Matėme nė vieną bauginančią antraštę apie tai, kaip smarkiai balandžio-birželio ketvirtį gali susitraukti JAV ekonomika dėl COVID-19 pandemijos. Pavyzdžiui: „Deutsche Bank“ prognozuoja, kad koronavirusas sumažins JAV BVP net 13 proc.“.

Šią antraštę nesunku klaidingai interpretuoti. Jei ekonomikos žurnalistika pradėjote domėtis neseniai, galite pamanyti, kad „Deutsche Bank“ prognozuoja, jog JAV ekonominiai rezultatai antrąjį ketvirtį bus 13 proc. mažesni nei pirmąjį ketvirtį. Tačiau bankas prognozuoja ne tai.

Kaip toliau aiškinama straipsnyje, 13 proc. yra numatomas metinis nuosmukio tempas – tai yra, kiek ekonomika susitrauktų per visus metus, jei trauktųsi keturis ketvirčius iš eilės taip greitai, kaip prognozuojama antrąjį ketvirtį. „Deutsche Bank“ nemano, kad susitraukimas tęsis tokiu tempu. Tiesą sakant, jis tikisi, kad antroje metų pusėje ekonomika vėl atsities.

Galite mintyse pasiskaičiuoti, jei norite sužinoti, kiek ekonomika turėtų susitraukti nuo pirmojo iki antrojo ketvirčio, kad įvyktų 13 proc. metinis nuosmukis. Atsakymas – 3,4 proc. Vis tiek daug, bet ne taip šokiruojančiai.

Antraštės brangiai kainuoja, todėl jų rašytojai dažnai (dažniausiai?) praleidžia „metinę normą“, pataupydami šią informaciją straipsniui. Jei skaitote daug ekonomikos naujienų, esate prie to pripratę. Tačiau daugelis žmonių, pirmą kartą susidomėjusių ekonomikos naujienomis dėl pandemijos sukeltos recesijos, gali likti susipainioję.

(Dar šiek tiek matematikos: dėl susidariusių procentų ketvirčio pokytis nėra lygus metinio pokyčio ketvirčiui. Skirtumą lengviau pastebėti skaičiuojant nerealistiškai didelius pokyčius. Metinis 80 proc. antrojo ketvirčio nuosmukis – apsaugok Dieve – reikštų, kad gamyba per ketvirtį sumažės 33,1 proc. Ir priešingai, metinis 80 proc. augimas antrąjį ketvirtį reikštų, kad gamyba per ketvirtį išaugs 15,8 proc.).

Tiesą sakant, Volstrito ekonomistai prognozuoja ne tik metinę normą, bet ir sezoniškai pakoreguotą metinę normą. Tai apima numatomus svyravimus, pavyzdžiui, mažmeninės prekybos padidėjimą kalėdinių pirkinių sezono metu, kad būtų galima įvertinti bendrą augimo tendenciją.

Ir, žinoma, visos bendrojo vidaus produkto prognozės ignoruoja infliacijos poveikį. Jei to nedarytumėte, negalėtumėte pasakyti, ar augimą lėmė išaugusi gamybos apimtis, ar padidėjusios kainos.

Jums nereikia taikytis prie sezoniškumo ar metinio tempo, jei tiesiog pranešate apie tai, koks ekonomikos augimas numatomas, tarkim, 2020 m. antrajam ketvirčiui, lyginant su 2019 m. antruoju ketvirčiu. Kinija, pavyzdžiui, šitokiu būdu oficialiai praneša apie savo BVP. Tačiau toks požiūris trukdo suprasti tai, kas vyksta dabar. Sakykim, Kinija baiginėja siaubingą pirmąjį ketvirtį, tačiau, palyginti su ankstesniais metais, rezultatai neatrodo tokie menki, nes iki COVID-19 protrūkio augimas buvo visai padorus.

Jei sunku visa tai suvirškinti, tiesiog atminkite, kad kai ekonomistai ir antraščių rašytojai kalba apie ekonomikos augimo tempus, jie beveik neabejotinai remiasi menamu skaičiumi: augimu, kuris įvyktų, jei ketvirčio pokyčių norma tęstųsi visus metus. O tai beveik niekada neįvyksta.

Peteris Coy yra „Bloomberg Businessweek“ ekonomikos skilties redaktorius, rašantis įvairiomis ekonomikos temomis. Jis taip pat eina vyresniojo rašytojo pareigas. P. Coy prie žurnalo prisijungė 1989 m. gruodį kaip telekomunikacijų skilties redaktorius, 1992 m. spalį tapo technologijos skilties redaktoriumi ir ėjo šias pareigas iki tol, kol įsidarbino ekonomikos skiltyje. Į „BusinessWeek“ jis atėjo iš Niujorko „Associated Press“, kur nuo 1985 m. dirbo verslo naujienų rašytoju.