Senosios kartos noras piktintis naująja – senas kaip pati civilizacija. „Bebarzdis jaunuolis... nesupranta, kas naudinga, ir švaisto savo pinigus“, – skundėsi poetas Horacijus XV a. pr. Kr. O šiais laikais žilaplaukiai Volstryto profesionalai priekaištauja jauniems akcijų pirkėjams, karantino laikotarpiu ėmusiems domėtis akcijų birža.

Energingi tūkstantmečio kartos atstovai ėmė pirkti „Hertz“ akcijas – po to, kai įmonė paskelbė bankrotą. Jie domėjosi išvestinėmis finansinėmis priemonėmis ir pirko akcijas iš „Nikola“ – elektrinių sunkvežimių gamintojos, kurios atstovai vėliau pripažino „demonstracijos“ metu paleidę sunkvežimio prototipą riedėti nuo kalno, nes šis neturėjo pakankamai galios važiuoti. Gali pasirodyti, kad iš jų eksperimentų galima pasimokyti tik to, kaip investuoti nereikėtų. Tačiau iš tiesų jaunuoliai keičia finansų sritį – o dažnai ir į gerąją pusę.

Kiekviena karta palieka savo pėdsaką, tačiau JAV kapitalo rinkai neįprastai didelę įtaką daro dabar 54–74 m. sulaukusių žmonių karta, dar vadinama „kūdikių bumo“ karta. Dėl tvirto ekonomikos augimo, augančių turto kainų ir didelių pensijų jie sukaupė didžiules santaupas (vidutiniškai po 600 000 dolerių), kurios dažniausiai laikomos pensijų kaupimo sąskaitose ir kitaip naudojamos akcijoms ir obligacijoms.

Šiems pinigų kalnams sukurta visa turto valdymo pramonė. Specialistai valdo pensijų fondus, indeksų teikėjai, pavyzdžiui, „Vanguard“, duoda galimybę tikrinti rinkos padėtį snūduriuojant ant kėdės, turto valdytojai siūlo asmenines paslaugas ir privalumus turtingiesiems. Nieko nuostabaus, kad nuo 1990 m. darbo vietų finansų sektoriuje padaugėjo 31 proc.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pakeisti Volstrytą jaunuoliams neužteks pinigų. Mažiau kaip 35erių sulaukę jaunuoliai paprastai turi tik 35 000 dolerių vertės finansinio turto, o gimusieji 1981–1996 metais turi tik 7 proc. JAV finansinio turto – kur kas mažiau negu 26 proc., kuriuos būdami jų amžiaus buvo sukaupę „kūdikių bumo“ kartos atstovai.

Dabar šios kartos atstovams priklauso 50 proc. finansinio turto. Tuo tarpu per dešimtmetį dvi finansines krizes patyrę jaunuoliai kur kas rečiau negu jų tėvai turi būstą arba automobilį. Apklausų įmonės „Gallup“ duomenimis, pusė apklaustų 18–29erių metų amžiaus jaunuolių teigiamai vertina socializmą.

Tačiau visa tai pasikeis, kai jaunuolių pajamos pasieks viršūnę, o „kūdikių bumo“ kartos atstovai išeis į pensiją arba mirs. Pastaruoju metu investicinio turto perdavimas vyko gana lėtai – maždaug po 1,3 trln. dolerių per penkerius metus (tai sudaro apie 5 proc. Amerikos turto). Tačiau prognozuojama, kad per dešimtmetį šis kiekis išaugs dvigubai, nes „kūdikių bumo“ kartos atstovai ims perduoti turtą savo vaikams – arba testamentais, arba perleidus turto valdymą dėl savininko sveikatos būklės. Skaičiuojama, kad iki 2042 m. tūkstantmečio kartos atstovai paveldės apie 22 trln. dolerių.

Be to, jaunuoliai pirmieji priima naujas technologijas ir investicijų filosofiją. JAV skaitmeninių mokėjimų sistemomis daugiausiai naudojasi jaunuoliai, o vyresni gyventojai vis dar išrašinėja popierinius čekius. 2014 m. Kinijoje finansinių technologijų įmonės „Ant Group“ įkurta kredito paslaugų įmonė „Huabei“ jau turi didžiulę vartotojų grupę – o pirmieji ja naudotis pradėjo jaunuoliai, kurie negalėjo gauti nei kreditinių kortelių, nei banko paskolų. Jaunesni amerikiečiai mielai naudojasi robotais patarėjais, kurie automatiškai siūlo investicijas iš plataus pigių indeksų fondo pasirinkimo.

Tobulėjant technologijoms sumažėjo prekiavimo akcijomis kaina, tad jiems lengviau ir pigiau aktyviai pirkti ir parduoti akcijas. Tvarios investicijos tarp turto valdytojų labiausiai išpopuliarėjo dėl 24–39-erių metų amžiaus investuotojų. Daugiau kaip du trečdaliai jų teigia, kad labai nori savo investicijomis daryti teigiamą socialinę ir ekologinę įtaką – tą patį tvirtino tik pusė visų amžiaus grupių investuotojų.

Kai kurios didelės finansinės įmonės ima suprasti, kad artėja pokyčiai. Praeitais metais „Morgan Stanley“ nusipirko startuolį „Solium“, valdantį akcijų pasirinkimo sandorius ir kapitalą, daugiausiai skirtą jauniems technologijų darbuotojams. „Goldman Sachs“ nusipirko „United Capital“ – tarp jaunų profesionalų populiarią konsultacijų investavimo klausimais įmonę.

Tačiau didžioji dalis finansų pramonės vis dar apgirtusi nuo „kūdikių bumo“ laikų sėkmės ir pokyčiams nepasiruošusi. Tačiau jei finansų įmonės nenori subankrutuoti, užuot besijuokusios iš naujosios kartos eksperimentų turėtų stebėti ir užsirašinėti.