Organiškų produktų aparatai. Jeigu atidžiau apsidairytume aplinkui, pastebėtume, kad viešbučiuose, universitetuose, viešosiose bibliotekose, stotyse – visur smulkių prekių aparatai tiesiog sprogte sprogsta nuo šokoladinių batonėlių, gazuotų vaisvandenių, traškučių ir kitokio nesveiko maisto. Gyvename amžiuje, kai sąmoningo vartojimo, mitybos įpročių ir tvarumo idėjos yra itin aktualios, todėl organiško maisto aparatai tikrai atras savo lojalius gerbėjus. Vadovaujantis pavyzdžiais JAV ir Japonijoje, tokie aparatai būtų ypač paklausūs dinamiškose miesto vietose, taip pat ten, kur žmonės lankosi rūpindamiesi savo sveikata ir išvaizda, didesnes pajamas uždirbančių žmonių rajonuose.

Taksi su vaikiška kėdute. Įdomu tai, kad ne tik JAV, bet ir Lietuvoje ši niša yra labai reikalinga, bet vis dar neužpildyta. Iš užsienio grįžtantys tėvai su mažamečiais vaikais ir kūdikiais oro uostuose nuolat susiduria su dilema: mokėti nemenką automobilio nuomos mokestį, po ilgesnės kelionės pavargus skaitinėti kelių lapų apimties nuomos sutarties sąlygas, ar išsikviesti įprastą taksi automobilį ir pasisodinti vaikus ant kelių arba šalia savęs, prilaikant juos rankomis. Suprantama, pastarasis pasirinkimas kelia grėsmę ir vaikų sveikatai bei gyvybei, ir šeimos finansams, jeigu automobilį sustabdytų kelių policijos pareigūnai. Gal vis dėlto verta pasireklamuoti, kad teikiate tokią specifinę paslaugą? Galop, tikriausiai niekas per daug nesupyktų, jeigu ir tarifas tokios paslaugos būtų dvigubai didesnis.

Vairuotojas mašinos „parvarymui“. Kalbama ne apie tuos privačius vairuotojus, kurie vaikščioja prabangiais kostiumais, mūvi baltas pirštinaites ir reaguoja į kiekvieną vairuojamo limuzino ar bentlio savininko, sėdinčio ant galinės sėdynės, nusičiaudėjimą. Jų „paprastiems mirtingiesiems“ irgi dažnai prireikia. Prisiminkite, kiek kartų judu su savo antrąja puse važiavote į svečius ir apsiputoję ginčijotės sakydami „ne, praeitą kartą aš vairavau, dabar tu vairuok’’, arba „leisk man bent šį kartą atsipalaiduoti ir išgerti’’? O gal netgi dar blogiau? Gal esate patys ar jūsų pažįstami rizikavę savo ir kitų žmonių gyvybėmis, t.y. pavartoję alkoholio atsisėdote prie vairo? Argi patys nenorėtumėte išsikviesti žmogų, kuris jus parvežtų namo, savo paties ar pačios automobiliu? Ši paslauga netolimoje ateityje taps itin populiari dėl to, kad vis daugiau žmonių įsikuria užmiesčiuose.

„Sveiki atvykę į Lietuvą’’ paslauga. Lietuvoje gausėja užsieniečių, turinčių čia nuolatinę gyvenamąją vietą. Tokiems žmonėms atsiranda šimtai problemų, kurių tikrai nespės padėti išspręsti migracijos tarnyba ir kitos valstybinės institucijos: jiems reikia susirasti butą nuomai, užsiregistruoti sveikatos įstaigoje, įsigyti automobilį ar kitą svarbų pirkinį, jiems reikia lietuvių kalbos pamokų, reikia žmogaus, galinčio paaiškinti, kaip Lietuvoje yra tvarkomi mokesčiai ir t.t. Tokio pobūdžio darbui, be abejonės, reikia bent vienos užsienio kalbos: anglų, rusų ar vokiečių kalbos žinių. Tačiau jeigu užsienio kalbos žinios jums nekelia problemų, tuomet belieka leisti apie save žinoti užsienio šalių ambasadoms Lietuvoje. Kai užsieniečiai susisieks prašydami tokio pobūdžio paslaugų, ambasada jau turės jūsų kontaktą.

Kelių skirtingų sričių „mikroinfluenceris’’. Nuomonės formuotojų gretos sparčiai plečiasi ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje, nes tai gali būti išties pelningas verslas. Pasak jaunosios verslininkės iš Silicio slėnio Marinos Magilko, mes tiesiog fiziškai jau nebespėjame sekti visus, kuriuos mėgstame. Todėl ji siūlo kurti savo paskyrą „Youtube’’ kanale, skirtą kuo siauresnei sričiai, kurioje nardote kaip žuvis vandenyje. Vadovaujantis tokiu principu, ji yra sukūrusi net savo tris kanalus, kurių kiekvienas turi virš milijono ar netgi trijų milijonų sekėjų. Taigi logika labai aiški: trys interesų sritys, trys paskyros „Youtube’’ kanale, trys pelnai! Gebėjimas kurti savo kelių kanalų turinį skirtingomis kalbomis taip pat neabejotinai prisidės prie jūsų sėkmės.

Asmeninis(-ė) virtuvės virėjas(-a). Šiandien susikurti sau interneto svetainę ar bent jau paskyrą socialiniame tinkle gali kone kiekvienas. Belieka viešai paskelbti savaitės dienas ir laisvas valandas, informuojančias, kada savo gyvenamojoje vietoje ir X kilometrų spinduliu aplinkui galite atkeliauti į namus ir visai šeimai pagaminti pietus ar vakarienę. Vis labiau užsiėmę žmonės, dirbantys namuose, bus pasirengę papildomai sumokėti tiems, kurie sutiks vietoj jų nupirkti maisto prekių, atvyks į namus ir pagamins naminio maisto būtent pagal tą receptą, kurio pageidaus namų šeimininkai.

Išmaniųjų namų rangovas. Silicio slėnyje dirbantys išmaniųjų technologijų kūrėjai vis garsiau kalba, kad per ateinančius penkerius metus JAV prireiks dvigubai ar netgi trigubai daugiau išmaniųjų namų rangovų nei dabartinėje rinkoje. O mes puikiai žinome, kad tai, kas tampa populiaru už Atlanto, neišvengiamai ateina ir pas mus. Namo statymas bei jo apdaila ir išmaniųjų technologijų diegimas yra skirtingos sferos, todėl vis dar labai sunku rasti statybininkų ir apdailininkų, kurie turėtų patirties su išmaniųjų namų funkcijų diegimu. Tokias paslaugas teikia mažuma įmonių, todėl ir kainos dažnai siekia dangų. Taigi rangovas, galintis prisiimti atsakomybę už „išmanios dalies’’ organizavimą, konsultacijas ir įgyvendinimą bus vis paklausesnis.

Idėja moksleiviams: bibliotekų knygų pristatymas į namus. Greičiausiai knygofilai sutiks, kad daugeliu atvejų einame į biblioteką ne tik pasiskolinti sau reikalingų knygų, bet ir pasimėgauti ypatinga bibliotekos aura bei knygų skleidžiamu kvapu. Knygos yra sielos ir smegenų maistas, todėl panašios maisto pristatymo taisyklės galioja ir čia: jeigu rašote rimtą tiriamąjį darbą, kiekviena minutė yra aukso vertės, tikrai pravers jaunasis(-oji) asistentas(-ė), kuris nuvyktų į biblioteką, surinktų knygas pagal nurodytą sąrašą, jeigu reikia, padarytų knygų, kurių negalima išsinešti iš bibliotekos, kopijas ir, pristatyti. Daugelį gali ištikti ir priešinga problema – nerasti tinkamos progos knygų pristatyti iškart jas perskaičius. Jeigu esate vienas iš tėvų, manančių, kad jūsų vaikas galėtų teikti tokią paslaugą, kodėl gi neaptarus bendradarbiavimo galimybių bent su vienos pasirinktos bibliotekos vadovybe?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją