Komunistų partijos Centrinis komitetas už uždarų durų susitikti turėjo pirmadienį. Tai pirmasis suvažiavimas nuo 2018 m. vasario – nuo tada, kai prieš keturis dešimtmečius prasidėjo Kinijos reformacijos era, daugiau kaip 200 narių turintis komitetas taip ilgai nesusitiko pirmą kartą. Prezidentas Xi Jinping atrodo pasiruošęs tęsti pradėtą darbą – stiprinti savo kontrolę valdančiojoje partijoje ir beveik 1,4 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje.

Nors šių „plenumų“ diskusijos paprastai viešai neaptarinėjamos, valstybinės žiniasklaidos atstovai teigia, kad partijos lyderiai „imsis didesnių pastangų tobulinti kiniškomis savybėmis pasižymintį socializmą ir stiprinti Kinijos valdymo sistemą“. Iš šio neaiškaus pranešimo galima spėti, kad ketinama įvairiomis priemonėmis telkti valdžią prezidento rankose, o ketvirtadienį suvažiavimui pasibaigus galima laukti pokyčių svarbiausiose partijos pozicijose.

„Xi Jinping Kinijos valdymo sistemą apibūdino kaip labai plačią, apimančią viską – nuo partijos politinių metodų iki ekonomikos, visuomenės ir net kultūros bei aplinkosaugos, – teigia vienas Pekino įmonės „Trivium China“ įkūrėjų Trey McArver. – Todėl galima tikėtis tiek palyginus detalių, tiek labai plačių veiksmų įvairiausiose srityse.“

Pastaruosius mėnesius Xi Jinping keliskart įspėjo neužmigti ant laurų, o praeitą mėnesį sakydamas kalbą skundėsi, kad kai kurie politikai tapo „silpni ir nepasiruošę kovoti“ prieš partijai kylančias ilgalaikes problemas. Prognozuojama, kad Kinijos ekonomikos augimas šiais metais bus lėčiausias per beveik tris dešimtmečius – o situaciją dar pablogina prekybos karas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Kadangi praeitame plenume kalbėta apie politiką, kai kurie stebėtojai tikėjosi, jog dabar daugiau dėmesio bus skiriama ekonomikai. Nors suprastėjus ekonominiams rodikliams spėliota, kad partijos vadovai imsis rimtesnių veiksmų didinti vidaus rinkos paklausai, prezidentui Xi Jinping taip pat reikia užtikrinti, kad partijos (ir jo paties) valdžia ištvers gresiantį ekonomikos sulėtėjimą.

Xi Jinping

„Norėtume pamatyti, kiek dėmesio skiriama svarbioms temoms, pavyzdžiui, ekonomikos augimui, stabilumui ir reformoms, – teigia Singapūro įmonės „Natwest Markets Plc.“ Kinijos ekonomikos specialistė Peiqian Liu. – Pavyzdžiui, pažadas geriau kurti partiją gali reikšti, kad partijos lyderiai labiau pasitikės savimi ir lengviau priims lėtesnį ekonomikos augimą, o vietos pareigūnai galės daugiau dėmesio skirti reformoms.“

„Beveik nesitikime, kad bus priimti svarbūs sprendimai“

Prieš 20 mėnesių, kai Centrinis komitetas susitiko praeitą kartą, Xi Jinping gavo partijos pritarimą pašalinti konstitucijoje numatytus apribojimus, neleidusius jam likti prezidento poste ilgiau kaip iki 2023 m. Toks žingsnis reiškė, kad partija smarkiai atsitraukia nuo bendro valdymo modelio, priimto po audringo asmenybės kultu paremto Mao Zedong valdymo laikų.

Tačiau plenumai retai būna tokie dramatiški, o jų rezultatai dažnai išryškėja tik po kelių mėnesių ar net metų. Pirmiausia apie sprendimus bus pranešta plenumui pasibaigus pasirodysiančiame partijos žargono pilname pranešime.

Nors pranešime gali būti svarbių užuominų, kur suka Kinijos politinė sistema ir ekonomika, mažai tikėtina, kad jis padės atsakyti į svarbiausius klausimus – pavyzdžiui, kaip partijos vadovai susitvarkys su lėtėjančiu ekonomikos augimu, augančia valstybės skola ir sparčiai senstančia visuomene.

Kinija šiuo metu susiduria su daugybe ekonominių problemų, tarp jų prekybos karo su JAV pasekmėmis, gamyklos kainų defliacija, trapia finansine sistema ir po katastrofiškos valstybėje kilusios kiaulių ligų epidemijos išaugusia maisto kaina. Tačiau politikai vis tiek nedrįsta imtis didelio masto skatinamųjų priemonių bijodami didinti valstybės skolą arba susprogdinti nekilnojamojo turto rinkos burbulą.

„Beveik nesitikime, kad šiame plenume bus priimti svarbūs sprendimai, darysiantys įtaką rinkoms ir investuotojams, – teigia „Economist Intelligence Unit“ vyriausiasis Kinijos ekonomistas Tom Rafferty. – Jiems reikėtų sudaryti aiškesnį ekonominį planą po 2020 m., tačiau šiame plenume to padaryti nepavyks.“