Jau kurį laiką pasaulis nenustoja kalbėti apie sparčiai plintančio koronaviruso grėsmę. Nors ir viruso židinys yra atrodytų toli, Kinijoje, tačiau dideli virusu užsikrėtusiųjų skaičiaus augimo tempai sukėlė grėsmę ne tik kaimyninėms valstybėms, bet ir visam pasauliui. Europa – ne išimtis.

Nepaisant visų saugumo priemonių, kurių griebiasi kiekviena valstybė, virusas jau pareikalavo pirmųjų aukų ir Europoje. Šiuo metu didžiausias proveržis fiksuojamas Italijos šiaurinėje dalyje, kur yra uždaromos turistų lankytinos vietos, mokyklos, jei nėra būtinybės, rekomenduojama vengti kontakto su kitais žmonėmis ir likti namuose.

Smūgis prekybai

Vokietija, Didžioji Britanija, Olandija – tai tik kelios iš pagrindinių Kinijos prekybos partnerių, todėl įvykiai vykstantys toje valstybėje neabejotinai paveikė ir Europą. Dėl susiklosčiusios padėties Kinijoje, ėmė mažėti valstybės eksportas, šalyje pagaminama ir išvežama mažiau produkcijos, taip pat gamykloms Europoje pradeda trūkti detalių, kurios yra siunčiamos iš Kinijos. Tai skatina darbo našumo ir gamybos apimčių mažėjimą.

Sutrikęs yra ne tik prekių tiekimas, bet ir jų siuntimas į Kiniją. Valstybė tampa nepajėgi priimti iki šiol gaunamą prekių ar žaliavų kiekį, todėl matomas importo skaičiaus sumažėjimas vienoje iš stipriausios ekonomikos valstybių pasaulyje.

Puikus pavyzdys yra Vokietija ir jos bendradarbiavimas su Kinija. Kinija yra trečioje vietoje tarp Vokietijos eksporto partnerių, į kurią per 2018 metus buvo išvežta produkcijos, vertos apie 102-jų milijardų dolerių. Šiam skaičiui didelę svarbą turėjo Vokietijos automobilių pramonė. Tačiau dėl mažėjančios prekių paklausos, sausio mėnesį buvo parduota 2-iem milijonais automobilių mažiau nei praėjusiais metais, kas rodo 18-os procentų prekybos apimčių sumažėjimą.

Sutrikęs turizmas

Žinant kaip greitai sklinda virusas, Kinijos valdžia iškart ėmėsi priemonių ligos plitimui suvaldyti. Miestai yra atitveriami, reguliuojamas patekimas ir išvykimas iš jų, skelbiamas karantinas, ribojamas eismas, kai kurios kelionės kryptys visiškai uždraudžiamos.

Dėl kelionių krypčių suvaržymų stiprų smūgį patyrė avialinijos visame pasaulyje. Dalis kelionių yra atšaukiama, dėl esančios padėtis mažėja ir pačių žmonių noras keliauti, krenta skrydžių paklausa, krenta Europoje veikiančių aviakompanijų, tokių kaip „EasyJet“, „Ryanair“, „Wizz Air“ akcijos. Prognozuojama, jog šiemet oro linijos pasaulyje patirs nuostolių, kurie sieks iki 30 milijardų dolerių.

Žala jaučiama ir turistų labiausiai pamėgtoms valstybėms Europoje, kaip kad Italijai, Prancūzijai. Kelionės į šias valstybes yra atšaukiamos, Prancūzijoje, nuo koronaviruso proveržio pradžios turistų skaičius sumažėjo per 40 procentų, o tai gali būti labai skaudus smūgis valstybės ekonomikai, kadangi turizmas šioje šalyje sudaro beveik 8 procentus šalies BVP.

Koronavirusas

Panašūs atvejai praeityje

Koronavirusą būtų galima palyginti su praeityje buvusiu SARS virusu, prasidėjusiu taip pat Kinijoje. Svarbu suprasti, jog nuo prieš tai buvusio viruso praėjo apie 17 metų ir Kinijos vaidmuo pasaulyje smarkiai išaugo, dabar tai antra pagal pajėgumą ekonomika pasaulyje, o valstybės tarptautinė prekyba išaugo beveik penkis kartus

SARS virusas tęsėsi apie 6 mėnesius ir sumažino Kinijos BVP augimą vos 1 procentu. Prieš tai buvęs virusas taip pat paveikė avialinijų veiklą, metinis klientų srautas Azijoje smuko 8 procentais, krito turizmo lygis šalyje, tačiau neilgai trukus iki metų pabaigos atsitiesė tiek Kinija, tiek likęs pasaulis.

Prognozės Europai

Kaip ir praeityje, matome, jog virusas jau daro poveikį turizmui bei varžo keliones tarp valstybių, mažina prekybos galimybes ir apimtis. Kol virusas dar nėra suvaldytas užsikrėtusiųjų skaičius vis auga ir plinta tarp valstybių, galima numanyti, jog situacija ir toliau neryškiai blogės.

Europos ekonomiką pastaruoju metu veikė JAV ir Kinijos prekybos karai, „Brexit“, o dabar prisidėjo ir koronavirusas. Stipriausią poziciją Europoje turinti Vokietija neseniai vos išvengė recesijos, tačiau antrą kartą to padaryti gali ir nepavykti. Remiantis pastarųjų dienų įvykiais, recesijos grėsmė tampa reali ir valstybėms, tokioms kaip Italija ar Prancūzija.

Prognozės Lietuvai

Kol virusas dar tiesiogiai nepasiekė Lietuvos, galima tik spėlioti, kas mūsų laukia. Šiuo metu šalyje yra šiek tiek sutrikęs prekių iš Kinijos tiekimas ir yra grėsmė dėl skrydžių apribojimų į tam tikrus miestus ar šalis.

Net jei virusas Lietuvos tiesiogiai ir nepasieks, šalyje neatsiras užsikrėtusiųjų, realu, jog neigiamo poveikio visiškai išvengti nepavyks. Valstybių, tokių kaip Vokietija, Prancūzija ar Italija ekonomikoje kilus neramumams, poveikį pajus ir likusi Europa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)