Kur savarankiškai sužinoti savo kredito istoriją?

Šiandien technologinė transformacija atveria daug galimybių – nereikia skubėti į jokią bendrovę, kad galėtum sužinoti ir stebėti savo asmeninę kredito istoriją, kuri atskleidžia turimus finansinius įsipareigojimus ir jų vykdymą. Tai galima lengvai ir greitai padaryti interneto pagalba – manocreditinfo.lt svetainėje.

Kredito istorijos stebėjimas yra labai svarbus procesas, nes šie duomenys yra reikšmingi, vertinant mokumo riziką. Tai padeda kiekvienam priskirti kredito reitingą, kuris atskleidžia, kokio patikimumo vartotojai esame.

Kiekvieno iš mūsų siekiamybė – A (A1) reitingas. Ši raidinė išraiška kalba apie aukšto patikimumo vartotoją, kuris gali skolintis ir įsigyti norimas prekes išsimokėtinai pačiomis geriausiomis sąlygomis.

Prasto patikimumo besiskolinančiajam, kurio finansinių įsipareigojimų nevykdymų rizika siekia 21,5–100 proc., priskiriamas D (E) reitingas. Kredito bendrovės, susidūrusios su E kredito reitingu, vargu, ar lengvai suteiks norimą paskolą.

Kredito istorija

3 dalykai, kurie gali pakišti koją

Planuojant imti paskolą ar išsimokėtinas prekes, yra svarbi ne tik kredito istorija, bet ir kiti reikšmingi veiksniai. Finansų bendrovės yra linkusios atkreipti dėmesį ir į jūsų pajamų rodiklius. Šokinėjančios ir nestabilios pajamos, dažnos nemokamos atostogos ir nedarbingumo lapeliai gali tapti įtartinu signalu kreditoriams.

Kitas aspektas – ilgas finansinių įsipareigojimų sąrašas. Jeigu paskolas dažnai imate iš skirtingų finansinių bendrovių arba senąsias paskolas apmokate naujomis, anglų kalboje, beje, yra net terminas, apibūdinantis šį veiksmą – „overindebtness“, tai gali sukelti problemų, skolinantis lėšas. Norint sumažinti besaikį skolinimąsi, patartina vadovautis 40 proc. pajamų ir skolų santykio taisykle. Tai reiškia, kad jūsų turimi įsipareigojimai, pavyzdžiui, už būsto paskolą, išsimokėtiną automobilį, televizorių ar skalbimo mašiną turi neviršyti 40 proc. mėnesio pajamų.

Svarbu prisiminti, kad kreditoriai dažnu atveju atsižvelgia ir į sutuoktinio kredito istoriją. Santuokoje yra vertinamos bendros šeimos pajamos, abiejų kreditų istorijos ir įsipareigojimų vykdymas. Visgi, jeigu susiklosto tokios aplinkybės, kad partnerio kredito istorija nėra pavyzdinė, jums pravartu apie būsto paskolą pagalvoti prieš vestuves – galbūt vertėtų gauti paskolą tik vienam asmeniui.

Bloga kredito istorija – ar šansų dar yra?

Jeigu jūsų kredito istorijoje yra pasitaikę nepalankių įrašų, dar neverta nuleisti rankų. Paskolų paraiškas labai atidžiai vertina ir galutinį sprendimą nutaria ne tam tikros sistemos, o bendrovės darbuotojas. Turint blogą kredito istoriją, jums gali būti pateiktas paskolos pasiūlymas su didesnėmis palūkanomis. Tai tarsi kreditorių apsidraudimas ir garantija už didesnę riziką.

Paskolų platformų ekspertai patikrina „Creditinfo“, Lietuvos banko duomenų ir „Sodros“ išrašus. Norint sėkmingai gauti paskolą, dar vienas svarbus reikalavimas fiziniams asmenims – privaloma išdirbti ne trumpesnį kaip 4 mėnesių laikotarpį dabartinėje darbovietėje.

Kita svarbi sąlyga – būtina tiksliu laiku mokėti visas įmokas. Juk visai ne veltui sąskaitoje už elektrą ar vandenį yra išryškinta sąlyga: „apmokėti iki 2021 01 31“, reiškianti, kad yra svarbu susimokėti iki nurodytos dienos ir jokiu būdu ne vėliau.

Vertėtų nepamiršti, kad manocreditinfo.lt sistemoje bus matomos ir ženkliai vėluojančios draudimo, telekomunikacijų, televizijos, komunalinių paslaugų ar kitos pradelstos įmokos. Visa ši informacija bus saugoma net 10 metų. Visgi, jeigu kredito istorija nėra pavyzdinė, reikia bent 12 mėnesių laiku mokėti visas įmokas. Tai gali padėti sudaryti palankesnio kliento įvaizdį prieš kreditorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)