COVID-19 šiais metais visame pasaulyje įnešė daug nežinios ir dar daugiau painiavos. „New York Times“ pranešė, kad rinkimų apygardos šį lapkritį iš balsuosiančių amerikiečių gali sulaukti dvigubai daugiau paštu išsiųstų biuletenių, nei jų gavo 2016 m. Įprastai JAV ir kitose valstybėse, piliečiai atiduoda savo balsus tiesiogiai atvykę į rinkimų apygardas, bet per pastaruosius keletą šimtmečių balsavimas per atstumą daugeliui tapo puikia alternatyva. Didžiąja dalimi šį procesą įtakojo besikartojantys karo veiksmai.

Istorikas Aleksandras Keisaras[1] savo knygoje „Teisė balsuoti: ginčytina demokratijos istorija Jungtinėse Valstijose“ (The Right to Vote: The Contested History of Democracy in the United States) rašė, kad Masačusetse, XVII amžiuje vyrai savo balsą galėjo atiduoti iš namų, jeigu jų gyvenvietėms grėsė indėnų antpuoliai. Kiek vėliau, 1775 m. auštant Amerikos revoliucijos neramumams, žemyninės armijos kareivių balsai taip pat buvo pateikiami raštu, irgi nuotoliniu būdu.

Pirmą kartą plataus masto nuotolinis balsavimas Amerikoje buvo išbandytas per Pilietinį karą (1861–1865 m.), nes daugelis vyrų turėjusių balso teisę kovojo mūšio lauke. Kai Abraomas Linkolnas 1864 m. laimėjo prezidento rinkimus, kariškiai balsavo stovyklose ir lauko ligoninėse, prižiūrimi raštininkų ir valstybės pareigūnų.[2]

Raiso universiteto pilietinės lyderystės centro fakulteto direktorius (Center for Civic Leadership at Rice University) Robertas Steinas[3] pabrėžė, kad Linkolnas su savo karo sekretoriumi Edvinu Stantonu tokią idėją valstijoms pasiūlė todėl, kad nerimavo dėl tarpinių rinkimų rezultatų, taigi ragino leisti jų karius balsuoti tiesiai iš mūšio lauko. Pirmoji valstija, kuri dar anksčiau priėmė tokią praktiką per JAV ir Didžiosios Britanijos karą[4] 1812 m., buvo Pensilvanija.

Vykstant vėlesniems konfliktams situacija išliko bemaž tokia pati. Per Pirmąjį pasaulinį karą beveik visos valstijos suteikė savo kariams balsavimo galimybę tiesiai iš kovos lauko, savo knygoje teigė A. Keisaras. Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, jog tuo pat metu nuotolinio balsavimo teisė buvo suteikta ir tiems žmonėms, kurie dėl darbinių aplinkybių rinkimų dieną negalėjo atvykti atiduoti balsų tiesiogiai į rinkimų apygardas.

„Geležinkelių darbuotojai ir keliaujantys pardavėjai sunkiai dirba ir aukojasi dėl visuomenės gerovės lygiai taip pat kaip ir kariai, todėl ir jie privalo turėti teisę balsuoti nuotoliniu būdu, jeigu rinkimų dieną negali pasiekti apygardos,“ – 1917–1918 m. Masačusetso konstitucinės konvencijos suvažiavimo metu teigė vienas iš atstovų.

2000 m. Oregonas tapo pirmąja valstija, kuri visiškai perėjo prie balsavimo sistemos paštu. Tam pritaria Vašingtonas, Koloradas, Juta ir Havajai. Kalifornija taip pat ruošiasi prisijungti prie „paštininkų“ klubo.
K. Kasperas

Nuotolinio balsavimo klausimas nacionaliniu lygmeniu Amerikoje vėl buvo iškeltas Antrojo pasaulinio karo metais. Tam pritarė tiek Franklinas Delano Ruzveltas, tiek ir Haris Trumanas. 1942 m. priimtas Kareivių balsavimo įstatymas (The Soldier Voting Act) suteikė galimybę balsuoti toli nuo namų esantiems kariškiams, o šiuo laikotarpiu viso buvo surinkta daugiau nei 3,2 mln. balsų. Įstatymas buvo pakeistas 1944 m. ir nutrauktas karo pabaigoje.

Per keletą vėlesnių dešimtmečių priimti nuotolinio balsavimo įstatymai palengvino galimybes kariškiams ir moterims bei jų šeimoms. History.com pateikia šiuos pavyzdžius:

● federalinis balsavimo paramos įstatymas (The Federal Voting Assistance Act) priimtas 1955 m;

● užsienio piliečių balsavimo teisė (Uniformed and Overseas Citizens Absentee Voting Act) priimtas 1986 m;

● kariuomenės ir užsienio rinkėjų įgalinimas (Military and Overseas Voter Empowerment) Baracko Obamos priimtas 2009 m.[5]

Jungtinėse Valstijose veikia dvi balsavimo paštu sistemos: 1) fiziškai negalintiems balsuoti apygardose išsiunčiami biuleteniai; 2) yra atvira ir visiems prieinama balsavimo paštu galimybė. Kiekviena valstija dabar siūlo tam tikrą nuotolinio balsavimo formą, tačiau kai kuriose jų piliečiams reikalinga pateisinama priežastis. Tai gali būti liga arba laikinas gyvenimas už valstijos ribų. Šiandien Amerikoje 30 valstijų suteikia žmonėms tokius nuotolinio balsavimo biuletenius.

2000 m. Oregonas tapo pirmąja valstija, kuri visiškai perėjo prie balsavimo sistemos paštu. Tam pritaria Vašingtonas, Koloradas, Juta ir Havajai. Kalifornija taip pat ruošiasi prisijungti prie „paštininkų“ klubo. Teigiama, kad neseniai atlikta „Washington Post“ analizė parodė, jog per 2016–2018 m. rinkimus tik 0,0025 proc. balsų buvo laikomi suklastotais. Per pastaruosius 20 metų, iš 250 mln. balsų atiduotų nuotoliniu būdu, tik 143 atvejai laikomi galimai suklastoti.

Per 2016 m. prezidento rinkimus, beveik ketvirtadalis visų balsų – tai yra 33 mln., buvo atiduoti nuotoliniu būdu. D.Trumpas tam buvo paskyręs komisiją, kuri turėjo tirti rinkėjų sukčiavimo atvejus, kadangi prezidentas teigė, jog milijonai rinkėjų neteisėtai balsavo paštu. Tačiau nesurinkusi tokių įrodymų, komisija buvo išformuota. Beje, pats D. trumpas naudojosi nuotolinio balsavimo galimybe Floridoje.

Koronaviruso akivaizdoje visos valstijos leis savo rinkėjams balsuoti nuotoliniu būdu, tiesiogiai nedalyvaujant rinkimų apygardose. Neprisijungs tik Teksasas ir Misisipė. Daugelis planuoja tą patį padaryti per artėjančius šių metų lapkričio mėnesio rinkimus.[6]

[1] „The Right to Vote: The Contested History of Democracy in the United States“ ash.harvard.edu

[2] „Voting by Mail Dates Back to America’s Earliest Years. Here’s How It’s Changed Over the Years“ www.time.com

[3] „Robert Stein, Ph.D, RICE UNIVERSITY Center for Civic Leadership“ ccl.rice.edu

[4] „Didžiosios Britanijos–JAV karas“ www.vle.lt

[5] „Vote-by-Mail Programs Date Back to the Civil War“ www.history.com.

[6] „How mail-in voting began on Civil War battlefields“ www.nationalgeographic.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)