Tuo metu, kai Trentas Griffinas Braafas dirbo viešbučio direktoriumi Niujorko valstijos Schenectady mieste, svečiai ir kolegos dažnai skųsdavosi, kad taksi paslaugos tose apylinkėse labai prastos. T. Griffinas Braafas pamanė, kad jam sektųsi geriau, ir 2016 m. pradėjo teikti transporto paslaugas keletui viešbučių. „Visada turėjau verslininko dvasią; prisimenu, kad net vaikystėje norėdavau būti verslininku“, – pasakoja jis.

Jo įmonė „Tech Valley Shuttle“ suklestėjo, tad jis ėmė teikti paslaugas mokykloms, darbovietėms ir kitoms organizacijoms. T. Griffinas Braafas stengėsi į darbą priimti buvusius nusikaltėlius, nes kažkada kalėjo ir pats, be to, mokė darbdavius, kaip gauti mokesčių lengvatas už tai, kad naudojasi mažumos atstovo įkurto sertifikuoto verslo paslaugomis. Motyvacijos vyras įgavo tris su puse metų praleidęs kalėjime už tai, kad būdamas paauglys pardavinėjo narkotikus. Vyras pasakoja, kad kalėjime lankė Maristų koledžo paskaitas ir pirmą kartą ėmė pasitikėti savo jėgomis.

Kad iš tiesų padėtų su juo dirbantiems žmonėms, vairuotojus jis samdo kaip įmonės darbuotojus, o ne laisvai samdomus padėjėjus. „Taip dirbti brangiau, tačiau jaučiu, kad padedu daugiau žmonių“, – teigia 36 erių verslininkas.

Šių metų pradžioje jo įmonei darbo netrūko ir atrodė, kad pavyks metų pardavimus padvigubinti. Tačiau kilus pandemijai užsakymų sumažėjo 90 proc. – žmonės nustojo važinėti į darbą ir mokyklą bei keliauti. „Mus visiškai išmušė iš vėžių, – pasakoja T. Griffinas Braafas. – Covid mus sužlugdė.“

Norėdamas padėti sunkumus patiriančioms šeimoms ir užimti 20 savo vairuotojų, T. Griffinas Braafas už dyką teikė paslaugas maisto bankams ir kitoms pelno nesiekiančioms organizacijoms. Supratęs, kad transporto paslaugų paklausa artimiausiu metu greičiausiai neatsigaus, jis ėmė po vieną atleisti darbuotojus, tikėdamasis, kad į normalų gyvenimą bus galima grįžti 2021 m.

Tuo pačiu metu spaudžiamas ekonominės būtinybės vyras ėmė ieškoti naujo būdo užsidirbti. „Turiu žmoną ir tris vaikus, be to, su mumis gyvena ir mama“, – pasakoja jis. Birželio pabaigoje jis netikėtai gavo el. laišką iš „Amazon“. Internetinės prekybos milžinė priėmė jo prašymą tapti logistikos paslaugų teikėju. Reikėjo žaibo greičiu sukurti naują verslą.

Jis ėmėsi darbo ir liepos mėnesį įkūrė naują įmonę „G B Logistics“. Įmonė nepriklausoma nuo „Amazon“, tačiau turi laikytis jos taisyklių, pavyzdžiui, vairuotojai turi dėvėti „Amazon“ uniformas, o automobiliai turi būti pažymėti „Amazon“ prekės ženklu. „Beveik kaip franšizė“, – paaiškina T. Griffinas Braafas. „G B Logistics“ atsakinga už daugiau kaip 18 kg sveriančių „Amazon“ siuntinių pristatymą 240 km spinduliu aplink Niujorko valstijos Olbanio miestą, įskaitant ir Masačusetsą, Naująjį Džersį ir Vermontą.

T. Griffinas Braafas pasamdė apie 30 darbuotojų, o iki spalio pabaigos planuoja jų skaičių padvigubinti. Jis prognozuoja, kad iki spalio padidins maršrutų kiekį iki 25 ir transporto priemonių skaičių (vienos iš jų išnuomotos, o kitos įsigytos išperkamąja nuoma) iki 25, kad būtų pasiruošęs darbingam laikotarpiui prieš šventes. Jo vairuotojai jau vežioja „Amazon“ klientams tokias prekes kaip sporto įranga, kepsninės ir čiužiniai.

Pradėjęs teikti siuntų gabenimo paslaugas T. Griffinas Braafas toliau siekia tikslo plėsti žinias transporto paslaugų iš taško A į tašką B srityje. Be to, tęsia savo misiją padėti su sunkumais susiduriantiems žmonėms. Pasak jo, verslininkai turi užduoti sau klausimą: „Kaip plėsti savo verslą, kad veikla padėtų siekti pagrindinio tikslo?“

Štai T. Griffino Braafo patarimai žmonėms, šiuo metu norintiems įkurti naują verslą arba reorganizuoti senąjį:

Atlikite namų darbus. T. Griffinas Braafas ragina verslininkus gerai pasidomėti naujuoju verslu ir žinoti, ko imasi. Jis pataria skirti laiko verslo planui ir išsiaiškinti smulkmenas. Vyras teigia, kad pirmą kartą „Amazon“ jo pasiūlymo nepriėmė, nes jis į užduotį žvelgė ne taip rimtai, kaip derėjo.

Būkite atviri naujoms idėjoms ir pokyčiams. „Savo vaikams kartoju – aplink visada pilna galimybių, – teigia T. Griffinas Braafas. – Dabar daugeliui verslų puikus metas keistis.“ Jis naudojasi pandemija atsisakyti nereikalingų savo verslo paslaugų. „Maksimaliai išnaudokite tai, kas pelninga, ir atsisakykite to, kas neduoda grąžos“, – teigia jis.

Tikslingai kurkite ryšius. Stenkitės užmegzti ryšius su protingais žmonėmis, turinčiais žinių, kurių jums trūksta, teigia T. Griffinas Braafas. „Raskite žmonių, kurie jus spaus, mokys ir privers prisiimti atsakomybę“, – aiškina vyras. Be to, nepamirškite užmegzti gerų santykių su paskolų teikėjais.

Raskite mokytojų. T. Griffinas Braafas savo mokytoju laiko 80-ies sulaukusį buvusį verslininką, kuris užsidirbo milijonus. „Kiekvieną savaitę kalbamės po kelias valandas“, – teigia jis. Šis mokytojas paskatino T. Griffiną Braafą susisiekti su „Amazon“ – vyras prisimena, kad jis jam pasakė: „Jei dirbi turtingiausiam visų laikų verslininkui, turėtų pavykti užsidirbti.“

Nebijokite. Jei norite pradėti verslą, pasiruoškite nepasiduoti net tada, kai bus labai sunku, teigia T. Griffinas Braafas. „Aš linkęs rizikuoti, – tvirtina jis. – Visada tikiu savo jėgomis. Jei norite būti tikras verslininkas, turite laikytis tokio požiūrio.“ Pasitikėkite savimi, bet į riziką žvelkite protingai, priduria vyras: „Jei atlygis atsveria riziką, rizikuokite ir imkitės darbo.“