Joe Bideno vaikystė nebuvo lengva – gyvenimas daugiavaikėje šeimoje ir nepriteklius paliko pėdsakų. Jo tėvui nebuvo lengva susirasti nuolatinį darbą. Vaikystėje gyveno mažame bute, dalijosi kambariu su dar dviem broliais ir dėde.

J. Bidenas patyrė patyčių iš bendraamžių, nes mikčiojo. Kiti mokiniai jį pašaipiai vadino „brūkšniu“, lygindami kalbą su Morzės kodu, šaipėsi ir iš jo mėginimo pasakyti savo pavardę (atrodydavo, tarsi taria „iki pasimatymo“). Joe stengėsi išvengti mikčiojimo – iš anksto planuodavo pokalbius, laikydavo akmenukus burnoje ir įsimindavo pastraipas, užuot skaitęs jas garsiai iš vadovėlių klasėje.

Vėliau „Archmerio“ akademijoje, katalikų parengiamojoje mokykloje, jis buvo išrinktas klasės pirmininku, tačiau buvo skaudu, kai mokyklos administratoriai neleido jam kandidatuoti į studentų tarybos prezidentus, nes turėjo trūkumų.

Studijuodamas Delavero universitete, gavo papeikimą dėl išdaigos – bendrabučio direktorių apipurškė iš gesintuvo.

Tragiškai pasibaigusi pirmoji santuoka

Su savo būsimąja žmona Neilia Hunter susipažino per pavasario atostogas Bahamose. Per antrą poros pasimatymą Joe neturėjo pakankamai pinigų, kad apmokėtų sąskaitą restorane, ir Neilia po stalu davė jam 20 dolerių.

Jiedu susituokė 1966 m. ir susilaukė 2 sūnų ir dukters.

1967 m., kai buvo Sirakūzų universiteto teisės mokyklos studentas, jis nupirko Neiliai šuniuką ir pavadino jį Senatoriumi. Praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Bidenas laimėjo senatoriaus vietą, traktoriaus priekaba, gabenanti kukurūzų burbuoles, atsitrenkė į jo šeimos automobilį, kai jo žmona ir trys vaikai važiavo namo pasiimti eglutės. Žmona Neilia ir jų 13 mėnesių dukra Naomi mirė dar nespėjus pasiekti ligoninės. Du mažamečiai sūnūs Beau ir Hunteris buvo sunkiai sužeisti ir nuvežti į ligoninę.

Po avarijos jis liko savo namuose Vilmingtone, Delavere. Daugiau nei 30 metų kasdien važinėdavo 75 minutes „Amtrak“ traukiniu į Vašingtoną ir atgal. „Amtrak“ įgulą vadino „šeima“, kviesdavosi į svečius. Bidenas vėl susituokė 1977 m. su Jill Tracy Jacobs, anglų kalbos mokytoja, ši nuėjo su Bidenu į „aklą“ pasimatymą, kurį surengė jo brolis.

J. Bidenas netarnavo armijoje dėl astmos

Baigęs teisės studijas, J. Bidenas buvo pašauktas į armiją, tačiau jo nepriėmė dėl astmos. J. Bidenas nebuvo karo šalininkas, o dirbdamas JAV senate stengėsi, kad kariniai konfliktai būtų baigti.

Tačiau jis balsavo už Irako karą 2002 m. ir dalyvavo Baltuosiuose rūmuose, kai tuometinis prezidentas George'as W. Bushas pasirašė rezoliuciją, leidžiančią panaudoti jėgą prieš Iraką. J. Bidenas savo balsavimą laiko klaida.

J. Bidenas tapo penktuoju jauniausiu senatoriumi

1972 m., būdamas 29 metų, jis nugalėjo dabartinį respublikonų senatorių C. Boggsą ir tapo penktuoju jauniausiu asmeniu, kada nors išrinktu į JAV senatą. J. Bidenas prisiekė būti JAV senatoriumi ligoninėje, kur gulėjo jo sūnūs po avarijos.

J. Bidenas nerūko ir negeria

Bidenas nerūko ir nevartoja alkoholio. Stengiasi sveikai gyventi, o jo pomėgiai – amerikietiškas futbolas ir slidinėjimas.

Pasisakė prieš moterų teisę į abortą

1974 m. jis žurnalistui pasakė: „Kalbant apie tokius klausimus kaip abortai, aš maždaug toks pat liberalus kaip jūsų močiutė. Man nepatinka sprendimas dėl abortų. Manau, kad nueita per toli. Nemanau, kad moteris turi visišką teisę pasakyti, kas turėtų atsitikti su jos kūnu.“ Tačiau vėliau J. Bidenas pakeitė savo poziciją.

1994 m. jis kartu su respublikonų senatoriumi rėmė smurto prieš moteris įstatymą. Pagal šį įstatymą numatyta 1,6 milijardo dolerių smurtiniams nusikaltimams prieš moteris tirti ir juos padariusiems asmenims patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nuteistiesiems nustatė automatinę ir privalomą restituciją ir leido aukoms paduoti savo užpuolikus į civilinį teismą, net jei užpuolikai iki tol nevykdė nusikalstamos veiklos. Tai yra didžiausias jo karjeros pasiekimas.

J. Bidenas mėgo skleisti pramanytas istorijas apie savo gyvenimą

Jis paskleidė melagingą žinią, esą į jį buvo šauta Irake (vėliau patikslino, kad „buvo netoli to“), kai 2018 m. susitiko su išgyvenusiais Parklando mieste, Floridoje. Melavo, kad buvo areštuotas, kai bandė aplankyti Nelsoną Mandelą apartheido laikų Pietų Afrikoje.

Aštuntojo dešimtmečio kalbose jis ne kartą teigė, kad „dalyvavo pilietinių teisių judėjime“, tačiau nėra įrodymų, kad Bidenas būtų prisijungęs prie pilietinių teisių eitynių per šią erą, nors dalyvavo pikete prie Vilmingtono miesto centro atskirtame Rialto kino teatre 1960-aisiais.

Jis parašė 1994 m. smurtinių nusikaltimų kontrolės ir teisėsaugos įstatymą, kuris sugriežtino federalines kalėjimo bausmes ir kurį šiandien įstatymų leidėjai kritikavo dėl neproporcingai įkalintų juodaodžių ir tamsiaodžių amerikiečių.

Problemos Ukrainoje

2014 m. gegužės mėn. jauniausias Bideno sūnus Hunteris prisijungė prie Ukrainos energetikos bendrovės „Burisma“, kurios savininkas buvo tiriamas korupcijos byloje, valdybos. Per maždaug penkerių metų kadenciją Hunteris Bidenas kas mėnesį gaudavo net 50 000 USD kompensaciją. 2015 m. gruodžio mėn. viceprezidentas Bidenas buvo tarp daugelio Vakarų šalių lyderių, raginančių nuversti Ukrainos generalinį prokurorą Viktorą Šokiną dėl įtarimų, kad jis nesikrato korupcijos šalyje. „Mano sūnus nieko blogo nepadarė.“

J. Bidenui buvo atliktos dvi smegenų operacijos

Dėl ilgalaikio kaklo ir galvos skausmo 1988 m. jam buvo atlikta smegenų operacija – gydytojai nustatė plyšusią aneurizmą. Netrukus po to jam buvo atlikta antroji operacija, kai plaučių embolija išsivystė kaip komplikacija. Prireikė septynių mėnesių pasveikti. Vėliau jo neurochirurgas paliudijo Bideno psichinę sveikatą ir leido jam dalyvauti 2020 m. JAV rinkimuose.

2014 m. Joe Bidenas įtrauktas į turtingiausių Amerikos vyriausybės pareigūnų sąrašą ir užėmė 577 vietą iš 581.

J. Bidenas nuo pat jaunystės norėjo tapti JAV prezidentu

Kai jis pirmą kartą susitiko su Neilios motina, ši paklausė, ką Joe nori nuveikti. Bidenas jai pranešė ketinantis tapti JAV prezidentu.

1987 m. jis pirmą kartą kandidatavo į prezidento postą, tačiau iš lenktynių pasitraukė paaiškėjus, kad kalbose melavo apie savo protėvius, neva dirbusius anglies kasyklose.

2008 m. Bidenas antrą kartą kandidatavo į prezidentus, bet iškrito po to, kai Ajovos rinkimuose užėmė penktą vietą. Po septynių mėnesių prisijungė prie B. Obamos rinkimų kompanijos.

Jis svarstė galimybę kandidatuoti į prezidento postą 2016 m., tačiau B. Obama įtikino to nedaryti, manydamas, kad Hillary Clinton turi daugiau galimybių nugalėti respublikonų kandidatą D. Trumpą.

Bidenui pirmininkaujant Teismų komitetui Aukščiausiojo Teismo teisėju buvo patvirtintas Clarence'as Thomasas, nors jis buvo kaltinamas seksualiai priekabiavęs prie buvusios pavaldinės Anitos Hill.

2019 m., ruošdamasis kandidatuoti į prezidentus, Bidenas privačiai išreiškė nuoskaudą Anitai Hill dėl to, ką ji išgyveno 1991 m. A. Hill teigė nemananti, jog tai – atsiprašymas. Pats J. Bidenas teigia, kad labai gailisi dėl A. Hill teismo.

Jei būtų išrinktas lapkritį, dabar 77-erių metų Bidenas būtų seniausias kada nors inauguruotas prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)