Toksiški žmonės, kas jie ir kaip apsisaugoti?

Toksiškus žmones lengva nuliūdinti ir sunku pradžiuginti, jie laikas nuo laiko nuvilia, nebendradarbiauja arba elgiasi nesąžiningai, nuolat teisinasi patys ir kaltina kitus. Vieni iš didžiausių stresorių gyvenime yra toksiški žmonės, nes jie sukelia stresą, kenkia sveikatai ir neleidžia džiaugtis gyvenimo pilnatve. Priėmę sprendimą ateityje tokių žmonių nebeįsileisti į savo gyvenimą tapsite sveikesni, laimingesni, Jums pradės labiau sektis visose gyvenimo srityse.

Norėdami apsisaugoti, Jūs turite neleisti šiems žmonėms Jums pakenkti. Tai padaryti galima trimis būdais – tiesiogiai pasipriešinti šiems žmonėms, juos neutralizuoti, pasišalinti ir įsitikinti, ar jie neseka iš paskos.

Patologiški prielipos

Patologiški prielipos yra tokie žmonės, kuriems iš Jūsų kažko labai reikia. Jie gali Jus išsekinti emociškai arba finansiškai, arba abiem būdais. Jie reikalauja nuolatinės pagalbos ir dėmesio, o kad visa tai gautų, pasitelkia emocinį šantažą ir parodo dėkingumą tik tam, kad Jumis toliau manipuliuotų. Kad ir ką jų labui darytumėte, jiems niekada neužtenka, kartą priskretę, beveik niekada Jūsų nepaliks.

Patologiški prielipos atsisako savarankiškai priimti sprendimus arba spręsti sudėtingus klausimus. Jie nori, kad Jūs, spręstumėte jų problemas, vos tik padėsite, jie jau prašys pagalbos išspręsti kitą problemą ir taip be pabaigos. Spręsdami jų problemas jausitės prislėgti ir nekompetentingi, nes neišgirsite nieko, išskyrus priekaištus.

Psichiatras, medicinos daktaras Mark Goulston knygoje „Tiesiog klausykitės“ pateikia veiksmingus patarimus ir metodus, kaip išklausyti, suprasti, bendrauti ir ką turime sakyti, kad žmonės mumis patikėtų.

Kaip suprasti, kad susidūrėte su patologišku prielipa?

Jei įtariate, kad esate įstrigę tokioje situacijoje, įvertinkite įtartino asmens elgseną balais nuo 1 iki 3 (1 – niekada; 2 – kartais; 3 – beveik visada).

· Ar tas žmogus verkšlena?
· Ar tas žmogus skundžiasi?
· Ar tas žmogus elgiasi kaip auka?
· Ar tas žmogus atrodo taip, lyg sakytų: „Pagailėkite manęs!“
· Ar tas žmogus nori, kad jo gailėtų?
· Ar tas žmogus verkia arba parodo, kad yra labai įžeistas, jei kažkas einasi ne taip, kaip jam norisi?
· Ar tas žmogus bando padaryti taip, kad Jūs jaustumėtės kaltas?
· Ar Jums atrodo, kad tas asmuo yra tarsi bedugnė, kad jo poreikių neįmanoma patenkinti?
· Ar vengiate susitikti su tuo asmeniu?
· Ar susinervinate, kai telefonu arba elektroniniu paštu gaunate pranešimą iš to asmens?
· Ar jaučiate, kad norite aprėkti tą žmogų: „Suauk pagaliau!“
· Ar jaučiate kaltę, nes pastebėjote, kad rezgate tam žmogui pinkles?

Sprendimas

Atsakymų rezultatai įvertinus balais:

12 – paramos reikalauja nedaug: tokį žmogų vertėtų išlaikyti savo gyvenime.

13–24 – paramos reikalauja vidutiniškai: ar šie santykiai tikrai verti sugaišto laiko?

25–36 – paramos reikalauja daug: palikite jį (jei galite), kol šis žmogus neišsiurbė iš Jūsų paskutinio kraujo.

Jei užmezgėte santykius su patologišku prielipa, turėtumėte juos nutraukti, bet jei šie santykiai Jums brangūs ir vis dar norite juos išsaugoti, vienas iš variantų – suteikti tam asmeniui galimybę pasikeisti. Pasakykite jam, kad daugiau nebereaguosite į jo pykčio ar isterijos priepuolius, jo nebeguosite, nes tik jis pats atsakingas už savo gyvenimą ir kylančias problemas.

Galimi du šios situacijos scenarijai. Pamatysite pokyčius į geresnę pusę, jei tas asmuo yra pakankamai protingas, kad rimtai priimtų šią žinutę. Kita vertus, jis gali nenorėti keistis arba pradėti dar labiau ko nors iš Jūsų reikalauti, ir gali būti, kad Jums teks priimti sunkų sprendimą nutraukti santykius.

Ribinis asmenybės sutrikimas

Kartais ekstremalus ir itin liguistas prilipimas prie Jūsų gali būti ženklas, bylojantis apie ribinį asmenybės sutrikimą. Šį sutrikimą turintiems žmonėms būdingas toks elgesys:

· Jie reikalauja daugiau, nei iš tikrųjų pasako.
· Jie gali turėti paranojos požymių ir desperatiškai bijo, kad juos paliks.
· Jie blaškosi tarp Jūsų idealizavimo ir Jūsų nuvertinimo tuo pat metu, pavyzdžiui, teigia, kad esate jo gyvenimo prasmė, bet kartu ir nuolatos kaltina, kad esate niekam tikęs žmogus.
· Jie neturi asmenybės branduolio, todėl tai bando kompensuoti kitų žmonių sąskaita.
· Jie elgiasi impulsyviai ir išgyvena kraštutinius nuotaikos svyravimus, juos dažnai ištinka pykčio priepuoliai, jie gali grasinti, kad nusižudys.

Jei bendraujate su taip besielgiančiu žmogumi, žinokite, kad esate bėdoje. Saugiausias variantas, jei neturite svarių įsipareigojimų ir Jūsų santykiai nėra Jums svarbūs, – nebebendrauti, tai nėra lengva, nes žmonės, pasižymintys ribiniu asmenybės sutrikimu, gali tapti persekiotojais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)