Pirmieji tyrimai ir vaizdai socialiniuose tinkluose parodė, kad dalis pinigų buvo skirta ne tiems pirkiniams, kurios įsivaizdavo milijonų dalintojai. Išmokas gavo JAV gyventojai, uždirbantys iki 75 tūkst. dolerių per metus ir turintys galiojantį socialinio draudimo numerį. Ir ką gi perka amerikiečiai?

Pradėsiu nuo to, kad ir anksčiau JAV dalinti pinigai gyventojams, pvz., per 2008 metų krizę. Taip kad čia nėra ekstravagantiškojo Donaldo Trumpo išradimas, kaip ne vienas įsitikinęs. Tuo metu Vyriausybė gyventojams sumokėjo nuo 300 iki 600 JAV dolerių, poros gavo nuo 600 iki 1200 dolerių. Taip pat sumokėta po 300 kiekvienam vaikui.

2008 metais nuo 50 iki 90 proc. gautų pinigų amerikiečiai išleido automobiliams pirkti. Greito vartojimo prekės sudarė tik 12-30 proc. išlaidų.

Buvo galima tikėtis, kad ir šį kartą amerikiečiai pirks automobilius, elektroniką, įvairius prietaisus, baldus. Tačiau tyrimas, kuriame įvertintos 1600 žmonių išlaidos, parodė, kad žmonės puolė mokėtis už būsto nuomą ir sąskaitas, taip pat daugiau perka maisto, asmens priežiūros ir kitų neilgalaikių prekių (skalbimo milteliai, rašikliai, popierius).

Apskritai namų ūkiai išleido maždaug nuo ketvirtadalio iki trečdalio gautų pinigų per pirmąsias 10 dienų.

Taip pat pastebėta, kad tie, kurie banko sąskaitoje turėjo mažiau nei 500 dolerių, per 10 dienų išleido beveik pusę gautų pinigų. Žmonės, kurių sąskaitose buvo daugiau nei 3000 dolerių, gavę vyriausybės čekius iš esmės neturėjo jokių papildomų išlaidų.


Dar per anksti spėlioti, koks šių pinigų poveikis šeimoms ir visai ekonomikai, tačiau akivaizdu, kad žmonės išleidžia daug daugiau pinigų maistui. Kitas tyrimas nustatė didelius restoranų pardavimo ir maisto pristatymo pokyčius. Išlaidos šioms kategorijoms per pirmąsias kelias dienas po čekių gavimo padidėjo maždaug 300 procentų.

Galbūt dėl to, kad maisto užsakymas į namus iš dalies pakeičia kitas pramogas, kurios uždarytos. Be to, kam pirkti automobilį, jei nelabai kur gali nuvažiuoti? Kam pirkti skalbimo mašiną, o paskui įsileisti į namus svetimą žmogų ją pajungti?


Bet čia niekis. Kai kurie amerikiečiai itin išradingai išleido šiuos pinigus. Pvz., pirko pliušinius žaislus, pripučiamus dinozauro kostiumus, puošnias lovytes vaikams, dažasvydžio įrangą, prabangius sekso žaislus.

Tiesa, buvo tokių, kurie pasigyrė investavę į šiuo metu atpigusias JAV bendrovių ar fondų akcijas.

Kaip ir buvo skelbta, čekiai atėjo su D. Trumpo pavarde, taip pat su laišku, kurį pasirašė JAV prezidentas.

Skelbiama, kad JAV tai tik pinigų dalijimo pradžia. Rengiamasi antrai serijai. Galima laukti dar daugiau amerikiečių išradingumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)