Viskas prasidėjo nuo žemės

„Namas medyje“ komandos narys Simonas Naudžius pasakoja, kad verslas prasidėjo nuo atsitiktinumo. „Mama gavo senelio žemę, kurioje buvo storų medžių alėja ir panoro namelio medyje. Iš pradžių maniau, kad tai keista idėja, bet su draugais nusprendėme pabandyti. Rezultatu pasidalinus internete, pradėjome sulaukti pirmųjų užsakymų. Tada neturėjome nei gerų įrankių, nei patirties, bet užsidegimas idėja skatino jos nepaleisti ir judėti toliau“, – dalijasi Simonas.

Vienas iš sunkiausių etapų buvo suformuoti komandą. Draugų entuziazmas išblėso, tad vyras žygeivių bendruomenėse ieškojo specialistų, kol pagaliau atrado žmones, su kuriais kartu kuria namelius iki šiol. Reikėjo kūrybiškų ir drąsių žmonių, nebijančių imtis neapibrėžtų projektų, o svarbiausia mylinčių ir tausojančių gamtą. Prie komandos prisijungė Vaidas Bernotas, kuris jau buvo įrengęs didelę terasą medžiuose ir Darius Grigas, gebantis pagaminti ir sumontuoti namelį.

Dabar 4 metų patirtį sukaupusios įmonės atstovas pastebi, kad nemažai žmonių namelius medžiuose įsirenginėja patys, tačiau vis daugiau atsiranda tokių, kurie patiki tokį projektą profesionalams.

Svarbus sezoniškumas

Visgi tokių projektų įgyvendinamą itin nulemia sezoniškumas. „Namelių įrengimas dėl oro sąlygų vykdoma pavasario-vasaros sezonais, dėl to, norint šią svajonę paversti realybe, geriausia su mumis susisiekti iš anksto. Daugiausiai užklausų sulaukiame kovo-balandžio mėnesiais.

Dažnai sulaukiame užklausų įrengti namelį medyje vaiko gimtadieniui, kuris bus po mėnesio. Deja, bet tuomet vienintelis atsakymas yra neįmanoma, nes tokių projektų įgyvendinimo kelias kur kas ilgesnis nei žmonės įsivaizduoja. Kiekvienas namelis unikalus ir derinamas individualiai, o ir žmonių poreikiai labai skirtingi. Vieni nori ramaus kampelio, kiti pramogų, tokių kaip beždžionių tiltai, užlipimas tinklu ar kybiais, nusileidimo trosas ar gaisrininko stulpas. Darbams labai svarbios oro sąlygos, todėl stengiamės kuo daugiau darbų atlikti dirbtuvėse.

Vien apie mėnesį dažniausiai vyksta projekto susiderinimas: konsultacija, vietos parinkimas, matavimai – žmonės pateikia savo viziją arba ją sukuria su mūsų pagalba, paruošiame sąmatą.

Kitas etapas – medžiagų užsakymas ir tvirtinimų gamyba. Naudojame tik kokybišką vakuuminiu būdu impregnuotą medieną ir patikimas detales platformos tvirtinimams. Namelį pagaminame ir surenkame dirbtuvėse, o vietoje montuojame namelio platformą. Tai irgi užtrunka apie mėnesį. Normalus terminas yra 3 mėnesiai, jei tuo metu nėra daug užsakymų, todėl geriausia planuoti žiemą, kad pavasarį jau būtų galima naudotis. Žinoma, procesas gali vykti kiek greičiau, tačiau per mėnesį įgyvendinti kliento vizijos tikrai nespėtumėme. Tad tai tikrai nišinis ir sezoninis verslas, kurio standartizuoti neįmanoma“, – proceso eigą atskleidžia specialistas.

Kaina priklauso nuo daugelio aspektų

Kiek atsieis namelis medyje, priklauso nuo daugybės aspektų. Visų pirma, kokia bus jo funkcija – ar tai erdvė vaikų žaidimams (aktyviam laisvalaikiui su įvairiais elementais), ar jaukus mini būstas su galimybe pernakvoti.

Svarbiausia ir brangiausia namelio medyje dalis yra platforma ir jos tvirtinimo sistema. Medžių kamienai auga ir siūbuoja į skirtingas puses. Tokiomis sąlygomis labai svarbu užtikrinti saugumą ir ilgaamžiškumą.

Platformos kainą lemia medžiai, kamienų išsidėstymas, atstumas tarp jų, pačios platformos dydis, užlipimas, turėklai ir papildomos pramogos. Kita dalis – namelis. Jis gali būti atviras arba sandaresnis su langais ir durimis bei apšiltintas. Namelis vaikams gali kainuoti nuo 4000 Eurų, o apšiltintas ir dar daugiau, nes reikės vidaus apdailos.

„Ne vienas klaidingai galvoja, kad namelis medyje yra tinkamas tik vaikams. Šiuo metu kaip tik pastebime, kad didėja užsakymų nameliams, kuriuose laiką leidžia suaugusieji. Dažniausiai tai būna poilsio erdvė, kurioje galima pernakvoti ar tiesiog ramiai išgerti kavos puodelį su įkvepiančiu vaizdu pro, pavyzdžiui, sumontuotus didelius langus“, – pastebi vyras.

Be to, svarbu pažymėti, kad kaina priklauso ir nuo to, kokiame aukštyje jis bus įrengtas. Jei norima įrengti namelį didesniame nei 3 m aukštyje, projektas išbrangsta, nes neįmanoma dirbti nuo kopėčių.

„Dažnai žmonės nori kuo didesnio ir kuo aukščiau, bet užlipus ant platformos ir pamačius vaizdą iš 4–5 m aukščio, ypač, jei dar nebūna turėklų, sako, jau pakankamai dreba kinkos ir visai kitas vaizdas atsiveria nei nuo žemės.

Optimalus platformos aukštis yra apie 3 m, nes eidamas tikrai netrinktelsi galva, o ir jautiesi pakankamai aukštai. Norint didesnio aukščio jau reikėtų ir laiptų iš kelių segmentų, kas išbrangintų projektą arba alpinizmo įrangos, užtikrinančios saugų patekimą į namelį“, – pasakoja S. Naudžius.

Paklaustas, kaip karantinas paveikė verslą, specialistas džiaugėsi, kad jo verslui tai padeda plėstis, nes žmonės pradėjo daugiau dėmesio skirti savo asmeninei erdvei ir idėjoms, kaip ją dar labiau išplėsti bei išnaudoti.

Jis pastebi, kad namelių medyje populiarumas tik auga. Tokių namelių medžiuose viešbučiai itin populiarūs užsienyje. Švedijoje įprasta apsistoti tokio tipo viešbučiuose.

Vienas iš tokių pavyzdžių, yra šios šalies šiaurėje esančiame miestelyje Harade įrengtas tokio tipo viešbutis, kur kambarių plotas siekia iki 25 kv. metrų, o nameliai medyje yra įmontuoti net 4–6 m aukštyje. Tam, kad būtų lengva patekti į namelius yra sumontuoti specialūs liftai ir pakabinami tiltai. Įdomu tai, kad čia atskirai yra sumontuota ir pirties erdvė, kurioje sutelpa iki aštuonių šios pramogos entuziastų. Beje, už papildomą kainą į namelį gali pristatyti dar keletą lovų. Panašių, bet ne tokių prabangių alternatyvų jau galima atrasti ir kaimyninėje Lenkijoje, o Lietuvoje populiariausi į žemę atremti nameliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)