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjas. Be galo gražu, kad Meilės Lukšienės premija teikiama būtent jauniems mokytojams – juk tai žmonės, kurie nuo pat savo karjeros pradžios pasirenka siekti, jog klasė moksleiviams taptų antraisiais namais, ir ugdo vertybes, kurias jiems dar visai neseniai diegė jų pačių mokytojai“, – kalbėjo renginio vedėja Gerūta Griniūtė.

Meilės Lukšienės premiją įteikė Švietimo, mokslo ir sporto Ministras Algirdas Monkevičius. Šiais metais premijos laureatu tapo Artūras Adamas Markevič.

Valdovų rūmuose paminėta ir mokytojų, dirbančių ne Lietuvoje svarba – tų, kurie dirba šimtuose lietuvių bendruomenių. Jie kasdien darbuojasi tam, kad lietuvybė nebūtų užmiršta net išvykus svetur. Tokiems mokytojams jau trečią kartą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skiria premiją. Šiemet premija atiteko Seinų „Žiburio“ mokyklos mokytojai, vienai iš lietuviškosios mokyklos įkūrėjų Irenai Gasperavičiūtei.

Apdovanoti „Ačiū už pamokas“ nugalėtojai

Ši Mokytojų dienos šventė vainikuota jau antrus metus vykusios Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei naujienų portalo „Delfi“ iniciatyvos „Ačiū už pamokas“ nugalėtojų apdovanojimais.

Nuo rugsėjo vidurio visi esami ir buvę mokiniai interneto svetainėje www.aciuuzpamokas.lt galėjo nominuoti savo mokytojus. Taip mokiniai ištarė „ačiū“ tiems, kurie skyrė savo laiką, išmintį ir apdovanojo juos vertingiausiomis gyvenimo pamokomis.

Šiais metais apdovanota 10 nugalėtų: Vesta Žukienė, Vaida Uždavinė, Saida Šnipienė, Inga Kazlauskienė, Paulius Sungaila, Jelena Ščiglo, Božena Čenko, Greta Rekašienė, Vaiva Pocevičienė, Danguolė Laurenčikienė.

Renginio metu savo kūrinius mokytojams, svečiams bei Delfi TV žiūrovams padovanojo Vladas Bagdonas, Monika Marija Paulauskaitė, Vidas ir Adas Bareikiai bei Gerūta Griniūtė.