Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis iš posto liko neišverstas. Nuo birželio mėnesio Seime aistras kėlęs klausimas pagaliau išsisprendė. Ir išsisprendė ne taip, kaip galbūt norėjo valdančioji koalicija. Tad ir taškas šioje istorijoje dar neturėtų būti dedamas.

Dar vasaros pradžioje, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pareiškus, kad jie ne tik nesitraukia iš valdžios, o ją ruošiasi stiprinti, pradėtas rengti naujas koalicijos sutarties dokumentas. Kuriuo buvo nurodyta, kad Seimo vadovo kėdė iš LVŽS rankų bus perleista Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovams. Dviese vienoje kėdėje nesėdėsi, tad V. Pranckietis, valdančiųjų akimis, turėjo pasitraukti. Tačiau to nepadarė ir net atsisakė padaryti.

V. Pranckietis stojo mūru ir teigė, kad Seimas jį paskyrė, Seimas jį iš kėdės ir išmes. Tad laukė slapto balsavimo. R. Karbauskis tik mįslingai šypsojosi, vis klausiamas, kada šis klausimas pasieks Seimo posėdžių salę. Ir pagaliau, praėjusią savaitę įvyko pirmasis slaptas balsavimas. Bene visi valdantieji posėdžių salę paliko, kilo jiems klausimų dėl pačios procedūros, rašė raštus ir Etikos ir procedūrų komisijai.

Jau kitą Seimo posėdį su „šaltuoju ginklu“ – Seimo Statutu – antrą mūšį pradėjo valstietė Agnė Širinskienė. Seimas balsavimu nusprendė, kad nepasitiki 11 balsų suskaičiavusia balsų skaičiavimo komisija. Todėl balsavimą reikia pakartoti.

Antradienį Seime buvo pateiktas kitų metų biudžeto projektas. Tačiau tikrai ne į šį klausimą krypo visų akys.

Savo balso, į pakartotinį slaptą balsavimą dėl V. Pranckiečio atiduoti atėjo 79 parlamentarai. Bet R. Karbauskis tikrai nesidžiaugė, pamatęs balsavimo rezultatus. Net ir pačių valdančiųjų balsais V. Pranckietis liko vadovauti Seimui. Už jo atleidimą balsavo 63 politikai, o reikėjo bent 71...

R. Karbauskis po balsavimo neslėpė apmaudo, sakė, kad nė ir pats nėra tikras, ar Seime dar yra valdančioji dauguma. Žadėjo, kad su koalicija žiūrėdami vieni kitiems į akis išsiaiškins, kas išdavė valdančiuosius. Tačiau iš koalicijos išmetę „Tvarką ir teisingumą“ nusiramino. Ir neatmeta, kad jau kitoje Seimo sesijoje vėl kels klausimą dėl V. Pranckiečio. Jau dabar kalba, kad gal tada sulauks ir opozicijos pagalbos.

Vis garsiau kalbant apie priešlaikinius rinkimus, belieka tikėtis, kad V. Pranckiečiui, net ir išsaugojus postą, dar bus kam vadovauti...

Savaitės karikatūra – Viktoras Pranckietis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją