Kaip pandemija mūsų indėlius augino

Kaip pasakoja Paulius Morkūnas, Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausiasis ekonomistas, remiantis naujausiais balandžio mėn. duomenimis, Lietuvos gyventojai turėjo sukaupę penktadaliu arba apie 3 mlrd. Eur daugiau indėlių, nei pernai atitinkamu metu. Absoliuti dauguma –beveik 80 proc., šių indėlių yra laikoma sąskaitose. Tuo tarpu terminuotieji indėliai sudaro penktadalį arba 3,8 mlrd. Eur, iš kurių 2,6 mlrd. terminas nesiekia metų.

Žvelgiant į istorinius duomenis, matyti, kad terminuotųjų indėlių suma išlieka panaši jau maždaug penketą metų, tačiau jų dalis bendrame indėlių katile yra nuosekliai mažėjanti nuo finansų krizės laikų. Tą galėjo lemti įvairios priežastys, pavyzdžiui, augančios pajamos, kurių dalis atidedama dėl neapibrėžtumo: 46 proc. namų ūkių apklausos respondentų teigia, kad taupymas svarbus dėl galimo finansinės būklės pablogėjimo ateityje, kai tuo tarpu turto grąža yra svarbi vos keletui procentų vyresnių nei 30 m. amžiaus gyventojų. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)