Mukesh Ambani įmonės „Reliance Industries Ltd.“ valdyba pritarė pasiūlymui investuoti 1,08 trln. rupijų (15 mlrd. JAV dolerių) į visiškai jų valdomą patronuojamąją įmonę, kuri investuotų į konglomeratui priklausančią telekomunikacijų įmonę „Reliance Jio Infocomm Ltd.“ Spalio 25 d. patronuojančiosios įmonės atstovai teigė, kad iki 2020 m. kovo jau 650 mlrd. rupijų kapitalą turinti „Jio“ turėtų beveik visiškai atsikratyti skolų.

Šis turtingiausio Azijos asmens planas – dar vienas naftos ir naftos chemijos gamintojų grupės žingsnis į duomenų ir skaitmeninių paslaugų sritį. Įmonė ruošiasi Indijoje sukurti internetinę platformą, galinčią konkuruoti su tokiomis įmonėmis kaip „Amazon.com Inc.“ ir „Walmart Inc.“ priklausančia „Flipkart Online Services Pvt.“ Rugpjūtį 62‑ejų M. Ambani akcininkams teigė, kad naujieji verslai (taip pat ir mažmeninė prekyba) po kelių metų gali sudaryti pusę „Reliance“ pajamų, nors šiuo metu sudaro tik 32 proc.

Įkūręs kontroliuojančiąją įmonę M. Ambani taip pat ruošiasi pradiniam viešajam akcijų platinimui, kurį prisižadėjo įvykdyti per penkerius metus. 2016 m. pasirodęs „Jio“ 4G tinklas pasiekė Indijos rinkos viršūnę ir dabar turi daugiau kaip 350 mln. vartotojų. Pirkdamas įmones ir kontrolinius akcijų paketus M. Ambani kuria partnerių tinklą, padėsiantį pakloti pamatus planams plėstis elektroninės prekybos srityje.

„Mūsų skaitmeninė ekosistema didelio masto ir plačios apimties, todėl sulaukėme labai rimto galimų strateginių partnerių susidomėjimo, – pranešime spaudai teigė M. Ambani. – Tinkamus partnerius prijungsime prie savo platformos įmonės ir taip kursime vertę „Reliance“ akcininkams.“

„Reliance Industries“ pinigus į kontroliuojančią įmonę (greičiausiai panašią į „Alibaba Group Holdings Ltd.“ bei „Alphabet Inc.“) investuos per pasirinktinai konvertuojamas privilegijuotąsias akcijas. Pasak „Reliance Industries“ atstovų, patronuojančioji įmonė 650 mlrd. rupijų vertės kapitalo investicijas padalinys perduos „Jio“.

Mukesh Ambani

Gavus kapitalo investicijas „Reliance Jio“ perduos 1,08 trln. rupijų vertės įsipareigojimus patronuojamajai bendrovei, taip užtikrinant, kad „Jio“ beveik nebeturės skolų, išskyrus su radijo bangomis susijusius įsipareigojimus.

Tobulesnė struktūra

„Pertvarkius „Jio“ kapitalo struktūrą tikimasi sujungti visą skaitmeninę nuosavybę į vieną įmonę, taip sumažinant skolas ir įmonę patobulinant, kad vėliau būtų lengviau ją monetizuoti“, – tyrimo ataskaitoje teigė „Citigroup“.

Buvęs anglų kalbos mokytojas Jack Ma įmonę „Alibaba“ 1999 m. sukūrė iš nieko, o M. Ambani norėdamas sukurti panašią mažmeninės prekybos atstovus ir klientus jungiančią platformą Indijoje naudojasi savo imperijos įtaka. 454 mlrd. JAV dolerių vertės „Alibaba“ per metus iki kovo pranešė turėjusi 56 mlrd. JAV dolerių apyvartą ir 13 mlrd. JAV dolerių pelno. Kinijos milžinė į verslą įtraukė ir smulkių verslininkų parduotuves – svarbų segmentą, kuriuo pasinaudoti nori ir M. Ambani.

Šiais metais „Reliance Industries“ akcijų vertė šoktelėjo 28 proc., o lyginamajame „S&P BSE Sensex“ indekse – 8,8 proc. Beveik visų laikų aukščiausią tašką pasiekusiomis akcijomis vėl bus prekiaujama antradienį, kai Indijoje pasibaigs šventinės dienos.

Mukesh Ambani

Rugpjūtį M. Ambani teigė, kad „Reliance Industries“ į „Jio“ investavo beveik 50 mlrd. JAV dolerių. Vos pasirodžiusi „Jio“ ėmė siūlyti nemokamus skambučius ir pigų internetą, o jos varžovės pasitraukė arba susijungė, taip smarkiai pakeisdamos rinką.

Pasak anksčiau šį mėnesį pateikto vyriausiojo įmonės finansininko V. Srikanth pranešimo, rugsėjo 30 d. „Jio“ turėjo maždaug 840 mlrd. rupijų skolų. Per ketvirtį iki rugsėjo vienos „Jio“ srities pelnas siekė 9,9 mlrd. rupijų, o apyvarta – 123,54 mlrd. rupijų.

M. Ambani, kurio turto grynąją vertę „Bloomberg Billionaires Index“ vertina 56 mlrd. JAV dolerių, atskleidė planą parduoti 20 proc. „Reliance“ naftos ir chemikalų verslo (rinkoje verto 75 mlrd. JAV dolerių) valstybinei Saudo Arabijos naftos įmonei. Daugelį metų milijardus dolerių naujiems verslams skyręs M. Ambani nusprendė išlyginti patronuojamosios įmonės balansą ir siekia mažiau kaip per dvejus metus atsikratyti jos skolų.