Tokį kaltinimą iškėlė ne pirštu grūmojančios konjunktūrinės visuomeninės kampanijos dalyviai, o prokurorai, siekiantys neapsiriboti vien prarastų pajamų priežastimis ir pasikapstyti giliau. Dabar dvi dešimtys finansinių institucijų, sučiuptų dalyvaujant mokestinio sukčiavimo schemose, arba kitaip – vykdant vadinamuosius „cum-ex“ sandorius, yra įtariami nusikalstamų organizacijų kūrimu , o kai kuriais atvejais – investuotojų apgaule, rodo teismo dokumentai.

Bankininkų veiklos sulyginimas su gangsterių praktika leidžia tyrėjams dar su didesne energija tęsti tyrimą, stengiantis išsiaiškinti, ar finansinės institucijos ir turtingi fiziniai asmenys neteisėtai dalyvavo kontraversiškuose sandoriuose, leidžiančiuose reikalauti kelis kartus grąžinamųjų išmokų už mokestį, kuris mokamas už išmokamus dividendus tik kartą. Vadinamieji „Cum-Ex“ sandoriai, pasiekę neregėtą mastą 2017–2011 metų laikotarpiu, kol galiausiai vyriausybė juos sustabdė, Vokietijos iždui kainavo per 10 mlrd. eurų (11 mlrd. JAV dolerių) prarastų pajamų, nurodo įstatymų leidėjai.

Nors mokesčių nusikaltimai išlieka viena iš didžiausių problemų, tyrėjai taip pat aptiko įrodymų, jog privatūs investuotojai galėjo būti apgauti ir kad prekybos strategija galėjo pakurstyti pinigų plovimą dalijantis neteisėtą pelną, teigiama nutartyje, su kuria susipažino „Bloomberg News“. Valdžios institucijos rugpjūtį atliko kratas biržos „Deutsche Boerse AG“ „Clearstream“ padalinyje, vadovaudamosi kratos orderiu, kuriame cituojami daugiau nei Kelno tyrėjų atlikti tyrimai.

Papildomi nusikaltimai

Tyrimuose dėmesys sutelktas į bankus, tarpininkus ir turto valdytojus ir jų atliekamus įvairius vaidmenis, būtinus „Cum-Ex“ sandoriams vykdyti, tokius kaip pirkėjo, „greitojo pardavėjo“, depozitoriumo ir paskolų teikėjo. Naujausiais duomenimis, vienai grupei priklausančios susijusios įmonės dažnai iškart prisiimdavo visus šiuos vaidmenis, nurodoma dokumente. Be tarpininkų ir investicinių bendrovių kratos orderyje minima daugiau nei dvidešimt kreditorių, tarp jų tokios finansinės institucijos kaip „Morgan Stanley“, „JPMorgan Chase &Co“ ir „Bank of America Merrill Lynch“.

Bankai

Bankai „JPMorgan“, „Bank of America“ ir „Morgan Stanley“ atsisakė komentuoti. Birža „Boerze“ visapusiškai bendradarbiauja su valdžios institucijomis, pranešė įmonės atstovas atsisakęs detalesnių paaiškinimų. Kelno miesto prokurorai kol kas neatsiliepė į prašymą pakomentuoti.

Prokuratūra linkusi įtraukti tokius nusikaltimus kaip pinigų plovimas į kompleksinius tyrimus, nes jie leidžia jai naudoti tyrimo priemonę, kuri paprastai neprieinama tiriant vien mokestinius nusikaltimus, sakė Sarbriukeno universiteto baudžiamosios teisės profesorius Marco Manddoerferis. Be to, šitaip yra lengviau nustatyti daugiau įtariamųjų, sakė jis.

Kompleksinė struktūra

„Pastebima aiški tendencija naudoti ją tarnautojų daromų nusikaltimų tyrimuose, nors iš pradžių siekta ją naudoti tik mafijos veikos tyrimams, – sakė M. Mansdoerferis. – Tai toks taktinis žingsnis, nes norima ištirti kuo plačiau ir pritaikyti šiuos informacijos rinkimo metodus“.

Nusitaikymas į finansų oligarchus panašiomis priemonėmis kaip ir į narkotikų kartelius ar mafiją turėtų vargiai apčiuopiamą poveikį, jeigu tyrėjai nuspręstų finansiškai nubausti bankus, nes galimos baudos paremtos bendru uždirbtu pelnu, neatsižvelgiant į pažeidimų mastą. Kita vertus, darbuotojams ir vadovams, kurie tiriami individualiai, nuteisimas už papildomus nusikaltimus paprastai tik pailgintų kalinimo trukmę.

Euras

Prieš pateikdami kaltinimus, tyrėjai, siekdami supaprastinti procedūrą bylos nagrinėjimo metu, dažnai dar kartą atideda šalin papildomus nusikaltimus, sakė M. Mansdoerferis. Kad ir kokia naudinga ši praktika gali atrodyti tyrėjams tyrimo etapu, yra lengviau nagrinėti bylą sutelkiant dėmesį vien į mokestinius nusikaltimus, teigia profesorius.

Pirmasis teismo procesas, nagrinėjantis „Cum-Ex“ sandorius, prasidėjo rugsėjo 4 dieną Bonoje, jame nagrinėjama byla prieš du buvusius prekiautojus, kurie bendradarbiauja su teisėsaugos pareigūnais. Jų kaltinamajame akte kaip įtariamas nusikaltimas minimas tik mokesčių vengimas sunkinančiomis aplinkybėmis.

Prėjusią savaitę teisme dvi dienas iš eilės liudijo vienas iš pagrindinių teisiamųjų, Martinas Shieldsas. Jo pasirodymo teisme karšai buvo laukiama kaip svarbaus momento „Cum-Ex“ sagoje, kuri apima painų tinklą skirtingų finansinių institucijų, iš kurių nemaža dalis šiuo metu figūruoja tyrime.