Nors T. Ajao atlyginimas atrodo mažas, Nigerijos vyriausybei mokėti didesnius atlyginimus visiems 368 tūkst. vyriausybės darbuotojų bus sunku. Finansų ministerija jau dabar teigia, kad atlyginimai bus pakelti tik gruodį, nors susitarimas pasirašytas balandį.

Be to, daugiausiai naftos išgaunančioje Afrikos valstybėje pažadėta ne tik padidinti minimalų atlyginimą, bet ir 10,5–26 proc. padidinti atlyginimus darbuotojams, uždirbantiems tik šiek tiek daugiau nei minimumą. Iš viso naujasis atlyginimų įstatymas vyriausybei kainuos 2,84 trln. nairų per metus – tai sudaro 27 proc. vyriausybės išlaidų, tačiau net 73 proc. 2018 m. pajamų. Tuo tarpu mažesnės negu tikėtasi įplaukos į biudžetą nuo 2015 m. vyriausybės skolą padidino 104 proc.

Ir vis dėlto didinti atlyginimus labai reikia: praeitais metais Nigerija pralenkė Indiją ir tapo šalimi, turinčia daugiausia nepaprastame skurde gyvenančių žmonių – t. y., uždirbančių mažiau negu 1,9 JAV dolerio per dieną. Prieš priimant naująjį įstatymą atlyginimai beveik nekito nuo 2011 m., nors nuo 2015 m. infliacija viršijo 10 proc.

„Man ir mano šeimai 30 000 nairų – dideli pinigai, – susilenkusi trumpa šluota šluodama grindis kalbėjo T. Ajao. – Jau turime planų panaudoti tuos pinigus verslui ir susimokėti dalį skolų.“

Nigerija

Tačiau T. Ajao šeimai vis tiek reikia taupyti. Nors jos vyras taip pat dirba (jis – vairuotojas), jiedu pasiėmė daug paskolų iš kooperatyvų, kad galėtų sumokėti už trijų vaikų mokslą ir padengti kitas namų ūkio išlaidas. Šeima gyvena sostinės Abudžos pakraštyje, kur skudrus būstas pigesnis, o T. Ajao papildomai užsidirba kartais valydama namus turtingesniuose miesto centro rajonuose.

Naujasis metinis minimalus atlyginimas sudaro tik trečdalį 2 800 JAV dolerių siekiančio minimalaus atlyginimo Pietų Afrikoje, kuri varžosi su Nigerija dėl didžiausią ekonomiką turinčios žemyno šalies statuso.

Pateikdama pranešimą apie 2020 m. biudžetą finansų ministrė Zainab Ahmed teigė, kad vyriausybės išlaidas padidins ne tik pakelti atlyginimai. Dėl pensijų ir pridėtinių išlaidų darbuotojams iš viso bus išleidžiama 4,88 trln. nairų – daugiau kaip pusė 2020 m. planuojamų pajamų ir 125 proc. praeitais metais surinktų pajamų.

Pasak biudžeto tarnybos, Nigerija nuo 2016 m. nė karto nesurinko planuojamų metinių pajamų. Prezidentas Muhammadu Buhari praėjusį mėnesį teigė, kad iki birželio vyriausybė surinko tik 58 proc. planuotų 2019 m. pajamų. Taip nutiko dėl mažesnių nei tikėtasi įplaukų tiek iš naftos gavybos, tiek iš su nafta nesusijusių sričių, o vyriausybės pajamos už žalios naftos pardavimus buvo 49 proc. mažesnės, negu planuota.

 Muhammadu Buhari

Tik 8 proc. BVP sudarančios vyriausybės pajamos – nepatenkinamos ir „išduoda, kad mokesčiai renkami netinkamai ir neveiksmingai“, – šį mėnesį Tarptautinio valiutos fondo bei Pasaulio banko susirinkimuose Vašingtone teigė Z. Ahmed.

Kad padengtų per mažas vyriausybės pajamas, daugiausiai gyventojų turinti Afrikos valstybė nuo 2015 m. remiasi skolų finansavimo programomis. Skolos sudaro 19 proc. BVP, tačiau skolų tvarkymo mokėjimams praeitais metais skirta 63 proc. pajamų, todėl TVF ėmė nerimauti dėl gresiančios valstybės skolos krizės. Kad padidintų pajamas, vyriausybė svarsto pakelti pridėtinės vertės mokestį ir kitas rinkliavas, tarp jų ir naftos produktų mokestį bei mokesčius už gamtos išteklius.

Pasak „Standard Chartered Plc.“ vyriausiosios ekonomistės Afrikos ir Artimųjų Rytų regionams Razia Khan, dvejonės, ar užteks lėšų padidinti minimalų atlyginimą, atskleidžia, kad būtina didinti ne iš naftos gaunamas pajamas.

„Pridėtinės vertės mokestis didinamas laiku, tačiau reikia atsižvelgti ir į didesnes mokestinių prievolių vykdymo problemas, be to, net 7,5 proc. mokestis laikui bėgant gali nebepatenkinti Nigerijos poreikių“, – teigė R. Khan.

Nigerija

Lagose įsikūrusios įmonės „Stears Business“ ekonomistas ir partneris Michael Famoroti telefonu teigė, kad nors didesni atlyginimai padės padidinti vartojimą (ypač žemas pajamas gaunančių žmonių), ekonomikos augimui didelės įtakos jie nedarys.

„Iš tiesų atlyginimai dar nepasivijo kainų, – teigė jis. – Infliacija vis dar siekia 10–11 proc., todėl atlyginimai kiekvienais metais turi išaugti maždaug 10 proc.“

Gavusi didesnį atlyginimą T. Ajao neketina imti išlaidauti. Spalvinga suknele po oranžiniu kombinezonu vilkinti moteris sėdi prie stalo su dar penkiomis moterimis.

„Labai laukiu, kad padidins minimalų atlyginimą, – teigė ji. – Jis labai padės apmokėti vaikų mokyklos mokesčius.“