Pasak įmonės strategijos prezidento Will Zhang, kad išmaniųjų telefonų skyrius augtų, didžiausia po „Samsung Electronics Co.“ išmaniųjų telefonų gamintoja gali pasikliauti namų rinkos paklausa ir savo pačios kuriama programine įranga. Jis „Bloomberg News“ teigė, kad rasti aparatinės įrangos tiekėjų išmaniųjų telefonų gamybai buvo nesuku, nes įmonei prieinama viso pasaulio pasiūla.

„Huawei“ artėja prie svarbiausios akimirkos kovoje už išlikimą. Prieš šešis mėnesius JAV uždraudė įmonei iš jos pirkti svarbias sudedamąsias dalis ir be specialių leidimų naudotis jos programine įranga. Tai reiškia, kad „Huawei“ nebegali naudotis „Google“ operacine sistema „Android“, puslaidininkių įrankiais iš „Synopsys Inc.“ ir „Cadence Design Systems Inc.“, bei „Qorvo“ ir „Skyworks“ gaminamais radijo dažnio lustais. Draudimas kelia grėsmę „Huawei“ išmaniųjų telefonų verslui, parduodančiam daugiau kaip dvigubai didesnį kiekį prietaisų negu „Apple Inc.“, ir gali susilpninti įmonės pajėgumą gaminti penktosios kartos tinklo įrangą.

„Mūsų partneriai JAV gali rasti daugelį pasaulinių sprendimų, o ne tik siųsti prekes iš vieno JAV įsikūrusio tiekėjo“, – Šendženo „Huawei“ būstinėje teigė W. Zhang.

Didžiausia Kinijos technologijų įmonė taps svarbiausiu aspektu delikačiose derybose, rengiamose norint sušvelninti įtemptus prekybinius santykius su JAV. JAV prekybos sekretorius Wilbur Ross išreiškė viltį, kad JAV su Kinija jau šį mėnesį sudarys „pirmojo etapo“ sutartį ir pridūrė, kad „labai greitai“ bus suteiktos ir licencijos, leidžiančios JAV įmonėms parduoti išmaniųjų telefonų dalis „Huawei“. Tačiau kol sutartis nesudaryta, į JAV juodąjį sąrašą įtrauktos Kinijos tinklų milžinės laukiančios pasekmės nenuspėjamos.

Huawei

W. Zang teigė, kad anksčiau „Huawei“ nustatydavo vieną išmaniųjų telefonų pardavimo tikslą, tačiau dabar dėl neaiškių rinkos sąlygų sudarė tris tikslus, atsižvelgiant į geriausią ir blogiausią galimą įvykių eigą. Pasak jo, jei eisis vidutiniškai, kitąmet išmaniųjų telefonų pardavimai gali padidėti 20 proc. „Nedidelis augimas numatomas net pesimistiškose prognozėse“, – teigė W. Zhang. Geriausiu atveju prognozuojamas 40 proc. augimas.

Nepaisant sudėtingų aplinkybių, maždaug pusę savo pajamų iš išmaniųjų telefonų gaunančiai „Huawei“ kol kas sekėsi išlaikyti pavydėtiną augimą. Trečiajame ketvirtyje ji 29 proc. padidino telefonų pardavimus ir atsiriekė dalį rinkos iš „Apple“ ir „Samsung“. Pasak „Canalys“, vidaus rinkoje trečiajame ketvirtyje pardavimai išaugo 66 proc., tačiau užsienyje – tik 18 proc. „Huawei“ paskelbė, kad per pirmuosius devynis 2019 m. mėnesius įmonės pajamos padidėjo 24 proc., o išmaniųjų telefonų pardavimas pakilo 26 proc. ir pasiekė 185 mln. vienetų.

Milijardierius įmonės įkūrėjas Ren Zhengfei anksčiau spėjo, kad D. Trumpo administracijos veiksmai įmonės pajamas gali sumažinti 30 mlrd. JAV dolerių. Vėliau prognozuojama suma sumažinta iki 10 mlrd. dolerių. Antradienį W. Zhang galimas pasekmes įvertino dar kartą. „Dabar manau, kad suma 10 mlrd. nesieks“, – teigė jis. Nemažai nuostolių „Huawei“ patiria serverių versle – pasak W. Zhang, buvo prognozuota, kad jis šiais metais atneš 8 mlrd. JAV dolerių pajamų. „Bet dabar prognozes reikia mažinti per pusę“, – tvirtino jis, nes „Huawei“ patyrė sunkumų gaminant serverius, kuriuose naudojama dominuojanti JAV milžinių „Intel Corp.“ ir „Advanced Micro Devices Inc.“ x86 architektūra. „Nors serveriai nėra svarbiausias mūsų gaminys, jie reikalingi kiekviename projekte“, – teigė W. Zhang.

Huawei

Jis taip pat teigė, kad draudimas neigiamai paveikė nuo 20 iki 40 proc. „Huawei“ gaminių. „Kartais poveikis buvo nedidelis, tad kitą sprendimą radome per tris mėnesius ar pusmetį. Bet problemos dėl serverių atsiliepė mūsų verslui, pajamoms ir ateities strategijoms“, – teigė jis.

Įmonė taip pat dairosi būdų, kaip apeiti draudimą naudotis „Google“. Rugsėjį „Huawei“ pristatė „Mate 30“ telefonų seriją – pirmuosius rinkoje pirmaujančius telefonus, naudojančius „Android“ atvirosios programinės įrangos versiją ir nenaudojančius „Google“ licenciją turinčių programėlių – nuo „Gmail“ iki „YouTube“ ir „Google Play Store“.

„Huawei“ taip pat vysto savo operacinę sistemą „HarmonyOS“, kuri buvo sukurta daiktų interneto prietaisams, tačiau gali būti naudojama ir išmaniesiems telefonams. Rugsėjį įmonė pasiūlė 1,5 mlrd. JAV dolerių atlygį norėdama prisivilioti programinės įrangos kūrėjų iš viso pasaulio sukurti įrangą savo sistemai.