Esminiai dalykai. Pokalbis su Dalia Leinarte

Pokalbio metu profesorė priminė XIX amžiuje atsiradusią tradicinės šeimos sampratą. „Vyras yra šeimos galva, pagrindinis duondavys. Žmonos pagrindinė funkcija – reprodukcinė, visas dėmesys turėtų būti šeimai, vaikams ir vyrui. Čia nieko blogo nematau, tik sakome – leiskite žmonėms pasirinkti. Ar jie nori gyventi šios tradicinės šeimos rėmuose, ar jie nori gyventi XXI amžiuje?“, – klausia D. Leinartė.

Kaip Kauno inteligentijos gretose tarpukariu paplito vakarietiškas santuokos, moterų ir vyrų santykių suvokimas? Kaip lyčių lygybę per stereotipus diskreditavo sovietmetis, sustabdęs į vakarus dideliais žingsniais žengusią Lietuvos visuomenę? Kiek mes šiandien atsiliekame nuo Vakarų, kur dešimtmečius buvo plėtojamos lyčių studijos?

„Tai turi toli siekiančias pasekmes. Neturime specializuotų toje srityje žurnalistų, reklamos specialistų ir taip toliau. Todėl kartais matome, kokios reklamos Lietuvoje. Ateina politikai, kurie neturi jokio supratimo apie lyčių stereotipus ar vaidmenis. Jei jie iniciatyvūs, tai jie kuria šeimos koncepcijas, kurios atitinka 1864-ųjų kasdienybę“, – padėtį apibendrina profesorė, tačiau pabrėžia, jog yra ir priešingų pavyzdžių, teikiančių vilties.