„Tai primena kitą keistuolių, svajoklių ir nevykėlių grupę: „Bitcoin“ valiutos gerbėjus“, – rašo The Economist. Tačiau šis „klubas“ jau seniai nėra toks – trumpai apžvelgsiu, kas ir kodėl pasikeitė.

Kur bėgti su pinigais?

Vienas svarbiausių pokyčių, kuris, mano manymu bitkoinui yra labai didelis postūmis stiprėti, tai koronaviruso krizė, nes per šią krizę valstybės „įsijungė pinigų spausdintuvus“.

Pinigų atsargos

Kai valstybės prispausdina daug pinigų... Aš kalbu ir apie JAV FED‘ą, ir apie ECB (Europos Centrinį banką), ir apie Kiniją – visiems teko gelbėti situaciją, kaip gali, o politikai, ypač „kairioji“ valdžia, niekaip kitaip negali, kaip paimti ir truputį paspausdinti. Apie valstybių polinkį spausdinti pinigus išsamiai Delfi Plius rašiau dar gegužės mėnesį.

Kai spausdinama daugiau pinigų, natūraliai jų daugiau atsiranda apyvartoje ir iš esmės į tai yra atsakas – mes matome akcijų biržą, kuri skriejo į viršų. Atrodo, turėtų būti ekonominė krizė, turėtų būti blogai, bet vertybinių popierių įvertinimai skrido smarkiai į viršų. Tai yra atsakas – žmonės nebepasitiki „popieriniais pinigais“ ir jie nori kažkur laikyti ir apsaugoti savo turtą.

Asociatyvi nuotr.

Kaip vienas garsiausių šių dienų investuotojų Ray Dalio ne kartą sakė – „Cash is Trash“ (liet. grynieji yra šiukšlės).

Rinkoje stebimos tendencijos, kad bitkoinas yra vienas iš tų dalykų, kurį iš tikrųjų pradeda vertinti kaip skairmeninį auksą (digital gold).

Žvalgosi pirmosios įmonės

Jaunesnė investuotojų karta žiūri į digital gold. Viena pirmųjų kregždžių buvo kai JAV technologijų bendrovė „MicroStrategy“ paskelbė, kad į bitkoiną per 3 mėnesius investavo 650 milijonų JAV dolerių – net apie 50 proc, nuo bendrovės disponuojamo turto.

Vėliau kita bendrovė „Square“ (kompanija leidžia patogiai priiminėti mokėjimus kreditinėmis kortelėmis, populiari Amerikoje ir visame pasaulyje) – suinvestavo 1 proc. nuo savo santaupų. Įdomu, kad „Square“ įkūrėjas yra žmogus, kurio rinkos klausosi – tai Jack Dorsey, kuris įkūrė ir socialinį tinklą Twitter.

Kalbant apie „Square“ dar įdomiau yra tai, kad jie ne tik investavo į bitcoiną, bet ir parengė nedidelį dokumentą – teisines gaires (angl. legal framework) jų pavyzdžiu norinčioms pasiekti įmonėms.

Jack Dorsey daug kalba apie bitkoiną, viešina jį Twitter‘yje, taip pat pernai „Square“ pasamdė komandą programuotojų, kurių pagrindinis darbas yra vystyti bitkoiną. Kitaip tariant, jie prisideda ir prie pačio protokolo bai bitcoin tinklo vystymo.

Abi šios bendrovės yra kotiruojamos biržoje. Jos yra didelės kompanijos, biržoje įvertintos miliardais dolerių, turinčios sudėtingas valdymo struktūras. Tai ne mažos kompanijos, kurių vadovai gali padaryti impulsyvų sprendimą; tokio dydžio įmonės padaro apsvarstytus sprendimus. Kalbant apie „MicroStrategy“, po to, kai ji suinvestavo į bitkoiną, jos akcijos šoko į viršų.

Asociatyvi nuotr.

Kitaip tariant, daug žmonių – kitų investuotojų – pasitiki, kad jeigu kompanija turi bitkoino kaip turto (ir jeigu bitkoinas auga į viršų), tai kompanija turės daugiau pinigų veiklai ir investicijoms.

Ką sako pasaulio galingieji

Politikai ilgą laiką apie bitkoiną nutylėdavo, nes jis buvo siejamas su juodaja rinka ir prasta reputacija. Tie laikai – jau praeitis.

JAV senatorė Cynthia Lummis pradėjo oficialiai kalbėti, kad ji pasirupins, kad JAV senatas suprastų šios kriptovaliutos svarbą kaip vertęs saugojimo instrumentą (angl. store of value). Vis dažniau ir dažniau apie bitkoiną kalbama kaip apie vertės saugojimą – kai kas sako store of wealth, kai kas – store of value. Toje kategorijoje yra auksas, toje kategorijoje yra nekilnojamasis turtas, toje kategorijoje yra, matyt, akcijos ilgalaikėje investicijoje. Tai yra kažkas, kas galės išlaikyti tavo turtą ir nenuvertės.

Taip pat įdomus pranešimas, kad antras turtingiausias žmogus Meksikoje Ricardo Salinas Pliego į bitkoiną investavo 10 proc. savo likvidaus turto.

„Paypal“ pagaliau „pasidavė“ ir nusprendė leisti atsiskaitymus bitkoinu savo platformoje. Prekiauti bitkoinu tampa vis paprasčiau, vis balčiau.

Masių susidomėjimą didina, kai investavimo į bitkoiną patarimų viešai paprašo tokios įžimybės, kaip Harrio Potter kūrėja JK Rawling ar „Sostų karų“ aktorė Maisie Williams.

Šie ir panašūs veiksniai skatina bitkoino kainos augimą.

Taip, pirmieji bitkoino mylėtojai buvo vadinamieji šifro pankai, libertarai bei anarchistai. Tai buvo pirminė banga žmonių, kurie yra nusiteikę prieš valstybes, kurie piniguose ir visu kitur – pirmiausia – ieško privatumo.

Šiuo metu mes stebime antrąją bangą – įmonių, garsių finansuotojų – ir jei tai vis dar yra tam tikras „klubas“, tai yra klubas, kuriam tikrai norėčiau priklausyti.

Sakyčiau, kad mes dabar kaip tik turėsime tikrą augimą, nes baigėsi tą stadiją, kai buvo įdomu daugiausia marginalams.

JAV Prezidento rinkimų įtaka

Kita nauja tikrovė, skatinanti bitkoiną augti – Joe Bideno pergalė JAV Prezidento rinkimuose.

Nenoriu nieko įžeisti, bet – kai Bidenas laimėjo, pasirodė filmukai, kur močiutės, moterys ir vyrai verkia iš džiaugsmo, sako: „O, kaip gerai, mes turėsime savo pašalpą“ arba „Iš mūsų neatims ten kažko“. Jie manė, kad jeigu laimės Trumpas, jiems kažko nesumokės, jie neturės socialinių garantijų. Biden‘as yra daug labiau pro social ir jis daug labiau „kairysis“. Bidenas reiškia, kad Amerika pasisuka daugiau į leftizmą. Leftizmas reiškia daugiau socializmo, daugiau pašalpų ir dar daugiau pinigų spausdinimo. Monetarinė politika, kuri iš esmės skatins pinigo nuvertėjimą.

Tad ką jie darys? Vienas dalykas – jie spausdins, ką jie gali „gražiai“ daryti. Kitas dalykas – Bidenas jau pažadėjo gan didelius mokesčius turtingiesiems. Jeigu mes bandome apmokestinti turtinguosius, turtingieji sugalvos, kaip padaryti, kad jų neapmokestintų. Nes turtingieji turi pinigų ir galimybių pasamdyti geriausius žmones, kad to išvengtų. Amerika galiausiai po truputį gali prarasti savo lyderiaujančią poziciją arba gana didelis pinigų kiekis tiesiog kažkur iškeliaus. Turtingiesiems reikės kažkur laikyti vertę ir bent kažkas tikrai „nubyrės“ į bitkoiną.

O tai – ilguoju laikotarpiu – gali reikšti labai daug.

Elon Musk paslaptis

Vienas didžiausių bitkoino „chuliganų“ yra verslo žvaigždė Elon Musk. Jam kartais pakanka Twitter paskyroje parašyti tik vieną žodį #bitcoin, kad sulauktų tarptautinės žiniasklaidos dėmesio. Visgi jis kuo toliau, tuo rimčiau pradeda kalbėti apie bitkoiną.

Netgi buvo gandas, kad galbūt Elon Musk ir yra visų medžiojamas bitkoino autorius Satoshi Nakamoto. Žinoma, ir pats Musk, ir kiti pasakė, kad tai nėra tiesa, bet buvo vienas žurnalistas, kuris įrodinėjo – gi Elon „Paypal“ įkūrė, jis moka programuoti su C++, jis yra pozityvus bitkoinui, jis ir yra Satoshi Nakamoto.

Kaip ten bebūtų, esu tikras, kad Elon Musk yra žmogus, turintis bitkoino.

Idėja Lietuvai – kiekvienam po bitkoiną

Lietuvos banko (LB) Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausiasis ekonomistas Paulius Morkūnas kalbėdamas apie gyventojų indėlius sakė, kad pastarieji beveik nepertraukiamai augo nuo pat 1994-ųjų, o naujausiais 2020 m. rugsėjo mėn. duomenimis, Lietuvos gyventojų indėliai sudarė jau apie 16,6 mlrd. Eur, kas yra rekordas.

Mes žinome, kad pinigai nuvertėja. Tai reiškia, kad laikyti indėliuose yra gerai trumpuoju laikotarpiu. Bet jeigu mes galvojame, kad 5 metus laikysime ir po 5 metų galėsime nusipirkti tą patį, ką šiandien – tai kažkas su mumis negerai. Istorija akivaizdžiai parodė, kad infliacija yra neišvengiama ir kainos tik auga.

Tai gerai žinojo mūsų seneliai, kurie nupirkdavo aukso „anūkų ateičiai“. Vertinant iš šios dienos pozicijų, mes matome, kad auksas ir nekilnojamas turtas vertę išlaikė. O realiai kas suskaičiuos, kiek valiutų per tą laiką pasikeitė: litai, rubliai, „žvėreliai“...

Todėl gana protinga mintis šiandien sau ar vaikams nupirkti po bitkoiną ar dalelytę bitkoino. Šiandien tai gal bus tik apie 1 proc. jūsų santaupų – o kol vaikai užaugs, to gali pakakti ir visoms jų studijoms.

Jei ženkli dalis lietuvių investuotų į bitkoiną dabar, ateityje tai mums galėtų reikšti, ką reiškia nafta Norvegijai ar Jungtiniams Arabų Emyratams.

Bitkoinas turi didelį potencialą augti. Palyginus su auksu, kurio globali vertė yra apie 10, iki 12 trilijonų, tai bitkoino rinkos kapitalizacija vis dar kokie 300–400 milijardų. Tai reiškia galimybę 10–20 kartų augti, kad pasiektų šiandienos aukso lygį. Bet ir auksas gana gerai paaugo per pastaruosius metus ar kelerius.

Kai rašau šias eilutes, bitkoino kaina vėl yra visų laikų aukštumose (daugiau negu dvigubas augimas per pestarąjį pusmetį) – primena 2017 m. gruodį. Tuomet buvo tų, kurie sakė, kad čia „burbulas“ ir rengusių bitkoino laidotuves.

Visgi panašu, kad bitkoinas išgyveno savo „žiemą“: ir grįžta su dar didesne jėga.

***

Tekste pateikta informacija nėra ir neturi būti laikoma rekomendacija pirkti ar parduoti bet kokias finansines priemones, paslaugas. Priimdami sprendimą sudaryti bet kokį sandorį susijusį su finansų rinkomis ar finansinėmis priemonėmis, skaitytojai privalo vadovautis savo žiniomis, patirtimi, finansine padėtimi. Visus šiuos faktorius bei konkrečių investicinių priemonių ar paslaugų tinkamumą patikrinti bei patvirtinti gali tik licencijuotos finansinės institucijos, kaip nurodo Lietuvos Respublikos finansinių priemonių rinkų įstatymas bei kiti Lietuvos Respublikos teisės aktai, Europos Sąjungos direktyvos. Pateiktas turinys negali būti suprantamas kaip patarimas investicijų, teisės ar mokesčių klausimais. Siekdamas visapusiškai suvokti su investicijomis į bet kokias finansines priemones susijusius privalumus bei rizikas, kiekvienas potencialus investuotojas turėtų kreiptis į savo finansų, teisės, verslo ar mokesčių konsultantus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)