Tyrėjai apklausė tūkstančius amerikiečių, ką jie pasirinktų, turėti daugiau pinigų, ar laiko. Dauguma žmonių pasirinko pinigus, tačiau pasirinkimas turėti daugiau laiko buvo siejamas su didesniu laimės jausmu, taip pat su efektyvesniu turimo laiko ir finansinių išteklių valdymu. Laimingi žmonės, pasak JAV mokslininkų Hal E. Hershfield, Cassie Mogilner, Uri Barnea, renkasi laiką vietoj pinigų. Laikas leidžia geriau atlikti turimus įsipareigojimus, taip pat turėdami laiko galite mėgautis gyvenimu – keliauti, užsiimti hobiais, bendrauti su artimaisiais ir draugais.

Visgi tiems, kurie turi daug laiko, ne mažiau svarbu jaustis finansiškai stabiliai. Mokslininkai Daniel Kahneman ir Angus Deaton apklausė 450 tūkst. amerikiečių ir atrado, jog emocinę savijautą ir gyvenimo gerovę žmonės sieja su skirtingais dalykais. Pasirodo, laimės jausmas padidėja, kai JAV gyventojas uždirba 67 tūkst. eurų per metus, tačiau vėliau, net ir uždirbant daugiau pinigų, laimės jausmas nebeauga. Taip pat didelės pajamos pagerina gyvenimo kokybę, bet ne emocinę savijautą.

Subjektyvus laimės jausmas susideda ir iš emocinės savijautos. Labai svarbu, ką jaučiame kasdien, ar patiriame džiaugsmą, ar stresą, liūdesį, pyktį, meilės protrūkius. Pajamos ir išsilavinimas yra siejami su gyvenimo gerove, tačiau emocijos veikia kur kas stipriau. Jos daro tiesioginę įtaką ir mūsų sveikatai.

Mokslininkai padarė išvadas, jog aukštos pajamos lemia pasitenkinimą gyvenimu, gyvenimo gerovę, tačiau ne laimę, o mažas pajamas gaunantieji ir savo pasitenkinimą gyvenimu, ir emocinę savijautą vertina prastai. Mažos pajamos pagilina emocinį skausmą, susijusį su kitomis nelaimėmis, tokiomis kaip skyrybos, suprastėjusi sveikata, vienatvė.

Geri santykiai su artimaisiais ir draugais – ne mažiau svarbūs norint jaustis laimingais. Beveik 80 metų trukęs Harvardo universiteto tyrimas parodė, jog buvimas bendruomenėje leidžia mums gyventi kur kas ilgesnį ir laimingesnį gyvenimą.
E. Juozėnaitė

Laimės suteikia patirtys ir draugystės

Pinigai išleisti įdomiems ir nematytiems potyriams žmones daro laimingesniais. Mokslininkai nustatė, jog pirkti ir planuoti patirtis yra daug smagiau nei pirkti daiktus ar laukti, kol jums bus pristatytos materialinės vertybės, kurias užsisakėte internetu. Patirtys suteikia kur kas daugiau laimės jausmo.

Geri santykiai su artimaisiais ir draugais – ne mažiau svarbūs norint jaustis laimingais. Beveik 80 metų trukęs Harvardo universiteto tyrimas parodė, jog buvimas bendruomenėje leidžia mums gyventi kur kas ilgesnį ir laimingesnį gyvenimą. Daugiau nei 80 metų mokslininkai stebėjo 268 tiriamųjų sveikatą bei jų karjeros bei santuokos pakilimus ir nuosmukius. Rezultatai suteikė stulbinamų pamokų tyrėjams.

Nustatyta, jog santykiai, kuriuos mes turime ir tai, kiek laimingi mes jaučiamės juose būdami, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai. Rūpintis savo fizine sveikata svarbu, tačiau rūpintis savo santykiais irgi reiškia rūpintis savimi, tai tarsi savigydos forma.

Bendravimas, ryšiai su žmonėmis apsaugo nuo apmaudo, padeda nutolinti psichinės ir fizinės sveikatos pablogėjimą ir jie yra tiesiogiai susiję su pasitenkinimu gyvenimu. Bendravimas ir santykiai laimės jausmui turi didesnės reikšmės nei socialinė klasė, kuriai žmogus priklauso, intelekto koeficientas ar genetika.

Pasitenkinimas santuokiniu gyvenimu saugo nuo psichinių ligų. Nelaimingos santuokos lėmė emocinį ir fizinį skausmą. Tie, kurie išlaikė šiltus santykius, gyveno ilgesnį ir laimingesnį gyvenimą. Taigi, geri santykiai apsaugo ne tik mūsų kūnus, bet ir smegenis.
E. Juozėnaitė

Santykiai apsaugo smegenis

Tyrimo metu nustatyta, jog žmonės, kurie buvo patenkinti savo santykiais būdami 50-ties, buvo daug sveikesni būdami 80-ties. Pasitenkinimas santuokiniu gyvenimu saugo nuo psichinių ligų. Nelaimingos santuokos lėmė emocinį ir fizinį skausmą. Tie, kurie išlaikė šiltus santykius, gyveno ilgesnį ir laimingesnį gyvenimą. Taigi, geri santykiai apsaugo ne tik mūsų kūnus, bet ir smegenis.

O vienas paprasčiausių būtų tapti laimingais yra tiesiog nusnūsti. Nustatyta, kad tie, kurie dienos metu nusnaudžia 30 minučių, jaučiasi laimingesni. Mokslininkai rado ryšį tarp trumpo snūstelėjimo dieną ir laimės jausmo. Apskritai miegas padidina produktyvumą, sumažina širdies ligų riziką, pagerina koncentraciją, padidina kūrybiškumą bei bendrą laimės jausmą apskritai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)