Kažin, ar kas nors būtų numatęs tokį scenarijų metų pradžioje, kai dauguma ekonomistų žadėjo dar vienus plėtros metus, o JAV ir Kinijos prekybos susitarimas turėjo sustiprinti kompanijų ir investuotojų pasitikėjimą.

Vietoj to, pandemija privertė didžiąją pasaulio populiacijos dalį iškęsti tai, ką Tarptautinis valiutos fondas pavadino „Didžiuoju karantinu“. Centriniai bankai ir vyriausybės suskubo teikti precedento neturinčią trilijonų dolerių paramą, kad apsaugotų rinkas nuo žlugimo ir neleistų atleistiems darbuotojams bei sunkiai besikapanojančioms bendrovėms nuskęsti, kol praeis virusas.

Net ir dedant visas šias gelbėjimo pastangas, pasaulis ir toliau išgyveną sunkiausią ekonominę krizę nuo Didžiosios depresijos laikų. Nors kai kurie didžiųjų ekonomikų gamybos ir mažmeninės prekybos rodikliai taisosi, visos viltys sulaukti „V“ formos atsigavimo buvo sužlugdytos, nes vėl atsidaręs verslas geriausiu atveju atrodo nestabilus, o darbo praradimo rizika iš laikinos tampa nuolatine.

Šią ekonominę trajektoriją Ričmondo apygardos Federalinio rezervų banko prezidentas Thomas Barkinas prilygino nusileidimu liftu žemyn, atgal užkopiant laiptais.

Pasaulyje prasidėjusi recesija dar nežada sustoti
„Kyla realus pavojus supainioti pagyvėjimą su atsigavimu, – pabrėžė Pasaulio banko vyriausioji ekonomistė Carmen Reinhart birželio 23 d. „Bloomberg Invest Global“ konferencijoje. – Tikras atsigavimas reiškia, kad tvarkotės bent jau taip pat gerai, kaip prieš krizę. Manau, iki to mums dar toli.“

Neaiškūs laikai

Daug kas priklausys nuo koronaviruso plitimo, nes artimiausiu metu vakcinos dar neturėsime. Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad blogiausia pandemijos dalis dar prieš akis: šiuo metu atvejų skaičius viršija 10 milijonų, o mirčių jau daugiau nei 500 000. Net ir tose šalyse, kur virusas atrodė suvaldytas, nuolat pasitaiko naujų paūmėjimų.

TVF apskaičiavo, kad iki šių metų pabaigos 170 šalių – arba beveik 90 proc. viso pasaulio – turės mažesnes pajamas vienam gyventojui. Tai žymus pokytis nuo sausio, kai buvo prognozuojama, kad 160 šalių metus užbaigs su išaugusia ekonomika ir teigiamu pajamų augimu vienam gyventojui.
Pasak Janet Henry vadovaujamų „HSBC Holdings Plc“ ekonomistų, šiuo metu tikėtina, kad bendrasis vidaus produktas iki 2021 m. pabaigos daugeliu atvejų vis dar bus žemesnis nei 2019 m. gale. „Bloomberg Economics“ tai apibūdina kaip „Sudie, V-pergale, sveikas, W-rūpesti.“

90 proc. šalių pasaulyje šiemet patirs recesiją
Centriniai bankai išlieka budrūs, nes iš jų gali reikėti papildomų veiksmų. Federalinės rezervų sistemos pirmininkas Jerome’as Powellas perspėjo, kad perspektyva atrodo „ypatingai neaiški“, o Europos centrinio banko prezidentė Christine Lagarde kalbėjo apie „santūrų“ atsigavimą, kuris visam laikui pakeis kai kurias ekonomikos dalis.

Ką sako „Bloomberg“ ekonomistai: Tomas Orlikas, vyriausiasis ekonomistas
Prieš šešis mėnesius apie „Covid-19“ niekas nė nesusimąstė. Prieš tris mėnesius buvo vilties, kad jo plitimą bus įmanoma suvaldyti. Dabar atrodo, kad pandemija sunaikins viską. Ilgalaikis karantinas, sektorių, kuriuose daug kontakto, veiklos apribojimas, randai, kuriuos palieka aukštas nedarbas, paskatos, kurios – kai kuriose svarbiose pasaulio dalyse – neveikia: visa tai niaukia perspektyvą. „Bloomberg Economics“ mažina savo pasaulinio augimo prognozę 2020 m. ir numato silpnesnį atsigavimą 2021 m.

Covid-19 krizė pasaulyje ir JAV
Be abejo, yra atsigavimo „kišenių“, kurios galėtų įgauti traukos. „Morgan Stanley“ ekonomistai laikosi „V“ formos atsigavimo prognozių, remdamiesi pozityviais netikėtumais naujuose ekonominiuose duomenyse, ypač JAV ir euro zonoje. „Goldman Sachs Group Inc.“ ekonomistai patikslino savo prognozes šio ketvirčio JAV ekonomikai, tačiau prognozuoja, kad rugsėjį ji turėtų sugrįžti į vėžes.

Pasaulinės rinkos investuotojai yra pasidaliję į dvi grupes: vieni tikisi „V“ formos atsigavimo, kiti numato reikšmingus trikdžius. „MSCI All-Country World“ pasaulio akcijų indeksas nuo kovo mėnesio pakilo beveik 40 proc., tačiau vis tiek šiemet yra mažesnis apytiksliai 6 proc., nors investuotojai tikisi, kad politikų vykdomos paskatos visame pasaulyje sušvelnins ekonominį pandemijos poveikį. JAV dešimties metų termino iždo obligacijų pajamingumas šiemet nukrito daugiau kaip 100 bazinių punktų iki maždaug 0,67 proc.

Rezultatai įvairūs

Pasimokyti galima iš Azijos, kur virusas buvo suvaldytas, tačiau atsigavimas davė įvairių rezultatų.

Pietų Korėjoje, kuri prieš kelis mėnesius išlygino savo infekcijų kreivę, naujų viruso klasterių atsiradimas atgraso pirkėjus nuo parduotuvių.

Kinijos gamybos pramonė, kaip ir kiti regiono gamybos rodikliai, birželio mėnesį pakilo, tačiau nauji užsakymai ir toliau rodo stagnaciją.

Tokia nerimą kelianti perspektyva reiškia, kad verslas bando naviguoti užrištomis akimis, teigia Joergas Wuttke, ES prekybos rūmų Kinijoje prezidentas, kuris mano, kad neaiškumas užsitęs dar porą metų.

„Pjūklo keteros“ atsigavimas

„Atsigavimas nebus nei „V“, nei „W“, jis atrodys kaip grandininio pjūklo ketera, – aiškina jis. – Aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, skausmingai iki galo.“

Tai taip pat reiškia, kad sparčiai besiplečiančios kylančios ekonomikos nebebus pasaulinio augimo variklis, koks buvo iki šiol: Pasaulio bankas prognozuoja, kad ši šalių grupė susitrauks 2,5 proc. – tai blogiausias našumo rodiklis nuo pat 1960 metų. Lotynų Amerika šiuo metu yra priešakinėse viruso linijose.

Visiškas atsigavimas iki priešpandeminio lygmens atrodo neįmanomas tol, kol virusas nebus galutinai suvaldytas. Ši perspektyva ypač akivaizdi tokiuose sektoriuose, kaip turizmas, transportas ir pramogos, kur apribojimai greičiausiai išliks ilgesnį laiką.

Darbo vietų sumažėjimas pasaulyje
Smūgis darbo rinkoms pasirodė sunkesnis, nei tikėtasi iš pradžių, ir, remiantis Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, per 2020 m. antrąjį pusmetį jo nebus įmanoma ištaisyti net ir pagal patį optimistiškiausią scenarijų. Praėjusią savaitę buvo apskaičiuota, kad antrojo ketvirčio darbo valandos buvo 14 proc. trumpesnės nei prieš virusą, o tai tolygu 400 milijonų etatinių darbuotojų praradimui.

Nors JAV kompanijos birželio mėnesį prie darbuotojų sąrašų pridėjo 4,8 milijono žmonių, buvo atgautos vos trys iš 10 prarastų darbo vietų, o bedarbio pašalpos paraiškų skaičius ir toliau auga. Daugiau kaip 2,8 milijono amerikiečių birželio mėnesį visam laikui neteko darbo.

Nerimas dėl įsiskolinimų

„Nors artimiausioje ateityje mechaninis ekonominės veiklos atsigavimas reaguojant į karantino sušvelninimus atrodo visai tikėtinas, mes prognozuojame, kad tolesnis kilimas bus ilgas ir sunkus“, – teigia „Pacific Investment Management Co.“ patarėjas pasaulio ekonomikos klausimais Joachimas Felsas.

Nestinga ir kitų iššūkių.

Rekordinis įsiskolinimo lygis apribos tai, kiek papildomos paramos galės suteikti vyriausybės – neskaitant jau dabar vykdomų 11 trilijonų dolerių fiskalinių paskatų.

Vyriausybės bando sugalvoti, kaip pratęsti arba nutraukti brangiai kainuojančias trumpalaikes priemones, skirtas darbo užmokesčiui finansuoti ir kompanijų gyvybei palaikyti, tuo pat metu ruošdamos ilgalaikes paskatas, kurios padėtų ekonomikai atsigauti.

Pasak Alicios Garcia Herrero, vyriausiosios Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono ekonomistės iš „Natixis SA“, skolinimasis turės šalutinį poveikį, pavyzdžiui, padės gyvuoti kompanijos-zombiams.

„Jei skolos nebus ištrintos, grįžimas į prieškrizinį lygį užtruks netgi dar ilgiau“, – teigia A. Garcia Herrero.

Tuo tarpu centriniai bankai dar labiau sumažino ir taip žemas palūkanų normas, o kai kurie susitaikė su neigiamomis skolinimosi išlaidomis. Siekiant apriboti palūkanų normų nuosmukį, įsigyjama įvairių rūšių turto, o politikos formuotojai toliau tobulina priemonių rinkinį, užsimindami apie laukiančias naujoves.

Bazinės palūkanų normos itin kritusios
„Morgan Stanley“ iki 2021 m. pabaigos prognozuoja 13 trilijonų dolerių kaupiamąjį centrinio banko balanso plėtimąsi iš JAV, euro zonos, Japonijos ir Jungtinės Karalystės.

Net ir atlikus šiuos veiksmus, dar per anksti spręsti, ar jų pakaks, teigia Kazuo Momma, kuris anksčiau buvo atsakingas už monetarinę politiką Japonijos banke.

„Krizė dar toli gražu nesibaigė“, – sako jis.