Sausio mėnesį, kai Covid 19 dar nebuvo tapusi pasauline pandemija, vienas gydytojas iš Tenesio valstijos pasakė man išmintingą dalyką. „Viską nulemia virusas, – pareiškė Vanderbilto universiteto Medicinos mokyklos vaikų užkrečiamųjų ligų skyriaus direktorius Markas Denisonas. – Viską nulemia liga. Mes tik sekame iš paskos ir stengiamės reaguoti kaip įmanoma geriau.“

Stenkitės nepamiršti šių žodžių, kai girdėsite prezidento D. Trumpo ir kitų pasaulio lyderių pranešimus apie tai, kada jie ketina vėl atnaujinti ekonominę veiklą, nes galų gale niekas nepriklauso nuo to, ką nori daryti jie ir jų medicinos ekspertų grupės. Viskas priklauso tik nuo to, ką daryti mums leis virusas.

Deja, naujausios mokslinių tyrimų srities žinios kelia rimtų dvejonių, ar bus įmanoma normaliu ar bent į normalų panašiu režimu vykdyti ekonominę veiklą tuo pačiu smarkiai nepagreitinant viruso plitimo.

Los Alamoso nacionalinėje laboratorijoje atliktos matematinės analizės duomenimis, Kinijos Uhano mieste, kur prasidėjo epidemija, kiekvienas užkrėstasis užkrėtė maždaug po 5,7 kitus žmones. Šis skaičius daugiau nei dvigubai didesnis, negu vasarį skelbė Pasaulio sveikatos organizacija ir kitos visuomenės sveikatos institucijos. Nors Los Alamoso laboratorijos tyrime tirtas tik Uhanas, jei užkratas taip pat greitai plinta ir kitur, jį sunaikinti bus nepaprastai sunku.

Pietų Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centras šią savaitę pranešė, kad apie 50 pagijusiais laikytų pacientų Covid 19 diagnozuota antrą kartą. Panašių žinių girdėti ir iš Kinijos. Galima optimistiškai tikėtis, kad tai tebuvo testo klaidos – galbūt pirmą kartą gautas klaidingai neigiamas rezultatas arba antrą kartą – klaidingai teigiamas. Tačiau yra ir baisesnė galimybė – kad virusas kažkokiu būdu geba atsinaujinti.

Tuo tarpu tokiose šalyse kaip Japonija, kuriose naudojus itin griežtas karantino priemones atrodė, kad virusas sunaikintas, ligos atvejų ir vėl grėsmingai padaugėjo. Balandžio 7 d. Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe Tokijuje ir aplinkiniuose regionuose mėnesiui paskelbė nepaprastąją padėtį.

Yra ir gera naujiena – atrodo, kad sustabdžius ekonominę veiklą Covid 19 iš tiesų nustoja plisti, nors to tenka palaukti. Tai aiškiai įrodo Kinijos Hubėjaus provincijos pavyzdys. Vietovėse, kur imtasi labai griežtų priemonių užtikrinti, kad žmonės neperduos ligos vieni kitiems, pavyzdžiui, Niujorke, lėčiau auga ir į ligoninę dėl plaučius paveikiančios ligos paguldytų pacientų skaičius.

Tačiau blogoji naujiena – kad virusą įveikti sunkiau, negu atrodė iš pradžių. Vos nutraukus karantino priemones jis gali vėl grįžti. „Net ir pamažu atšaukiant karantino priemones neišvengiamai vienodu tempu ims daugėti ir naujų ligos atvejų“, – teigiama „Bloomberg“ žurnalistų peržiūrėtame Europos Komisijos vidaus pranešime.

Investuotojai džiaugiasi JAV Kongreso ir Federalinio rezervo įvestomis ekonomikos gelbėjimo priemonėmis, tačiau galų gale viskas priklauso tik nuo viruso prigimties. Kaip teigė Tenesio valstijos gydytojas: „Viską nulemia liga.“