Tačiau kelerius metus vykdę tyrimą Ajovos valstijos ligoninių sistemoje sulaukėme visiškai kitokių rezultatų. Paaiškėjo, kad prasidėjus didžiausiems sunkumams ir sudėtingiausiems laikotarpiams vadovai turėtų dar energingiau skatinti darbuotojus nusiteikti teigiamai, nes taip galima padėti jiems ištverti visas bėdas.

Prieš trejus metus iš penkių ligoninių ir regioninio medicinos centro sudaryta „Genesis Health System“ ligoninių sistema buvo nepelninga. Tokią pačią problemą turėjo ir daugelis kitų ligoninių – jų pelnas buvo mažiausias nuo 2008 m. finansinės krizės. Dėl to „Genesis“ vadovai darbe apie laimę kalbėdavo retai, o didžiausio medicinos centro direktoriui Jordanui Voigtui reikėjo išspręsti sunkų uždavinį. Jis norėjo, kad darbo kultūroje būtų skiriama daugiau dėmesio teigiamam nusiteikimui, tačiau taip pat žinojo, kad netrukus reikės dukart smarkiai sumažinti išlaidas ir atleisti dalį darbuotojų. Be to, ketino sumažinti darbo valandų skaičių ir paprašyti darbuotojų pasiimti tiek apmokamų, tiek neapmokamų atostogų.

Vis dėlto jis manė, kad sutelkti dėmesį į įmonės kultūrą svarbu ir spėjo, kad teigiama filosofija šiuo sunkiu metu centrui būtų naudinga. Mes bendradarbiavome su medicinos centru ir išbandėme keletą teigiamų psichologinių intervencijų kiekviename skyriuje, kad galėtume patikrinti jų efektyvumą palyginę tas grupes su kitomis, kuriose intervencijų nebuvo. Kiekvienas skyrius pats siekė teigiamų pokyčių, pritaikytų to skyriaus subkultūrai – pavyzdžiui, atlikdavo dėkingumo pratimus ir ragindavo vadovus dažniau reikšti pagyras ir pritarimą, arba bandydavo su visa komanda sąmoningai skatinti gerus darbus.

Lyderystė

Nuspręsta, kad teigiamus pokyčius simbolizuos oranžinė spalva. Pavyzdžiui, kai kuriuose skyriuose kolegoms grįžus iš atostogų darbuotojai apklijuodavo jų kabinetus oranžiniais lipniais lapeliais su padėkomis. Organizacinio elgesio skyriaus darbuotojai kiekvienam ligoninės skyriui nupirko drugelių monarchų lervų ir vėliau kartu paleido išsiritusius drugelius – jie turėjo tapti pasikeitimų simboliu.

Be to, skyrių vadovų ir darbuotojų paprašyta pagalvoti, kaip pakeisti esamą darbo tvarką, kad atmosfera darbe būtų geresnė – pavyzdžiui, pradėti susirinkimus pranešant tris teigiamus dalykus arba vykdyti pagyrimų ir padėkų programą. Komandų mokymus paskirstėme taip, kad galėtume veiksmingai realiuoju laiku patikrinti, kaip skirtingos komandos reaguos į sunkumus.

Esame laimės darbe tyrėjai, todėl tikėjomės, kad skyriuose, kuriuose vykdytos intervencijos, darbuotojams su sunkumais susidoroti seksis geriau, tačiau pokyčiai nustebino net mus.

Teigiamų intervencijų negavusiose komandose tik 23 proc. komandos narių teigė, kad „darbe dažnai išreiškia optimizmą“. Tačiau sudalyvavus teigiamos psichologinės kultūros mokymuose šis skaičius išaugo iki 40 proc. (darbuotojai apklausti po intervencijos prabėgus šešioms savaitėms). Pagerėjo ir socialiniai ryšiai. Dalyvių, teigusių, kad „darbe su aplinkiniais jaučia tvirtą ryšį“ padidėjo nuo 68 proc. iki 85 proc. Tai nutiko nepaisant to, kad neseniai dalis darbuotojų buvo atleisti ir daug kas neteko anksčiau su jais dirbusių kolegų ir draugų.

Tuose ligoninės skyriuose, kuriose intervencijos nevykdytos, tik 37 proc. apklaustųjų teigė, kad „Genesis“ eina tinkama linkme, tačiau skyriuose, kur intervencijos vykdytos, taip manė net 63 proc. apklaustųjų. Tik įsivaizduokite, kaip puiku, kai net itin sudėtingu laikotarpiu dvigubai daugiau komandos narių mano, jog įmonė eina tinkama linkme.

Kodėl intervencijos buvo veiksmingos ir ko iš to galima pasimokyti? Štai keturios išvados, padėsiančios vadovams, norintiems pradėti kalbėtis apie teigiamą nusiteikimą.

Lyderystė

PARODYKITE PAVYZDĮ

Vadovai dažnai kalba, kad didžiausias įmonės turtas yra teigiama mąstysena ir teigiamai nusiteikę darbuotojai, tačiau patys teigiamos lyderystės dirbtuvėse nedalyvauja, nes neturi laiko. Taip jie visai organizacijai parodo, kad teigiama kultūra ne tokia svarbi, kaip tvirtinama. Medicinos centro vadovas J. Voigtas kiekvienas dirbtuves pradėdavo pats. Jis visus įtikino, kad teigiamam nusiteikimui teikiama pirmenybė, todėl ši tema tapo kur kas svarbesnė ir jo darbuotojams. Pirmasis žingsnis, kurį turėtų žengti vadovai, norintys sunkumų laikotarpiu sukurti teigiamą nusiteikimą – ateiti ir parodyti tokios mąstysenos pavyzdį.

PADĖKITE DARBUOTOJAMS UŽMEGZTI RYŠIUS

Teigiamų pokyčių žmonės dažniausiai nepadaro po vieną arba atskirti nuo kitų. Teigiama mąstysena darbe – tai kolektyvinis pasiekimas, nes kai tam tikrą elgesį ir požiūrį priima visa grupė, jis labiau įsitvirtina. „Genesis“ dirbtuvėse daugiausiai dėmesio skirta vystyti teigiamus įpročius, ieškoti minčių, kaip pakeisti dienotvarkę, ir kartu aptarti darbo kultūrą. Taip dalyviai galėjo patys susikurti naują mąstyseną, dienotvarkę ir darbo metodus. Labai svarbu, kad vadovai pirmiausia padėtų žmonėms užmegzti ryšius, o tik tada paskirtų jiems užduotį įgyvendinti teigiamus pokyčius.

PAVERSKITE POKYČIUS KASDIENYBĖS DALIMI

Patiriant daug streso labai sunku ieškoti naujų būdų išlikti teigiamai nusiteikusiems, tad palaikyti teigiamą nusiteikimą neprašant kitų darbuotojų pagalbos galima teigiamus veiksmus atliekant reguliariai. Šie veiksmai gali būti labai paprasti – pavyzdžiui, nuolat kartu švęsti. Pavyzdžiui, visi žinojo, kad atmosfera endoskopijos skyriuje labai prasta, o laisvų darbo vietų rodiklis joje siekė 35 proc. Tačiau po intervencijos skyriuje reguliariai rengiami bendri pietūs, o laisvų darbo vietų rodiklis jau šešis mėnesius siekia 0 proc.

Lyderystė

VERTINKITE REZULTATUS

Jei pokyčių nematyti arba nėra jokių duomenų, patvirtinančių, kad padėtis pagerėjo, kultūrą pakeisti sunkiau. Jei nežinosime, kas veiksminga, mums neužteks motyvacijos laikytis naujų teigiamų įpročių. Jei nenustatomas aiškus ryšys tarp įdedamų pastangų ir trokštamų pokyčių, sunkiu laikotarpiu teigiamą nusiteikimą skatinančios intervencijos labai lengvai pamirštamos.
Visi šie pokyčiai padėjo ne tik ligoninės darbuotojams – jie padėjo ir pacientams. Po intervencijos „Genesis“ medicinos centras Davenporte vėl tapo pelningas ir pirmojoje 2019 m. pusėje veiklos biudžetą padidino 35 proc. – anksčiau centras turėjo 2 mln. dolerių nuostolių, o dabar pasiekė net 8 mln. dolerių pelno. Visa tai padaryti jiems pavyko laikotarpiu, kai didelė medicinos pramonės dalis traukėsi.

Net ir sudėtingomis aplinkybėmis savo įmonėje galite sukurti teigiamą mąstyseną, kuri padės ne tik jūsų darbuotojams, bet ir jūsų klientams. Kada geriausia pradėti kalbėti apie teigiamą nusiteikimą darbe? Galbūt dabar?