Mes dažnai girdime iš tam tikrų partijų atstovų, kurie buvo išrinkti ginti paprastų žmonių interesus, o gina daugiausia verslo interesus, kad jeigu valstybė rems verslą nuo to laimės visi ir paprasti žmonės, nes verslas savo pelną akumuliuos naujoms darbo vietoms kurti ir nuo to bus gerai visiems. Bet realiai ką mes matome, tas verslas, kuris turi didžiulius pelnus skiria juos savo partijų „kūrimui“, politikų papirkimui, kad tas verslas dar daugiau gautų iš biudžeto t. y. visų mūsų pinigų.

Ir baisiausiai, kad nemaža dalis paprastų žmonių tikrai tiki, kad svarbiausia yra remti verslą, o ne paprastus žmones. Štai keletas pavyzdžių kaip gyvena žmonės ne remdami savo sąskaita verslo. Kuveitas: ši valstybė užima plotą šiek tiek didesnį nei Kaliningrado sritis, o gyvena čia tik 3,5 mln. gyventojų. Šalyje gyvena tik 1 mln. piliečių, kuriems ir skiriamos valstybės pajamos. Jaunavedžiai sutuoktuvių progą gauna iš valstybės dovaną nuo 15 iki 200 tūkstančių dolerių. Paskola nekilnojamam turtui įsigyti 200 000 dolerių galima gauti su nulinėmis palūkanomis ir pusę kredito po 5–10 metų tiesiog „atleis“.

Jeigu jūs norite mokytis užsienyje, valstybė apmokės jūsų mokymąsi, skrydį ir išduos stipendiją kurios dydis 2000 dolerių. Jei šios šalies pilietis susirgo ir jo negali išgydyti, tai valstybė apmokės gydymą bet kokioje pasaulio ligoninėje bei apmokės visas išlaidas palydinčiajam giminaičiui. Išmoka už vaiką sudaro 200 dolerių, moką ją kol „vaikeliui“ sueis 26 metai. Pašalpa išsiskyrusiai moteriai 1400 dolerių, kol jį nesuras darbo. 2007 metais valstybė „atleido“ gyventojams kreditų ant 1 mlr. dolerių. Kartais tiesiog dalina pinigus pvz. 50-ies metų nepriklausomybės progą visiems buvo išdalinta po 3500 dolerių. Praeitais metais visi norintys galėjo gauti nemokamai visus pirmo būtinumo produktus: ryžius, sviestą, vištieną ir t.t. Kas mėnesį išmoka už mokslo laipsnį magistrui sudaro 700 dolerių , daktaro 1400.

Lichtenšteinas – mažytė Europos valstybė. Gyventojų čia šiek tiek daugiau kaip 30 000, tačiau šioje valstybėje užregistruota daugiau kaip 70 000 užsienio įmonių. Pagal pragyvenimo lygį Lichtenšteinas užima antrą vietą, o mokesčiai čia patys žemiausi pasaulyje. Pagrindinė vertybė – mėgautis gyvenimu ir netrukdyti kitiems. Šita šalis sugebėjo įrodyti, kad šiuolaikiniame pasaulyje neturi reikšmės valstybės dydis, kad laimė nematuojama karinės technikos kiekiu. Pagrindinė vertybė čia ne nafta ir dujos, o gamta ir žmonės.

Kiekviena užsienio įmonės kuri nori užsiregistruoti šioje valstybėje turi paimti į bendrasavininkus ką nors iš vietinių gyventojų. Kiekvienas Lichtenšteino gyventojas gauna pajamų vidutiniškai iš dviejų įmonių. Čia visi gyvena savo malonumui – nepersistengia.

Jungtiniai Arabų Emyratai. Socialinė politika šios šalies turi tikrai kuo didžiuotis. Kai pora susituokia, jaunai šeimai valstybė skiria kotedžą, žemės sklypą ir išmoką apie 20000 dolerių. Vidutinis darbo užmokestis sudaro 4000 dolerių, nors vietiniai persidirbti darbe nelinkę, jie mieliau renkasi valstybinę tarnybą kur jiems specialiai kuriamos darbo vietos. 94 proc. vietinių gyventojų dirba valstybiniame sektoriuje. Korupcija čia tas pats kaip ir vagystė. Į pensiją galima išeiti po 25 metų darbo stažo.

Minimali pensija 2780 dolerių ir kiekvieni papildomi metai darbo, pasiekus 25 metų darbo stažą, didina pensija 2 proc. 90 proc. komunalinių paslaugų dengia valstybę. Didelė dalis paprastos darbo jėgos sudaro emigrantai. Jeigu manote kad pagrindinė tokio gyvenimo priežastis yra naftos pajamas, tai klystate. Štai pajamų struktūra, JAE biudžeto 2016 – nafta – 6 proc., mokesčiai – 19 proc., pajamos iš valstybės paslaugų – 74 proc. Beje berods ir Lietuvoje buvo rasta nafta, bet kas su ja atsitiko nepamenate? Už kiek ją pardavėme?

Mūsų kovotojai už žmogaus teisės primena man seną anekdotą:

Mergaitė sėdi paplūdimyje ir žvejoja. Pagavo auksinę žuvelę. Žuvis jai sako: „Paleisk mane, aš įvykdysiu tris tavo norus“. Mergaitė pagalvojo ir tarė: „Padaryk man dideles ausis, ilgą nosį ir plaukuotą uodegą“. Žuvis įvykdė jos norus ir paklausė:

– Mergaite, kodėl nepaprašei tapti protinga, gražia ir turtinga?
– O ką, galima buvo?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)