Pirmas žingsnis visada sunkiausias

Kaip ir bet kurioje veikloje, investavime sunkiausia žengti pirmą žingsnį. Nusiteikti skirti dalį savo pinigų ir laiko rinkoms, iki galo nesuprantant, kas iš to bus. Turbūt tai neskamba kaip solidus finansinis patarimas – kaip galima pradėti kažką daryti, jei nieko nesupranti? Tačiau realiai vienintelis būdas suprasti finansų rinkas ir finansų priemones yra pradėti jomis naudotis praktiškai.

Prieš neriant į rinkas būtų neblogai šiek tiek jomis pasidomėti ir apie jas paskaityti. Pagrindus lengva rasti internete. Tiek Youtube, tiek įvairių finansinių tarpininkų (pavyzdžiui bankų) interneto puslapiuose gausu puikios informacijos pradinukams. Kuri tikrai padės suprasti, kas tos finansų rinkos ir kokiais produktais jose prekiaujama. Mėgstantys mokytis, gali su bazine informacija susipažinti ir iš bibliotekos pasiimto vadovėlio puslapiuose.

Tačiau labai daug teorijos skaityti nėra prasminga. Kaip ir mokantis bet kokio kito įgūdžio, praktika visuomet naudingesnė už teoriją. Kuomet norite išmokti groti pianinu, pradedate juo groti ir paraleliai skaitote teoriją. Vien itin gilus teorijos išmanymas, norint išmokti gražiai groti, nepadės. Būtina sėsti ir maigyti klavišus.

Tautvydas Marčiulaitis

Tas pats galioja, kuomet kalbame apie investavimą. Net ir labai daug teoriškai apsišvietęs, tačiau praktikos neturintis investuotojas, rinkoje greičiausiai bus silpnesnis, nei kelis metus realios praktikos ir tik teorijos pradmenis turintis. Todėl svarbu pradėti bei kuo anksčiau rinkoje dalyvauti su realiais pinigais.

Atlikus pirmąją investiciją ir su ja pagyvenus kelis mėnesius, viskas taps paprasčiau ir aiškiau. Ypač jei investavimui bus skiriamos ne itin reikšmingos sumos, dėl ko investicijų vertės pokyčiai nevers naktimis nemiegoti. Investavus pinigus, atsiras ir poreikis daugiau domėtis, noras suprasti, kodėl keičiasi tų investicijų vertė. Taip pat norėsis uždirbti daugiau, tad pradėsite domėtis įvairiomis alternatyvomis.

Rinkų demokratizacija ir prieinami produktai

Dar prieš 5 metus pradėti investuoti buvo gerokai sunkiau, nei šiandien. Buvo reikalingos nemažos sumos, produktų prieinamumas buvo gana ribotas, norint gauti apčiuopiamos naudos dažnai reikėjo turėti profesionalų vedlį. Tačiau šiandien finansų pasaulis jau iš esmės kitoks.

Gyvename finansų rinkų demokratizacijos laikais. Finansų technologijų sektorius į seniau tik turtingiesiems prieinamus produktus leidžia investuoti ir mažmeniniams investuotojams. Paskui fintech seka ir didieji žaidėjai, kurie naikina įvairius barjerus bei ribojimus. Todėl visi produktai rinkose tampa vis lengviau prieinami, pigesni.

Šiandien investuoti pradėti galima ir turint vos 5 eurus. Pavyzdžiui, „Swedbank“ siūlo į savo valdomus fondus bei Baltijos šalių rinkose esančius vertybinius popierius investuoti be jokių komisinių mokesčių. Todėl, norėdami tapti tarkime „Šiaulių Banko“ akcininkais, tai galite padaryti sąskaitoje turėdami vos 70 euro centų. Maždaug tiek kainuoja viena ŠB akcija. O kadangi „Swedbank“ netaiko jokių komisinių mokesčių tai akcijai įsigyti, banko sąskaitoje turėdami nepilną eurą jau galite pradėti dalyvauti finansų rinkose.

Nepatinka Lietuvos rinka? Jokių problemų. „Revolut“ suteikia galimybę pirkti JAV įmonių akcijas dalimis. Tai yra, galite įsigyti 0.01 (ar net mažiau) kokios nors JAV įmonės akcijos. Užtenka į „Revolut“ persivesti 10 eurų, juos perkelti į „Revolut“ vertybinių popierių sąskaitą ir galėsite tapti, pavyzdžiui, „Apple“ akcininku. Čia svarbu atkreipti dėmesį, jog „Revolut“ per mėnesį leidžia atlikti tik vieną nemokamą sandorį.

O gal jūsų nedomina akcijos, norite kažko įdomesnio? Jei turite bent 10 eurų ir kelias laisvas valandas, tinkamų produktų rinkoje rasti sunku nebus. Egzistuoja begalė tarpusavio bei sutelktinio finansavimo platformų, kurios siūlo skolinti kitiems žmonėms, verslams arba nekilnojamo turto projektams. Užtenka užsiregistruoti pasirinktoje platformoje (svarbiausia, kad ji būtų prižiūrima Lietuvos Banko https://www.lb.lt/lt/finansu-rinku-dalyviai), pervesti į jos sąskaitą kelis eurus ir tuomet tik rinktis iš platformoje esančių pasiūlymų.

Na, o jei tingite daug galvoti ir ieškoti, visuomet galite kreiptis į savo namų banką. Ten gausite pasiūlymą periodiškai investuoti į kokį nors to banko valdomą fondą. Šis pasirinkimas kainuos brangiausiai, nes bankų valdomų fondų mokesčiai vis dar sąlyginai dideli. Tačiau ir vargo su tais fondais investuotoja turės mažiausiai. Bankas kiekvieną mėnesį nuo sąskaitos nurašys sutartą sumą ir ją permes į pasirinką fondą. Patiems, po sutarties pasirašymo, nieko daryti nereikės.

Šiandien sukurti sprendimai net užkietėjusiems intravertams. SEB bankas sukūrė investavimo patarėją-robotą, kuris, įvertinęs kliento žinias, patirtį, finansinę padėtį, parenka tam klientui tinkamą fondą. Procesas labai paprastas, iš roboto pasiūlymą gauti bei investuoti pradėti galima per mobiliąją programėlę arba e-banką. Tereikia prisijungti ir atsakyti į užduodamus klausimus.

Priežasčių neinvestuoti nėra

Investicinių produktų yra daug, visų jų rizikos ir privalumai iš anksto aiškūs nebus. Juos išsiaiškinti galima tik praktinių bandymų keliu. Skaitymas ir teorinis domėjimasis padės suprasti bazinę informaciją. Tačiau visas subtilybes sužinoti galima tik pabandžius realiai.

Įvertinus, jog šiandien rinkoje yra daug įvairių produktų, į kuriuos investuoti galima nuo dešimties (ar mažiau) eurų, kiekvienas pradedantysis turi galimybę nebrangiai išbandyti visą finansinių priemonių paletę. Paskyrus vos 100 ar 200 eurų, galima nesunkiai susidėlioti krepšelį iš 5-10 skirtingų produktų. Tuomet sekti šį krepšelį, matuoti jo sudedamųjų dalių grąžą, giliau domėtis kiekviena jų ir spręsti, kur nukreipti papildomas investicijas.

100 eurų kupiūra

Žengus pirmąjį žingsnį, toliau skubėti nėra būtina. Galima atsikvėpti ir ramiai kelis mėnesius žiūrėti, kas vyksta. Nes sunkiausias (ir baisiausias) darbas jau padarytas. Dabar viskas bus žymiai paprasčiau ir aiškiau. O realūs investicijų vertės pokyčiai, kaip ir su tomis investicijomis susijusi nauja informacija, padės priimti sprendimus dėl investuotojai tinkamų ir netinkamų sprendimų. Po kelių domėjimosi ir darbo metų, finansų pasaulis taps visai paprastas ir aiškus.

Bet tie keli metai pradės skaičiuotis tik tada, kai atliksite pirmą investiciją. Nesvarbu, kokio ji bus dydžio ir kiek sėkminga. Svarbu pradėti ir tuomet vis domėtis, nuolat papildyti krepšelį (kad ir po 10-20 eurų per mėnesį) bei neužmesti šio reikalo. Nes šiandien investuoti keliasdešimt eurų labai realiai gali vesti prie kelių šimtų tūkstančių finansinio turto po kelių dešimtmečių.

Gali ir nevesti. Bet kelių šimtų tūkstančių investicinėje sąskaitoje garantuotai neturėsite, jei investuoti nepradėsite. O jei pradėsite, greičiau turėsite, nei neturėsite. Pasirinkimas atrodo labai aiškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)