Galų gale jis tapo „Trevor Project“ valdybos nariu (vienas iš autorių taip pat jai priklauso) ir taip įgavo žinių apie tokių organizacijų valdymo problemas, o tada panoro labiau įsitraukti į pelno nesiekiančius „McKinsey“ projektus. Galų gale 2017 m. jis tapo „Trevor Project“ generaliniu direktoriumi. „Po darbo skirdamas laiko tam, kas man rūpėjo, daug ko išmokau ir tapau geresniu darbuotoju, – aiškina A. Paley. – Tokia patirtis taip pat paruošė mane būsimoms vadovo pareigoms, nors tada dar nežinojau, kad jas gausiu.“

Štai kaip vertinga turėti strategiškai svarbios papildomos veiklos už savo įmonės ribų.

KAS YRA ĮSITRAUKIMAS Į PAPILDOMĄ VEIKLĄ?

Daugelis vadovų ir lyderių galvoja vien tik apie savo darbus ir įmones. Jie mano, kad be tokio susitelkimo niekada nepasieks sėkmės. Žinoma, dabar nemažai vadovų ėmė suprasti, kad norint kopti karjeros laiptais reikalinga įvairi patirtis, todėl būtina išbandyti savo jėgas skirtingose funkcijose, pramonės šakose ir šalyse. Tačiau dažnai manoma, kad gavus sudėtingas pareigas ir norint jose gerai pasirodyti, būtina skirti joms visą savo dėmesį. Toks požiūris gali būti naudingas trumpuoju laikotarpiu, tačiau dirbdami su tūstančiais vadovų ir remdamiesi savo patirtimi pastebėjome, kad jis gali užkirsti kelią ilgalaikiam vystymuisi.

Kodėl? Ogi todėl, kad dabar papildoma veikla vadovams dar svarbesnė negu anksčiau. Pokyčiai vyksta taip greitai, kad įmonių mokymosi skyriams, vadybos mokykloms ir vadovų švietimo programoms sunku užtikrinti, kad jų mokomi dalykai vis dar aktualūs. Dėl to sėkmę pasiekti norintiems lyderiams būtina plėsti savo akiratį ir įgyti žinių, gebėjimų bei ryšių net ir dirbant savo kasdienius darbus.

Papildoma veikla

Tam neužtenka lankytis pramonės šakų konferencijose ar vakarais lankyti kursus. Reikia prasmingai įsitraukti į veiklą, kuri padeda susipažinti su įvairiais žmonėmis, gauti naujos informacijos ir pažinti skirtingas kultūras, tačiau taip pat atspindi jūsų asmeninius pomėgius ir yra susijusi su pagrindiniu jūsų darbu arba ateities darbu. Tai gali būti narystė valdybose, mokymas, leidinių kūrimas, viešosios paslaugos, investicijos į startuolius ir taip toliau. Įsivaizduokite, kad kuriate savo gyvenimo aprašymą, kuriame jūsų darbas patenka tiesiai į vidurį, o kita veikla ją supa ir papildo, o viską, ko išmokstate kiekvienoje srityje, panaudojate ir kitose.

Kai apklausėme 122 įvairiausių pramonės šakų vyriausiuosius vadovus, visi jie pritarė, kad papildoma veikla vadovams labai svarbi norint pasiekti sėkmę. Kad sužinotume, kaip lyderiai randa gerų galimybių užsiimti papildoma veikla ir ko iš jos įgauna, apklausėme keletą skirtingas karjeros pakopas pasiekusių lyderių. Šiame straipsnyje pateikiame jų patarimų santrauką.

KAIP TAI ĮGYVENDINTI?

— KAIP RASTI LAIKO. Viena didžiausių problemų, kylančių vadovams – tai perpildytos dienotvarkės. Tačiau jei papildomai veiklai skiriate pirmenybę, laiko rasti galima. Pavyzdžiui, galite tai veiklai per savaitę skirti vieną ar kelias valandas. Dažnai galite tarp jų palikti dideles pertraukas. Kitaip tariant, prieš prisiimdami papildomų darbų, turite atlikti savo pareigas darbe ir šeimoje. Tačiau jei randate šiek tiek laisvo laiko, pasinaudokite galimybe.

— KAIP RASTI TINKAMĄ VAIDMENĮ. Kaip pastebėti jums tinkamas galimybes? Pirmiausia savo organizacijoje ir draugų tarpe paskleiskite žinią, kad ieškote savo darbui naudingos arba gebėjimams vystyti reikalingos veiklos. Pagalvokite, kas jums labiausiai rūpi, o tada pasidairykite, ar su ta veikla susijusios grupės neturi laisvų darbo vietų, kurios jums suteiktų galimybę mokytis. Pasikalbėkite su savanorišku darbu užsiimančiais draugais ir kolegomis ir pasisiūlykite jiems padėti. Viešai kalbėdami arba naudodamiesi socialiniais tinklais bei leidiniais paskleiskite žinių apie save, kad žmonės galimybes imtų siūlyti jums. Po tokio tyrinėjimų laikotarpio kruopščiai apgalvokite, kam tvirtai įsipareigoti.

Papildoma veikla

— KAIP ĮRODYTI, KAD VEIKLA NAUDINGA. Prieš pradedant papildomą darbą, dažnai išmintinga paprašyti savo darbdavio ir šeimos leidimo. Svarbiausia jiems įrodyti, kad veikla jums aktuali tiek dėl asmeninių priežasčių, pavyzdžiui, dėl to, kad taip tampate energingesni ir labiau įsitraukę į darbą, tiek dėl naudos įmonei, pavyzdžiui, galimybės plėsti pažinčių tinklą.

KOKIE ILGALAIKIAI PAPILDOMOS VEIKLOS PRIVALUMAI?

— TAPSITE ENERGINGESNI. JAV ekonominės veiklos, energetikos ir aplinkosaugos departamento sekretoriaus pavaduotojas Keithas Krachas teigia, kad radus laiko papildomai veiklai galima išvengti pervargimo. „Pastebėjau, kad kuo labiau užsiėmę esame, tuo daugiau darbų galime įvykdyti, be to, tikrai imame dirbti geriau“, – tikina jis. Per savo karjerą, kurią pradėjo „General Motors“ inžinierių komandoje, jis dirbo ir daugelyje pelno nesiekiančių organizacijų bei įmonių valdybose.

— ĮGYSITE ŽINIŲ, GEBĖJIMŲ IR PASITIKĖJIMO SAVIMI. Geriausia papildoma veikla suteikia privalumų, kuriuos galite panaudoti darbe. Vienas geras to pavyzdys – užkirsti kelią benamystei siekiančios organizacijos „Community Solutions“ pirmininkė ir generalinė direktorė Rosanne Haggerty. Būdama 30‑ies ji įkūrė pirmąją pelno nesiekiančią organizaciją ir tuo pačiu metu padavė prašymą tapti savo aukštosios mokyklos Amhersto koledžo patikėtinių tarybos nare. Nors buvo baugu vienu metu prisiimti du įsipareigojimus, ji teigia, kad „laiką pasirinkau puikiai, nes neparastai daug išmokau, kaip dirbti taryboje ir į ką atkreipti dėmesį kuriant savo organizaciją. Tapusi tarybos nare tarsi dalyvavau puikiuose kursuose apie lyderystę ir ilgalaikį vadovavimą pelno nesiekiančioms organizacijoms. Kad ir kokį karjeros etapą pasiekėte, kaskart, kai įgaunate naujų gebėjimų, vadovaujate sudėtingam projektui ir net pridarote klaidų, kurias vėliau galite ištaisyti, įgaunate nepaprastai vertingos patirties.“

— ĮGAUSITE PLATESNĘ PERSPEKTYVĄ. Atlikdami svarbius darbus kitose srityse galite atrasti neišnaudotų galimybių sau ir savo organizacijai. Galite užmegzti ryšių, padedančių kurti inovacijas ir tapti geresniu vadovu. Dešimt metų pradirbusi savo pirmosios pelno nesiekiančios organizacijos generalinės direktorės pareigose R. Haggerty gavo stipendiją ir pasiėmusi laisvo laiko nukeliavo į Tokiją pasimokyti, kaip į benamystę reaguojama kitokioje visuomenėje. „Ėmiau apie problemą mąstyti visai kitokiais būdais, kurie įtaką man daro iki šiol“, – teigia ji.

Rasti tinkamos papildomos veiklos ne visada lengva. Tačiau tai padarius dažniausiai atsiveria durys daugeliui kitų galimybių. O tokia patirtis tampa jūsų asmeniu konkurenciniu privalumu.

Papildoma veikla

+++

Kaip įmonės gali įkvėpti darbuotojus užsiimti papildoma veikla

Galimybė užsiimti prasminga veikla po darbo vis dažniau tampa priemone pritraukti ir išlaikyti darbuotojus. Tūkstantmečio ir Z kartos atstovams ypač svarbu, ar jų darbdaviai vertina asmeninį tobulėjimą ir pastangas ne tik darbe, bet ir visuomenėje.

Štai vienas pavyzdys: įmonės KKR viešųjų reikalų skyriaus vadovas Kenas Mehlmanas teigia, kad įmonėje pradėta vykdyti programa, vadinama „40 už 40“, kuri kasmet suteikia darbuotojams po 40 apmokamų darbo valandų dirbti jiems svarbiose pelno nesiekiančiose organizacijose. Per ketverius metus nuo jos pradžios maždaug 1 000 KKR darbuotojų praleido beveik 11 000 valandų dirbdami 220 labdaros organizacijų. „Mezgant ryšius su žmonėmis ne darbe atsiranda labai daug galimybių padėti ir savo įmonei, – teigia K. Mehlmanas. – Taip išmokstame galvoti apie problemas viename kontekste, o sprendimus pritaikyti ir kitame.“