Šiais, daugelį neraminančiais, klausimais pasidalinau su nekilnojamojo turto brokeriu Irmantu Kašėta.

– Kokius pokyčius pastebite NT rinkoje?

– Šiuo metu vyksta NT pirkimai ir pardavimai, tačiau mažesnėmis apimtimis. Parduodame butus, namus, sklypus. Nuomojame. Kaip ir kiekvieną pavasarį suaktyvėja domėjimasis sklypais, sodybomis, sodais. Tačiau tai nėra niekaip susiję su karantinu ar žmonių noru būtent per karantiną turėti kur nuvykti, pabūti gamtoje. Tai natūrali susidomėjimo banga, kuri kyla kiekvieną kartą atšilus orams. Neslėpsiu, žiūrint visos NT rinkos tendencijas, pirkimai ir pardavimai yra sulėtėję, mažiau norinčių pirkti ir parduoti ar išsinuomoti. Net ir tų sklypų bei sodybų paklausa yra mažesnė nei, pavyzdžiui, pernai.

Šiai vasarai ir rudeniui bus palankesnis laikas Lietuviškam kaimo turizmo verslui, kadangi dauguma dar nepuls keliauti ir skraidyti po kitas šalis, bet ar visi puls pirkti sodybas, tikrai nemanau.

Taip pat pastebėjau tokią tendenciją, kad prabangūs butai nuomai vis dažniau atsiranda skelbimuose. Kodėl taip yra? Gal savininkai nenuleidžia kainos, gal nuomininkams jau per brangu ir žvalgosi pigesnių variantų, kadangi niekas nežino, kiek laiko truks karantinas ir kada baigsis pandemija. Niekas nežino, kas bus toliau, todėl prabangių butų atsisako ir nuomojasi paprastesnius, pigesnius variantus.

– Ką galėtumėte patirti būtent nuomotojams, būtų šeimininkams?

– Kadangi nemažai dirbu butų nuomos srityje, manęs daugelis nuomotojų – nekilnojamo turto savininkų – klausinėja, kaip jiems elgtis, ką daryti. Mano patarimas būtų vienareikšmiškas: laikinai, kol vyksta karantinas, sumažinti nuomos kainas kad ir per pus, nes dabar svarbiausia yra išlaikyti nuomininkus. Daugelis iš jų karantino metu nedirba arba dirba nuotoliniu būdu, studentai taip pat gali mokytis grįžę gyventi į tėvų namus – tereikia tik turėti kompiuterį. Taigi nuomininkų gali sumažėti. Todėl patrauklios kainos pasiūlymas gali padėtį pataisyti. Aš jiems sakau: pagalvokite, kas yra geriau, ar laikyti tuščią butą ir patiems mokėti komunalinius mokesčius, ar mažinti kainas ir bent jau nuostolių nepatirti. Šiuo metu svarbiausia ir yra – nepatirti nuostolių arba padaryti taip, kad tie nuostoliai būtų minimalūs. Juolab turėtume padėti vieni kitiems. O vėliau nuomos kainas galėsite vėl pasididinti, ateityje laikas parodys, kaip geriausia elgtis, tačiau šiuo metu svarbiausia yra išlaikyti nuomininkus.

– Kaip vyksta butų aprodymai? Vien tik nuotoliniu būdu, ar galima apžiūrėti gyvai?

– Butų aprodymai dažniausiai dabar vyksta nuotoliniu būdu. Kuriame 3D video turus arba objektus demonstruojame video skambučiu. Visgi nuotoliniu būdu taip gerai nepavyks susipažinti su objektu, tu matysi tik vaizdą, nepavyks pajusti patalpos kvapo, galų gale namų energetikos. Sutikime, kad gyvo apžiūrėjimo niekas neatstos. Visgi video turai bendrą vaizdą susidaryti padeda. Bet jeigu vis dėlto žmogus pageidauja fizinio parodymo, jokiu būdu mes tam neprieštaraujame. Tik reikia labai kruopščiai tokiai apžiūrai pasiruošti: dezinfekuoti butus, itin švariai nuvalyti durų rankenas. Būname su kaukėmis, su vienkartinėmis pirštinėmis. Klientą taip pat įleidžiame tik po vieną arba daugiausia du, prieš tai jiems dezinfekavus rankas, ant batų duodame užsimauti vienkartinius bacherolius. Po apžiūros su klientu kalbame, bendraujame jau lauke, laikantis saugaus atstumo. Beje, notarai vėl pradeda savo darbą, sandėrius sudaryti tikrai įmanoma.

Irmantas Kašėta

– Ką nors dabar prognozuoti dėl NT rinkos ateities yra sunku, bet vis dėlto jūs, kaip specialistas, gal įžvelgiate ką nors?

– Be abejo, NT rinkos pokyčiai dėl pandemijos bus neišvengiami. Tačiau vėlgi – viskas priklausys nuo to, kiek ilgai truks pandemija. Jeigu ji tęsis dar mėnesį ar du, atsigavimas bus greitas ir neskausmingas. Tačiau, jeigu užtruks ilgiau, pavyzdžiui, iki rudens, bus kur kas blogiau.

Tiesiog galiu pasakyti keletą kriterijų, kuriuos reikėtų stebėti. Pirmiausia, tai bankai ir jų teikiamos kredito sąlygos. Po to – žmonių nedarbo lygis. Ir, be abejo, kaip jau ir minėjau, laikas, per kurį suvaldysime virusą.

– Ką galite pasakyti apie bankus?

– Bankai yra bent jau kol kas tikrai stabilioje būklėje. Jie jau išmokę savas pamokas, „atlikę namų darbus“ ir pasiruošę įvairiems netikėtumams tikrai geriau nei 2008-aisiais metais. Be abejo, reikia būti pasiruošusiems – paskolų sąlygos gali būti griežtinamos. Bet tik tuo atveju, jeigu privalomas karantinas dar tęsis ilgesnį laiką, ir dėl to vis daugiau žmonių neteks darbo, pajamų. Taip pat reikia stebėti, ką reglamentuoja Lietuvos Bankas, nes būtent jis nustato atsakingo skolinimosi sąlygas, o kiti bankai tas sąlygas tik vykdo. Tačiau kiekvieną dabar norėčiau įspėti: rizikinga yra prisiimti didelių paskolų, reikia suvokti, kad šiuo momentui situacija nėra aiški. Bet kuriuo atveju imkite kiek įmanoma mažesnę paskolą, prisiimkite kuo mažiau įsipareigojimų bankams.

– Sakote, stipriai auga žmonių nedarbas?

– Žmonių nedarbas be abejo auga, ir jis augs tol, kol vyks karantinas. Kuo ilgesnis bus karantinas, tuo daugiau bedarbių turėsime. Bet kažkokia dalis gyventojų vis dar dirba, dar didesnė dalis dirba iš namų, yra taikomos įvairios lengvatos, pavyzdžiui, žmonės atleidžiami nuo finansinių įsipareigojimų (net nuomos mokėjimų). Yra ir tokių žmonių, kurie turi nemažai santaupų. Taigi nėra viskas taip jau sustoję ir apmirę. Po karantino sunkiausiai atsigaus tos darbo vietos, kuriose yra dideli žmonių srautai, pavyzdžiui, kino teatrai, renginiai, kelionės, viešbučiai ir t.t.. Visi kiti verslai lengviau atsigaus ir galės pradėti dirbti iškart vos tik baigsis karantinas.

– Kaip dar karantino laikas darys įtaką NT rinkai?

Manau, kad jeigu nuo gegužes bus pradedami gaivinti kai kurie verslai, švelninamas karantinas, tai iki rudens viskas atsigaus, viskas stos į savo vietas, grįšime prie normalaus gyvenimo, ir NT rinka pernelyg nepasikeis. Nematau jokių priežasčių, dėl ko turėtų atpigti butai. Tokio atpigimo, kaip kas buvo po 2008–2009 metų krizės tikrai nebus net ir tuo atveju, jeigu karantinas užsitęs.

– Taip optimistiškai žiūrite?

– Ne visai. Blogesnis variantas nusimato, jeigu bus dar ne viena banga. Tokiu atveju per vasarą vargiai ar virusą bus galima suvaldyti, ir karantinas tęsis iki kitų metų. Tokiu atveju tikrai daug kas gali keistis.

– Žodžiu, iki rudens NT kainos liks stabilios?

– Iš esmės, taip.

Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)