Jaunimas dažniausiai dairosi pirmojo savo buto. Vieni ruošiasi studijuoti kitame mieste atskirai nuo tėvų, kitiems prireikia atskirų namų dėl šeiminių aplinkybių ar tiesiog pilnametystės – norisi turėti savo kampą, kuriame jaustumeisi šeimininkas. Dabar nemažai žmonių perka butus, ypač mažesnius, tam, kad juos nuomotų. Šeimos, vidutinio amžiaus žmonės dažniausiai dairosi erdvesnio, kokybiškesnio būsto nei gyveno iki šiol, todėl keičia savo gyvenamąją vietą.

Pastarieji susiduria su pereinamojo laikotarpio problema – o kur gi gyventi, kai senieji namai parduoti, o naujieji dar nenusipirkti arba nusipirkti, bet dar kol kas negalima įsikelti ir imti gyventi. Buvusieji buto savininkai, iš kurių nusipirkote butą, nurodė tam tikrą terminą, kada išsikraustys, o jūs su tuo sutikote. Ką gi, teks laukti. Kur gyvensite tuo pereinamuoju laikotarpiu, turite pasirūpinti iš anksto. Vasaros metu galima pagyventi vasarnamyje ar sodo namelyje, sodyboje. Tik įvertinkite realiai, kiek laiko užtruks tas pereinamasis laikotarpis. Daiktus galite supakuoti ir palikti nuomojamuose sandėliukuose. Jie yra prieinami už nedidelę kainą.

Bute, kurį perkate, gali būti nuomininkų, kuriuos ne taip paprasta iškraustyti, pavyzdžiui, šeima su vaikais negali būti iškelta žiemos metu, ir šiaip visokių niuansų yra. Taigi turite būti atidūs ir gerai išstudijuoti visus dokumentus, kuriuos pasirašote, nes galite nusipirkti butą kartu su įnamiais. Nuomininkai – ne tarakonai, išnaikinti negalėsite.

33,7 kv. m butas

Pagrindinė jūsų klaida būtų, jeigu neįvertintumėte to pereinamojo laikotarpio trukmės. Pereinamąjį laikotarpį ypač pailgina buto pirkimas su daliniu įrengimu. Jūs negalėsite numatyti tokių dalykų kaip antros-trečios-ketvirtos COVID-19 viruso bangos ir su tuo susijusiu visų darbų sulėtėjimu. Taip pat gali būti ne tik karantinai, ekonominės krizės, bet ir bet kokios kitos blogybės, apie kurias mes kol kas nežinome, kaip sakoma, žmogus planuoja, Dievas juokiasi. Ne visada galite žinoti ir savo pajamų kaitos, jų potvynių bei atoslūgių: kiek galėsite skirti buto apdailai, ar nebus kokių nors nenumatytų atvejų, kai „atsitinka gyvenimas“? Taigi galiu patarti tik viena: butą su daline apdaila pirkti tik tada, kai jau turite sutaupę pakankamą pinigų sumą ir esate tikri, kad jos pakaks numatytiems ir nenumatytiems atvejams ir dar liks.

Be to, noriu įspėti apie tam tikrą nekilnojamojo turto brokerių gudravimą. Jie naujai statomame name įrengia vieną parodomąjį butą ir skelbimuose nurodo, jog tame ar kitame name yra įrengtų butų. Įdeda gražių nuotraukų ir parašo skelbimą: „Parduodamas ĮRENGTAS butas“. Potencialus pirkėjas ateina pažiūrėti buto. Brokeris jį mielai aprodo, tačiau tik dabar, jau atėjus apžiūrėti, o ne telefonu iš anksto, informuoja, kad šis butas yra tik kaip parodomasis, kad jį parduos vėliau, kai visi butai bus išpirkti – po metų, po dvejų. Klientas nusimena, supyksta, kad buvo sugaišintas jo laikas – jis juk ieškojo įrengto buto ir tokį rado skelbime, todėl čia ir atėjo.

Nekilnojamo turto brokeriai yra gerai parengti psichologiškai. Kai kurios agentūros (pirštais nerodysime) samdo psichologus, kad paruoštų brokerius, išmokytų juos, kaip jie turi bendrauti su pirkėjais, kokias frazes sakyti, kad būtų užkalbamas potencialaus pirkėjo dantis, kad vyktų geri pardavimai. Taigi brokeris, aprodydamas potencialiam nekilnojamojo turto pirkėjui parodomąjį įrengtą butą, labai greit suskumba greitakalbe berti tokius žodžius: „Taip taip, dar neįrengtas, bet bus taigi tuoj įrengtas, kiek gi čia truksime, juk gi mes visai nedaug tetruksime, ką čia reiškia sienas patinkuoti, nudažyti, taigi savaitė, na, maksimum dvi... Taip taip, teisingai jūs sakėte, kad perkate butą pilnai įrengtą, todėl jums ir rodau, kaip po savaitės tas butas atrodys...“ ir t.t. ir pan. Iš tiesų po to prasidės nesibaigiantys derinimaisi dėl medžiagų, jų pirkimų ir kainų, dėl meistrų ir dėl jų darbo grafikų“. Parodomajame bute matysite ir visus baldus, viryklę, šaldytuvą. Ir netgi mineralinio vandens jame bus. Miegamajame matysite netgi paklotą lovą, patalynę. Realybėje po kelių mėnesių, kai bus baigta apdaila, turėsite pasirūpinti viryklėmis, indaplovėmis, kita buitine technika, baldais... Ir tai toli gražu jums neprimins to įrengto parodomojo buto, kurį pamatėte skelbimo paveikslėlyje. Tas parodomasis butas ir yra tam, kad priviliotų klientus. Man tąsantis su šia nesąmones praėjo dvi savaitės, kol galiausiai išsiaiškinau negudrias nekilnojamo turto brokerių „gudrybes“, nemalonu, patikėkite. Tai gerai, kad tik tas dvi savaites praradau. Kiti, kiek girdėjau, „pasimauna“ ir vargsta labai ilgai, kol savo nusipirktą butą gali imti naudoti pagal paskirtį – jame imti ir gyventi. Čia būtų patarimas ir brokeriams: tokios „gudrybės“ menkina ir jūsų pačių autoritetą bei nėra niekam reikalingos. Čia tik laiko gaišinimas ir bereikalingo triukšmo kėlimas. Tas pats, kas atsistotumei gatvėje, paimtum keptuvę ir samtį, rėktum, daužytum sau per galvą. Triukšmą ir susidomėjimą sukelsite, bet naudos iš tos nebus – tik jėgas veltui išeikvosite.

33,7 kv. m butas

Galiu patarti ir dėl rankpinigių. Jei esate silpnesnės valios žmogus, jeigu jus lengva įkalbėti, nesineškite rankpinigių, kai einate apžiūrėti buto ir dar nesate įsitikinę, kad tikrai jį pirksite. Taip apsisaugosite nuo impulsyvaus ir neapgalvoto sprendimo, nuo įkalbinėjimų bei suteiksite sau galimybę apgalvoti savo sprendimą pirkti.

Kai sumanote keisti butą ir nežinote kokį pirmą žingsnį žengti ir kokį brokerį pasirinkti, vėlgi įvertinkite tą pereinamojo laikotarpio svarbą – juk nesinorėtų bastytis po sodų namelius, nuomotis ir t.t. Todėl pirma ieškokite buto, kuriame norėtumėte gyventi pardavę savo senesnįjį. Kai surasite, kas parduoda, į tą brokerį ir kreipkitės, sakydami, jos norite ir parduoti, ir pirkti. Brokeriui tai bus dvigubas sandėris, jis bus motyvuotas kuo greičiau viską sutvarkyti kuo palankiausiomis sąlygomis. Nes jei iš pradžių susirasite brokerį, kuris pardavinės jūsų turtą, o paskui bendrausite su kitu brokeriu, kuris jums pardavinėja kažkieno turtą, bus „nutrūkusi grandis“. Geriau su vienu ir tuo pačiu brokeriu išlaikyti bendradarbiavimą. Jis ir parduoti, ir nusipirkti padės.

Tie, kurie ne keičia, o perka pirmąjį savo butą, galiu patarti tik tiek: jūs esate jauni, gyvenimas prieš akis. Imkite didesnę paskolą, bet neinvestuokite į „chruščiovkes“ bei buvusiuose bendrabučiuose įkurtus butus. Buvusių bendrabučių niekas jau neberestauruoja-neberenovuoja (renovacija – tai tas pats, kas nabašninkui masažas) ir ketina juos nušluoti nuo žemės paviršiaus, kad čia atsirastų normalūs nauji namai. Pirkti senos ar naujos statybos namą – jums patiems spręsti. Naujos statybos namuose yra kolektorinis šildymas. Jį net dabar, vasaros pradžioje, kai būna šalta, lietūs lyja ir vėjai pučia, galėsite įsijungti. Kita vertus, jei šeimoje gyvena trys skirtingos kartos, reikės trijų izoliuotų kambarių. O tokie yra senos statybos butuose.

Tie patys patarimai galioja ir tiems, kas perka būstus investicijai. Nepirkite lūženų, nes žmonės tikrai nesinuomos kažkokių bobutės (pavyzdžiui, ciocios Zitos) apibezdėtų griuvenų. Remontuoti bendrabučio tipo ar „chruščiovkės“ irgi neapsimokės. Investuokite į nedidelį, bet kokybišką būstą, tik tada jis neš pelną.

Ir bendras patarimas visiems – įeikite į būsimą savo butą ir pajuskite jo dvasią. Intuicija yra galinga žmogaus (beje, ne tik žmogaus, bet ir gyvūnų) jėga. Paklauskite savęs, ar norite čia būti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją