„Delfi Plius“ pristato ištrauką iš garsaus ekonomisto Yanis Varoufakis knygos „Pokalbis su dukra apie ekonomiką. Trumpa kapitalizmo istorija“. Leidykla „Kitos knygos“. Knygą iš anglų kalbos vertė Rasa Dirgėlė, konsultavo prof. Romas Lazutka.

Mūsų pasaulyje tokia nelygybė įprasta. Greičiausiai tai suvokei nuo mažens, nors, jei atvirai, kitaip nei tu, mokyklos nelankę vaikai, pasmerkti skurdui bei smurtui, užaugę sudaro didžiąją žmonijos dalį. Visai neseniai manęs paklausei: „Kodėl pasaulyje tiek daug nelygybės, tėveli? Negi žmonija tokia kvaila?“ Mano atsakymas tavęs neįtikino – beje, kaip ir manęs paties. Taigi, leisk pabandyti atsakyti dar kartą, tik šįkart klausimą suformuluokime truputį kitaip.

Tu gyveni ir augi Sidnėjuje, ir čia tavo mokytojai daug pamokų skiria, kad tu ir tavo klasiokai sužinotumėte apie siaubingai neteisingą „baltosios“ Australijos elgesį su šios šalies čiabuviais – aborigenais; kaip ir apie jų nepaprastą kultūrą, baltųjų europiečių kolonistų tryptą beveik du šimtmečius; apie šokiruojantį aborigenų skurdą, ne vieną amžių patirtą prievartą, kai buvo apvagiami ir žeminami. Bet ar kada susimąstei, kodėl būtent britai užkariavo Australiją? Kodėl jie užgrobė aborigenų žemes ir vos nesunaikino jų pačių? Kodėl neįvyko priešingai?