Taip yra todėl, kad prekybininkai norės, jog pirmiau būtų pradėtos vykdyti siuntos, ir tik tada padidins paklausą, teigia Terry Reilly, „Futures International“ vyresnysis prekių analitikas. Eksporto pardavimai šiuo metu didžiausi nuo 1996 m., tačiau kai kurie sandoriai vis tiek gali būti atšaukti.

Kukurūzų kainos didžiąją šių metų dalį išliko nepakitusios, nepaisant to, kad Kinija padidino pirkimus, vykdydama pirmojo etapo prekybos susitarimą. Karantino apribojimai nuo Niujorko iki Los Andželo sustabdė automobilių eismą, o tai sumažino iš kukurūzų pagaminto etanolio paklausą. Dabar analitikai tikisi, kad JAV žemės ūkio departamentas paskelbs rekordinį derlių.

Kukurūzų bumas

„Prekybininkams teks patiems tai pamatyti, kad patikėtų, – teigia T. Reilly. – Eksportas gali tapti kambaryje pasislėpusiu milžinu.“
Amerikos eksportuotojai kito sezono siuntoms jau pardavė beveik 11 milijonų tonų kukurūzų – daugiausiai šiam metų laikui nuo pat 1996 m., remiantis USDA liepos 30 d. duomenimis. Daugiau nei pusę nupirko Kinija, beveik viršydama Pasaulio prekybos organizacijos nustatytą kukurūzų importo kvotą.

„Bloomberg“ apklausti analitikai prognozuoja, kad šiųmetis JAV kukurūzų derlius sieks 180,5 bušelių iš akro, viršydamas ankstesnę 178,8 bušelių prognozę ir rekordinius 176,6 bušelius 2017-aisiais. USDA savo Pasaulio žemės ūkio pasiūlos ir paklausos įvertinimo ataskaitą paskelbs trečiadienį.

„Rinkoje matome, kad pasiūla auga greičiau už paklausą“, – teigia „StoneX“ vyriausiasis prekių ekonomistas Arlanas Sudermanas, pridurdamas, kad pirmadienį Vidurio Vakaruose siautėjusi Derecho audra „šiek tiek sumažins šių metų derlių“.

Kukurūzų bumas

Kinija naudojasi rekordiškai žemomis kukurūzų kainomis tuo metu, kai pandemija kelia chaosą rinkose, teigia Toddas Beckeris, Amerikos etanolio gamintojo „Green Plains Inc.“ generalinis direktorius. Kinai supirkinėja kukurūzus, bet kol kas neperka gatavo produkto – etanolio, pažymi jis.

„Pandemijos metu Kinija naudojasi rekordiškai žemomis kainomis, kad susigrobtų mūsų kukurūzus, prisidengdama prekybos susitarimu, – sako T. Beckeris. – Kinams tai puikus sandoris, JAV ūkininkams, deja, atvirkščiai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)