Pasak poros „Goldman Sachs“ indeksų, silpną balansą turinčios įmonės pirmą kartą nuo 2016 m. pralenkia tvirtesnį balansą turinčias įmones ir bendrąją rinką. Tai aiškus požymis, kad sumažintos palūkanų normos padidino investuotojų pasitikėjimą daug skolų turinčiomis įmonėmis – JAV įmonių dalimi, kuriai bet kokios ekonomiką galinčios ištikti bėdos būtų pavojingiausios.

Skirtumas toks ryškus, kad finansinio sverto rodiklis šiais metais yra svarbiausias kapitalo vertinimo rodiklis dešimtyje „Bloomberg“ sekamų investicijų kategorijų. Tai – gana didelis pokytis prekiautojams akcijomis, kurie santykinį finansiškai stabilių įmonių vertinimą neseniai buvo pakėlę į didžiausias aukštumas per 16 metų.

Šis pokytis atsirado dėl to, kad, reaguodamas į požymius, jog JAV ekonomikos augimas silpsta, Federalinis rezervas siekė paskatinti augimą mažindamas skolinimosi išlaidas. Praėjusį mėnesį rekordiškai sumažėjus ilgalaikių JAV iždo obligacijų pajamingumui investuotojai greičiausiai nusprendė, jog nebrangios skolos padės įmonėms plėstis ir didins būsimų pajamų augimą.

„Pinigų pasiskolinti daug pigiau, o kartais net ir praktiškai nemokama, – teigia 13 mlrd. JAV dolerių valdančios įmonės „Direxion“ kapitalo rinkų vadovė Sylvia Jablonski. – Jei pasiskolinti pinigai skiriami įmonės investicijoms, padeda įmonei augti ir tinkamai didina kapitalo išlaidas, manau, kad toks pokytis gali būti naudingas.“

Pažvelkime į „Bloomberg“ surinktais duomenimis vienus didžiausių grynosios skolos ir pajamų santykius turinčių „S&P 500“ indekso įmonių „Edison International“ ir „Carmax Inc.“ rezultatus. Abiejų įmonių akcijų vertė šiais metais pakilo daugiau kaip 30 proc. ir smarkiai pralenkė „S&P 500“ įmonių 18 proc. grąžą.

Tačiau daugelis vis tiek grąžo rankomis ir pranašauja vis augsiančias įmonių skolas bei skaudžias pasekmes, laukiančias, jei reikalai pakryptų prastesne linkme. Nors Federalinio rezervo palūkanų norma artimiausiu metu bus naudinga, kyla rizika, kad ji tik atideda pernelyg daug prisiskolinusių įmonių laukiančią atsiskaitymo valandą.

Volstritas

Pasak „Goldman Sachs“, vidutinis grynojo sverto rodiklis (nurodantis, kiek skolų už kiekvieną pajamų dolerį atėmus grynuosius pinigus turi įmonės) tarp „S&P 500“ indekso įmonių antrojo ketvirčio metu pasiekė rekordines aukštumas. „JPMorgan“ šį mėnesį taip pat įvardijo augančių skolų keliamą riziką ir teigė, kad sverto rodikliai prastėja.

Tačiau kapitalo investuotojai ne baiminasi, o investuoja į daugiau rizikos keliančias įmones. Silpną balansą turinčių „Goldman Sachs“ įmonių rinkinys jau keturis mėnesius lenkia stiprų balansą turinčias įmones. Šiais metais jų vertei pakilus 20 proc., daugiau skolų turinčios įmonės pirmą kartą nuo 2016 m. gali pasiekti „S&P 500“ indekso įmonių viršūnę.

Kodėl jomis taip pasitikima? Ogi todėl, kad skolinimosi išlaidos nepaprastai mažos. Susiskaldęs Federalinis rezervas palūkanų normas rugsėjo 18 d. sumažino jau antrą kartą per du mėnesius ir nustatė ketvirčiu procento mažesnę federalinio fondo palūkanų normą, siekiančią 1,75–2 proc.

Pasak įmonės „Natixis“ vyriausiojo Šiaurės ir Pietų Amerikos regionų ekonomisto Joseph LaVorgna, palyginus su ekonominio augimo sparta, JAV palūkanų normos nėra didelės, vadinasi, įmonėms apmokėti skolas neturėtų būti sunku.

„Jei pajamingumo rodikliai neviršija nominalios veiklos rodiklių, mažai tikėtina, kad atsiras daug finansinių įsipareigojimų nevykdančių įmonių“, – rugsėjį klientams rašė jis.

Rugsėjo mėnesį įmonės veržte veržėsi refinansuoti vertybinius popierius – leido žemesnės palūkanų normos obligacijas ir atpirko brangesnius vertybinius popierius. JAV investicinio lygio rinka, kurioje šį mėnesį pateikta akcijų už 155 mlrd. JAV dolerių, jau pralenkė bendrą rugsėjo rezultatą, o kol skolintis vis dar pigu, refinansuoti vertybinius popierius nori vis daugiau įmonių.

Žinoma, obligacijų investuotojai vis dar išrankūs. Pastarosiomis savaitėmis daugiau rizikos keliančios įmonės buvo priverstos arba siūlyti aukštesnes palūkanų normas, arba pasiūlyti kitų paklausą didinančių privalumų. Bent keturi šį mėnesį planuoti pardavimai visiškai pašalinti iš rinkos.

Tačiau tvirta daug įsiskolinusių įmonių akcijų padėtis gali ne demonstruoti didelę meilę daug pasiskolinusiems finansų vadovams, o įrodyti, kad prekyba nuėjo per toli.

Volstritas

Anksčiau šiais metais nedaug skolų turinčių įmonių įvertinimai palyginus su daug skolų turinčių įmonių įvertinimais pasiekė aukščiausią lygį nuo 1980 m., o „Goldman Sachs“ atstovai tvirtino, kad įvedus palankesnę pinigų politiką šis reiškinys turėtų pakeisti kryptį.

Be to, aišku, kad ne visi investuotojai nori labai įsiskolinusių įmonių akcijų. „Neuberger Berman Equity Income Fund“ vadovė Sandy Pomeroy renkasi tik „nepriekaištingą“ balansą turinčias įmones. 13,5 mlrd. JAV dolerių vertės turtą valdanti įmonė „Whittier Trust“ pirmenybę teikia aukštos kokybės augančios vertės akcijoms.

„Finansinio sverto rodiklis nepadeda atrasti pelningų akcijų, – interviu Niujorke įsikūrusioje būstinėje teigė „Whittier Trust“ vyriausiasis investicijų vadovas Sandip Bhagat. – Kuo didesnis sverto rodiklis, tuo prastesni pagrindiniai duomenys ir blogesnė įmonės kokybė. Neapsigaukite.“

Tačiau tiek „Voya Investment Management“ turto paskirstymo investicijoms į skirtingas turto klases skyriaus vadovė Barbara Reinhard, tiek „PineBridge Investment“ pasaulinis investicijų į skirtingas turto klases skyriaus vadovas Michael Kelly tvirtina, kad daug skolų turinčioms įmonėms padeda silpstantis JAV ir Kinijos konfliktas dėl tarifų.

„Geriau nuspėjama aplinka padės sudaryti geresnes sąlygas verslui, todėl atsiras turtingesnių skolintojų, o akcijų biržoje atsiras pirkėjų, – teigia M. Kelly, kurio įmonė valdo 97 mlrd. JAV dolerių. – Todėl bus saugiau leistis į nežinomybę.“