Tačiau tokia nuomonė pasenusi. Apklausę aukščiausius pasaulinių investicinių įmonių vadovus pastebėjome, kad ASV klausimus beveik visi vadovai laikė itin svarbiais. Daugelis investicijų įmonių lyderių papasakojo apie žingsnius, kuriuos jų įmonės jau žengia norėdamos į investavimo kriterijus įtraukti tvarumo klausimus.

Investuotojų susitelkimą ties šiais klausimais skatina šeši veiksniai:

— INVESTICIJŲ ĮMONIŲ DYDIS. Penkios didžiausios turto valdymo įmonės valdo 22,7 proc. išorinių įmonių valdomo turto, o 10 didžiausiųjų – 34 proc. Didelės investicinės įmonės dabar tokios didelės, kad šiuolaikinio portfelio teorija (teigianti, kad investuotojai gali sumažinti finansinės grąžos kintamumą ir maksimaliai padidinti portfelio grąžos vertę sujungdami investicijas iš skirtingus rizikos laipsnius turinčių turto klasių) nebepadeda mažinti sisteminės rizikos. Nedidelės investicijų įmonės galėtų apsidrausti nuo klimato kaitos keliamos rizikos investuodamos į „atsargines“ akcijas, pavyzdžiui, auksą, tačiau trilijonus dolerių valdančios įmonės nuo pasaulinės ekonomikos sunkumų apsidrausti negali – jos tapo per didelės, kad leistų žlugti planetai.

— FINANSINĖ GRĄŽA. Daugelis įmonių vadovų mano, jog investuoti tvariai reiškia paaukoti dalį finansinės grąžos siekiant, kad pasaulis taptų geresniu. Šis požiūris taip pat atgyvenęs. Harvardo verslo mokyklos tyrėjų George Serafeim ir jo kolegų (tarp jų ir Robert G. Eccles) atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad įmonės, dešimtojo dešimtmečio pradžioje išvysčiusios organizacinius procesus valdyti veiklą ASV srityje bei ją vertinti ir tinkamai pateikti informaciją apie rezultatus per 18 metų pasiekė geresnių rezultatų už kruopščiai atrinktą kontrolinę grupę.

Verslas

— AUGANTI PAKLAUSA. Turto savininkai, pavyzdžiui, pensijų fondai, vis dažniau reikalauja, kad jų turtą valdančios įmonės laikytųsi tvaraus investavimo strategijų. Daugelis apsišvietusių turto savininkų ne tik žino, kad tvarios investicijos duoda daugiau grąžos, bet ir domisi su finansais nesusijusiais rezultatais. „Turtingiausi mūsų klientai nori žinoti, kad jų investicijos padeda pagerinti pasaulį“, – teigia „UBS Group“ tvarių finansų skyriaus vadovė Rina Kupferschmid-Rojas.

— KINTANTIS POŽIŪRIS Į PATIKĖTINIO PAREIGĄ. Klaidinga manyti, kad investuojant tvariai prarandama dalis finansinės grąžos, tačiau taip klaidinga manyti, kad patikėtinio pareiga yra skirti dėmesį tik finansinei grąžai, o ASV ignoruoti. Neseniai pateiktose teisinėse nuomonėse ir reguliavimo gairėse aiškiai teigiama, kad neatsižvelgti į ASV veiksnius laikoma patikėtinio pareigos pažeidimu. Kai kurios valstybės jau imasi priemonių iš naujo apibrėžti patikėtinio pareigą – 2018 m. Švedijos parlamentas įvedė dideles reformas, reikalaujančias, kad keturi didžiausi nacionaliniai pensijų fondai tvarių investicijų srityje taptų „pavyzdingais“.

— ASV KLAUSIMŲ KĖLIMAS VISOSE INVESTICIJŲ ĮMONĖS GRANDYSE. Tradiciškai ASV grupė investicijų įmonėse būdavo atskirta nuo portfelio valdytojų ir sektorių analitikų. Dabar vyriausieji vadovai stengiasi užtikrinti, kad ASV analizės būtų integruotos į svarbiausią portfelio valdytojų ir analitikų finansinę veiklą. Pavyzdžiui, didysis Nyderlandų pensijų fondas ABP turi programą, skirtą visiškai integruoti ASV klausimus į visas turto klases.

Augimas

— INVESTUOTOJŲ RAGINIMAS ATSIŽVELGTI Į ASV. Finansinėse rinkose akcininkai vis dažniau ragina atsižvelgti į investavimo poveikį aplinkai ir vis dažniau susitelkia ties ASV klausimais. Tiek akcijas turėti ilgą laiką ketinantys aktyvūs valdytojai, tiek akcijas valdyti neribotą laiką ketinantys pasyvūs valdytojai yra motyvuoti matyti, kad įmonės sprendžia ASV problemas, padedančias pagerinti finansinę grąžą. Vienas aktyvaus įsitraukimo būdas – nutarimų priėmimas pagal įgaliojimą ir balsavimas pagal įgaliojimą.

Tai – dalis aktyvios nuosavybės turėjimo strategijos, skirtos užtikrinti tvarų investavimą. ASV tyrimų ir konsultacijų įmonės „Institutional Shareholder Services“ duomenimis, visų su ASV susijusių nutarimų dalis JAV išaugo nuo 33 proc. 2006–2010 m. laikotarpiu iki 45 proc. 2011–2016 m. laikotarpiu. 2017 m. tokių nutarimų buvo šiek tiek virš 50 proc. Svarbiausios nutarimų temos buvo klimato kaita, žmogaus teisės ir įvairovės skatinimas.

Mūsų tyrimai atskleidžia, kad, norėdamos pasiruošti naujai tvaraus investavimo erai, įmonės gali imtis penkių priemonių:

— SUFORMULUOTI SAVO TIKSLĄ. Lengviausias būdas valdybos nariams parodyti savo įmonės vietą visuomenėje – tai paviešinti įmonės misijos pareiškimą. Jame valdyba suformuluoja įmonės tikslą, nurodo ilgalaikiam klestėjimui svarbiausias suinteresuotąsias šalis ir nustato laikotarpį, per kurį vyriausiųjų vadovų sprendimai įvertinami ir atlyginami.

— DIDINTI ĮSIPAREIGOJIMUS AKCININKAMS. Įmonės misijos pareiškimas suteikia gerą pagrindą, tačiau jis turėtų tapti didesnės, integruotos ataskaitos akcininkams dalimi. Įmonės ataskaitose turėtų būti pateikiama poveikio aplinkai analizė, nurodanti finansiniams rezultatams įtaką darančias ASV sritis. Įmonės taip pat turėtų keisti ketvirčio informacinius pranešimus ir neleisti, kad juose dominuotų pardavimų analitikai. Vadovai gali pasinaudoti šiais pranešimais ir paaiškinti, kaip numatyti tikslai prisideda prie finansinių rezultatų.

Vietos

— DIDINTI VIDURINĖS GRANDIES VADOVŲ ĮSITRAUKIMĄ. Didelėse investicijų įmonėse ASV klausimams dėmesį skiria ne tik aukščiausios grandies vadovai, bet ir analitikai bei portfelių valdytojai, todėl įmonės turėtų reaguoti padidindamos vidurinės grandies vadovų įsitraukimą įvardijant ir sprendžiant svarbiausias ASV problemas. Juk išteklius strateginiams tikslams pasiekti skiria būtent vidurinės grandies vadovai.

— INVESTUOTI Į VIDINES SISTEMAS, KURIOMIS PATEIKIAMA INFORMACIJA APIE ASV SRITIES REZULTATUS. Nedaug kas turi patikimas sistemas vertinti pažangą ASV srityje. Dėl to informacija apie ASV dažniausiai perduodama elektroninėse lentelėse arba vienai temai skirtoje programinėje įrangoje. Gaunamas rezultatas – prastos kokybės duomenys apie ASV. Padėti gali gerai išvystyti informacijos apie ASV pateikimo standartai. Verslo vadovai gali pagreitinti pokyčius reikalaudami programinės įrangos pardavėjų įtraukti ASV vertinimo metodus ir spausdami audito įmones pateikti garantijų, patvirtinančių nurodytus ASV srities rezultatus.

— GERINTI VERTINIMO METODIKĄ IR ATASKAITAS. Kai kurie ASV klausimai nedaro įtakos įmonės pelnui, bet atsiliepia visuomenei. Vis didesnei investuotojų daliai šis poveikis taip pat svarbus. Tačiau sunkumų kyla dėl to, kad šiuo metu nėra visų pripažįstamo metodo įvertinti teigiamą ir neigiamą įmonės gaminių ir paslaugų poveikį visuomenei. „The Impact Management Project“ – tai organizacijų tinklas, siekiantis suvienodinti įmonės poveikio visuomenei vertinimą ir ataskaitų pateikimą. Organizacijos generalinė direktorė Clara Barby vadina ją „didžiule palapine“, suburiančia ASV vertinimo standartus kurti įsipareigojusius žmones ir įmones.

Investuotojų metodai vertinti įmones kinta. Verslai turėtų pasinaudoti galimybe bendradarbiauti su investuotojais, galinčiais atlyginti už ilgalaikės naudos visai visuomenei kūrimą.

Verslas

+++

Trumpai apie idėją

PROBLEMA
Aplinkosaugos, socialiniai ir valdymo klausimai (ASV) investuotojams daugybę metų nebuvo labai svarbūs. Tačiau šiais laikai instituciniai investuotojai ir pensijų fondai tapo per dideli, kad galėtų išvengti sisteminės rizikos investuodami į skirtingų tipų akcijas, todėl privalo atsižvelgti į savo portfelio poveikį aplinkai ir visuomenei.

NAUJAS POŽIŪRIS
Atlikus interviu su 70 vadovų iš 43 pasaulinių investicijų įmonių paaiškėjo, kad ASV klausimai šiems vadovams vieni svarbiausių. Netrukus akcininkai ims reikalauti įmonių atsakyti už pasiektus rezultatus ASV srityje.

KĄ REIKĖTŲ DARTYI ĮMONĖMS
Reaguodamos į šiuos pokyčius įmonės turėtų paviešinti įmonės misijos pareiškimą, investuotojams pateikti ASV apimančias ataskaitas, gerinti vidurinės grandies vadovų įsitraukimą ir vystyti vidines ASV vertinimo sistemas bei informacijos apie ASV ir poveikį visuomenei pateikimą.

+++

Investicijų poveikis visuomenei svarbus

Tvarus investavimas susijęs su poveikiu visuomenei. Aišku, didžiules sumas pinigų kiekvienai įmanomai ASV problemai spręsti skiriančios įmonės rezultatai greičiausiai bus prasti, tačiau verta žinoti, kad įmonės, skiriančios dėmesį poveikiui aplinkai, dažnai pasiekia geresnių rezultatų už kitas.

Miestas

Poveikis visuomenei skiriasi priklausomai nuo pramonės srities. Tvarumo apskaitos standartų valdyba savo klasifikacijos sistemoje įvardijo ASV problemas visoms 77 pramonės šakoms. Pavyzdžiui, mažmeninės prekybos maistu ir maisto transportavimo įmonėms aktualios ASV yra šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas, energijos sąnaudų valdymas, prieigos ir įperkamumo didinimas, sąžiningos darbo praktikos ir sąžiningos rinkodaros bei reklamos skaitinimas. Internetinėms ir žiniasklaidos paslaugas teikiančioms įmonėms aktualios ASV – energijos sąnaudų valdymas, vandens ir nuotekų valdymas, duomenų saugumas ir vartotojų privatumas, darbuotojų įvairovės ir įtraukties didinimas bei konkurencingumo skatinimas.

Mozaffar Khan, George Serafeim ir Aaron Yoon atliktame tyrime pateikiama empirinių įrodymų, kad geri rezultatai ASV srityje padeda pasiekti ir geresnių finansinių rezultatų. Įdomiausia, kad tyrėjai pastebėjo, jog įmonės, pasiekiančios gerų rezultatų tvarumo srityje, yra žymiai stipresnės už tas, kurių rezultatai tvarumo srityje prasti, tačiau įmonės, pasiekiančios gerų rezultatų su tvarumu nesusijusiose srityse, nėra stipresnės už prastų rezultatų tose srityse pasiekiančias įmones.

Investuotojai vis dažniau nori įrodymų, kad jų portfelius tvarkančios įmonės skiria dėmesio įmonės finansiniams rezultatams atsiliepiančioms ASV problemoms, o ne teigia, jog laikosi prastai apibrėžto įsipareigojimo palaikyti „tvarumą“.

Investicijos

+++

Kas yra tvarus investavimas?

Tvarus investavimas apima keletą strategijų arba jų kombinaciją. Štai septynios dažnai naudojamos strategijos:

— NEIGIAMAS / ATMETAMASIS PATIKRINIMAS (atsisakoma dirbti su netinkamomis laikomomis įmonėmis, pramonėmis arba valstybėmis)

— NORMŲ LAIKYMOSI PATIKRINIMAS (atmetamos įmonės, pažeidžiančios tam tikras normas, pavyzdžiui, JT Pasaulinio susitarimo normas)

— TEIGIAMAS / GERIAUSIŲJŲ TIKRINIMAS (pasirenkamos įmonės, kurių rezultatai ASV srityje ypač geri)

— INVESTICIJOS Į TVARUMĄ (pavyzdžiui, investuojama į fondą, suteikiantį prieigą prie švaraus vandens ir atsinaujinančių energijos šaltinių)

— ASV INTEGRACIJA (ASV veiksniai įtraukiami į svarbiausias analizes)

— AKTYVUS NUOSAVYBĖS TURĖJIMAS (smarkiai įsitraukiama į portfelius tvarkančių įmonių veiklą)

— INVESTAVIMAS ATSIŽVELGIANT Į POVEIKĮ VISUOMENEI (ieškoma įmonių, darančių teigiamą įtaką ASV srityse ir gaunančių gerą finansinę grąžą)

Verslas

Geras tvaraus investavimo pavyzdys – Mat Andersson (buvusio AP4 pensijų fondo generalinio direktoriaus), Patrick Bolton (Kolumbijos universiteto profesoriaus), ir Frédérico Samama (vieno iš „Amundi Asset Management“ institucinio klientų aptarnavimo skyriaus vadovų) sukurta strategija, padedanti ilgalaikiams pasyviems investuotojams apsidrausti nuo klimato kaitos keliamos rizikos neprarandant finansinės grąžos.

Strategija paremta kūrimu portfelio, apimančio įmones, turinčias 50 proc. mažesnį negu nurodomas gairėse anglies dioksido išmetimo rodiklį ir 50 proc. mažiau „nuvertėjusio turto“ (pvz., turto iš iškastinio kuro, kuris nebeteikia finansinės naudos ar yra pasenęs dėl teisinių priežasčių, sumažėjusios paklausos ar kitų veiksnių). Šis žurnalo „Financial Analysts Journal“ straipsnyje „Kaip apsidrausti nuo klimato kaitos keliamos rizikos“ („Hedging Climate Risk“) pateikiamas modelis naudotas AP4, CalSTRS, Niujorko valstijos bendrajame pensijų fonde, Naujosios Zelandijos senatvės pensijų fonde ir kitur. Dabar laikantis šios strategijos tvarkoma maždaug 50 mlrd. JAV dolerių vertės turto.