Vėl kimšite burgerius ir kebabus, kirsite picas, laižysite gvakamoles ir testuosite kitus madingiausius patiekalus, kad galėtumėte padiskutuoti su savo draugais apie šio sezono gastronomines tendencijas. Tik, prašau, neužmirškite vakarienių namuose, kurias buvote atradę karantino metu. Romantiškų, dviese, su šeima ar su draugais, kai jau valdžia leis.

Žinau, kad išmokote puikią pamoką – lankytis gamtoje, pažinti nepažintus Lietuvos kampelius ir atrasti naujus girių ir paupių takus. Buvimas gamtoje ir grynas oras dar niekam nepakenkė, kaip ir nepakenkė šviežias naminis maistas.

Gaminkim, puoselėkim ir kurkim. Taip, kaip prisimenate ir svajojate apie sugrįžimą į kavines, taip reiktų neužmiršti ir senų gerų nusistovėjusių dalykų, kurių galbūt savo šeimos tradicijose net neturite ar iki karantino neturėjote.

Tad atsakykite man, ar vakarieniaujate su visa šeima? Ar tik nučiumpate maistą iš šaldytuvo – kas kada norite ir kai turite laiko? Patikėkite, vakarienės, kai prie didelio stalo susėda visa šeima gali būti ypatingos. Atsisakykite įpročio valgyti paskubomis, o sėdėkite, sėdėkite ir dar kartą sėdėkite. Kalbėkite ir klausykitės vienas kito. Padėję telefonus į šalį ir neįsijungę televizoriaus fone.

Įsivaizduokite, jog esate dvarininkai ar dar kokie kilmingi ponai, kurie visuomet valgydavo prie didelio stalo. O juk tada nebuvo nei televizorių, nei išmaniųjų – jokių technologijų, kurios trukdytų mėgautis maistu ir pajusti kiekvieno patiekalo skonį.

Išjunkite viską, ką galite ir pasinerkite į kvapų bei skonių pasaulį. Ir kalbėkite. Vakarieniaudami, kalbėkite ir neskubėkite. Vakarieniaukite ilgai ir įpraskite apturėti šį kasdienį ritualą.

Atsisakykite buities ir maisto valgymą paverskite kasdiene puota.

Ištraukite puošniausias savo servizų lėkštes, gražiausius įrankius, prašmatniausias taures, negailėkite žvakių – įpraskite degti ir jas. Kiekvieną savaitę apdovanokite save gėlėmis ir puoškite jomis stalą ten, kur valgote. Pasijauskite, kaip savo dvaro ponai, juk reikia tiek nedaug. Ir tai neturėtų būti poniškas reikalas, tai turėtų tapti norma. Taip, kaip miegas švarioje ir gražioje patalynėje.

Ir nesvarbu, kad šiandien jūsų šaldytuve esti paprasti produktai, bet atminkite, kad viskas priklauso nuo pateikimo, minties ir fantazijos – kaip paprastą maistą paversti nepaprastu ir gardžiu bei estetišku.

Neliūdėkite, jei namie turite tik perlinių kruopų – „cuisine pur“ ar „cucina povera“ jau seniai sugrįžo į restoranus. Ir jei „Stiklių“ virtuvėje bei meniu atsirado perlinės kruopos, o „Džiaugsme“ nuo pat pradžios gyvuoja bulvės, patikėkite, šie produktai gali atsirasti ir pas jus. Eksperimentuokite, jungdami neįprastus ingredientus ir lavinkite skonius. Domėkitės ir atraskite kūrybos džiaugsmą.

Paprastumas genialume ir estetikoje. Patikėkite.

Štai, ką tereikia padaryti, kad namie būtų gera vakarieniauti.

• Nepalikite gražiausių indų svečiams, negailėkite jų kasdienybėje.

• Tegul lininės staltiesės nedulka stalčiuose. Traukite, naudokite ir plaukite.

• Išjunkite televizorius, kad netrukdytų ne laiku atsiradusi reklama ar dėmesį nukreipiančios žinios, kurių per dieną ir taip prisiskaitote į valias.

• Įsijunkite muziką. Arba klausykitės vinilo plokštelių – ten daugiau tikrumo ir šilumos.

• Prigesinkite šviesas ir užžiebkite žvakes, jos kuria jaukumą.

• Gaminkite ir paprastą maistą, kuris nereikalauja daug triūso ir laiko virtuvėje, tačiau tai darykite nuoširdžiai. Jis suteiks tiek pat džiaugsmo, kiek ir naminis kulinarinis šedevras, tačiau neliks iki lubų prikrauta puodų, keptuvių, indų.

• Ne nuodėmė ir gero vyno taurė vakarienės metu.

• Valgydami maistą į jį įsigilinkite taip, lyg skaitydami knygą.

Ir suprasite, kad maistas jums suteikia kitokį malonumą. Susikoncentruokite į skonius ir patirkite džiaugsmą gomuriui. Puotaukite!

Maisto redaktorė
Modesta Meškė

Puota
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)