Apie Nepriklausomybės kovas šioje laidoje jau kalbėta ir ši tema neapsieina be asmenybių, kurios buvo labiausiai sureikšmintos tose kovose. Vienas iš tokių nepriklausomybės kovų didvyrių buvo A. Juozapavičius, kuris žuvo 1919 m. vasarį, kovoje su bolševikais ties Alytaus tiltu, primena istorinius faktus E. Jakilaitis.

„Greičiausiai visi žino, kad A. Juozapavičius savo žūties dieną buvo vadas 1-ojo pėstininkų pulko, kuris buvo dislokuotas Alytuje. Alytus tarpukario Lietuvoje buvo svarbiausia A. Juozapavičiaus atminties vieta, dėl jo žūties ir pulko, kuriam vadovavo, bet vis dėlto pats jis kilęs iš Šiaurės Lietuvos, Vaškų valsčiaus, gimęs 1894 metais ir, kaip ir daugelis to meto Šiaurės lietuvių, buvo susijęs su Ryga. Jo tėvas buvo valstietis, turėjo savo arklius, Rygoje dirbo pavežiotoju. Tad ir A. Juozapavičius, pasimokęs Lietuvoje, įstojo Rygoje į gimnaziją. Mokėsi ne itin sėkmingai, buvo paliktas antrais metais, o, jam besimokant, 1914 m. prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas“, – pasakoja K. Kilinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją