Nuo 2018 m. vidurio beveik nesikeitusi akcijų birža pastaraisiais mėnesiais pasiekė rekordines aukštumas. Tokie rezultatai pasiekti pagerinus kelius svarbiausius ekonomikos rodiklius, kurie neabejotinai bus itin svarbūs D. Trumpo rinkiminei kampanijai.

Svarbiausia ekonomikai buvo ne tai, kas įvyko, o tai, kas neįvyko. Nepaisant pavojingų požymių, kad JAV artėja nuosmukis, ekonomikos augimas nesumažėjo visus metus. Svarbiausia to priežastis – stiprus vartojimas, tačiau negalima atmesti ir gyvenamųjų būstų rinkos vaidmens.

Pradėtų statyti gyvenamųjų namų rodiklis pradėjo kilti liepą, o gruodį būstų statytojų nuotaikos pasiekė didžiausias aukštumas nuo 1999 m. Paprastai gyvenamųjų namų rinka verslo ciklus išjudina geriausiai, tad jei padėtis šioje srityje toliau gerės, pirmojoje 2020 m. pusėje gerokai sumažės nuosmukio rizika. O šis laikotarpis gali nulemti, ar prezidentas bus perrinktas.

Būsto industrijos koficientas

Gyvenamųjų namų rinkos padėtis iš dalies pagerėjo dėl tinkamų Federalinio rezervo sprendimų. 2018 m. smarkiai išaugusios pajamų normos nulėmė neigiamą pajamingumą – t. y., daugiausiai Federalinio rezervo kontroliuojamos trumpalaikės pajamų normos pralenkė labiau su pagrindiniais ekonomikos rodikliais siejamas ilgalaikes pajamų normas. Neigiamas pajamingumas – vienas iš istoriškai patikimiausių požymių, kad artėja nuosmukis.

Tačiau dažnai kalta ir lėta Federalinio rezervo reakcija į prastėjančias sąlygas – ypač dėl to, kad kol labai nesuprastėja padėtis darbo rinkoje, mažinti palūkanų normas Federalinis rezervas paprastai atsisako. Tačiau 2019 m. Federalinis rezervas žengė netikėtą žingsnį ir net tris kartus sumažino pajamų normas nepaisant to, kad nedarbo lygis mažėjo, o naujos darbo vietos buvo kuriamos gana stabiliu tempu.

Be gyvenamųjų namų rinkos ekonomikai labai svarbios ir verslo investicijos. Šis rodiklis prezidentui itin reikšmingas, nes įmonės – vienos didžiausių vis dar JAV gaminamų didelės vertės gaminių pirkėjų, o vienas pagrindinių D. Trumpo rinkiminės kampanijos pažadų buvo atgaivinti šalies gamybą. Tačiau šioje srityje žinios prezidentui nepalankios. Dėl jo pradėtų prekybos karų padaugėjo nežinios, todėl sumažėjo verslo investicijų, o gamybos srityje net kilo nedidelis nuosmukis. Šio nuosmukio pasekmės buvo itin skaudžios darbo rinkoms Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje – trijose valstijose, atnešusiose D. Trumpui pergalę 2016 m. rinkimuose.

Federalų greita reakcija

Kad gamyba trauktis nustos, atrodo mažai tikėtina – tačiau kad tai įvyktų, reikalingi būtent tokie ekonominiai rodikliai, kokius šalis pasiekė dabar.

Nauja prekybos sutartis su Meksika ir Kanada jau sudaryta, ir nors ji nuo NAFTA sutarties skiriasi ne tiek daug, kad skirtumai darytų didelę įtaką ekonomikai, verslams naudinga, kad nežinia pagaliau baigėsi. Be to, panašu, kad D. Trumpas sudarė paliaubas prekybos kare su Kinija. O svari Boriso Johnsono vadovaujamos konservatorių partijos pergalė užtikrina, kad dėl „Brexit“ kylanti nežinia ne taip stipriai atsilieps tiek Jungtinės Karalystės, tiek viso pasaulio ekonomikai.

Kokia bus ateitis?

Nė vienas iš šių prekybos srities pokyčių pavieniui smarkiai JAV ekonomikos nepakeistų. Tačiau visi jie vyksta beveik tuo pačiu metu, todėl padidina vienas kito daromą įtaką.

Žinoma, šie rodikliai neužtikrina, kad D. Trumpas bus perrinktas. Jis – vienas nepopuliariausių tokiomis geromis ekonominėmis sąlygomis valdančių prezidentų, be to, vis dar kyla pavojus, kad gamyba mažės rinkimams svarbiausiose tradiciškai už vieną partiją nebalsuojančiose valstijose. Tačiau dabar jo šansai vėl tapti prezidentu geresni, negu buvo metų pradžioje.