Šventos Kalėdos jau senokai daug kam praradusios savo šventumą. Tai labai sena šventė, kilusi iš senųjų tikėjimų bei žyminti žiemos saulėgrįžos laiką, kai Žemė savo orbitoje maksimaliai nutolsta nuo Saulės, o jos gyventojus apgaubia pačios ilgiausios naktys metuose. Įvairios šios šventės atmainos buvo švenčiamos daugelyje pasaulio tautų. Vėliau Kalėdoms suteikta krikščioniška prasmė, nors jų turinys vis dar liko ganėtinai „pagoniškas“.

Šiuo metu galima pastebėti vieną mažai džiuginančią tendenciją: Kalėdos (taip pat ir Kūčios) daug kam praradusios skonį. Nemažai žmonių jos sukelia susierzinimą ir depresyvias nuotaikas. Dalis jų apskritai net nešvenčia šių švenčių.

Kodėl tai vyksta?

Stebint, kas vyksta viešojoje erdvėje, gali susidaryti įspūdis, kad Kalėdos yra komercinė šventė, kurios metu žmonės perka ne tik tai, ko jiems reikia, bet ir tai, ko nereikia. Atkreipėte dėmesį, kiek visokių niekučių ir blizgučių atsiranda prekybos centruose prieškalėdiniu laikotarpiu? Tikrai gali kilti klausimas „Ir kas tiek jų nupirks?“ Nupirks tikrai ne visus, bet jei nebūtų paklausos, pasiūla taip pat neatsirastų, patikėkite. O įvairūs dovanų kuponai? Tai tikrai geresnė dovana nei koks „dulkių surinktuvas“, bet ar visada malonu juos gauti? Ar tikrai jūsų mama, kuri gyvenime nebuvo pedikiūro kabinete, ryšis tenai apsilankyti? Nenumes to kupono į stalčių ir nepamirš?

Dar vienas reiškinys, kuris paprastai lydi šiuolaikines Kalėdas arba Naujus metus, yra persivalgymas (apie persigėrimą, tiek to, nutylėsime). Kažkada šventinių vaišių ruošimas taip pat buvo savotiškas ritualas. Kiekvienai metų šventei skirti tam tikri patiekalai, kurių niekas nevalgydavo paprastomis dienomis, todėl maistas, susėdus prie šventinio stalo, atrodydavo ypatingas bei išskirtinis. Šiuo metu įvairiausius patiekalus galima valgyti bet kada – tereikia nuvykti į prekybos centrą ir nusipirkti. Na, o prieš šventes nemažai šeimininkių, senu papratimu, vis dar nori nustebinti savo šeimą ar svečius kažkuo ypatingu, ieško naujų receptų, įdomesnių produktų, prigamina maisto ir kartais net pyksta, kai jo tiek daug niekas nesuvalgo…

Skubėjimas. Nepaisant to, kad kažkada šis tamsių vakarų bei ilgų naktų laikas buvo labiau skirtas ramybei bei susimąstymui, modernus gyvenimas vis viena sugeba mus įvynioti į savo karuselę. Juk reikia viską suspėti: atšvęsti su bendradarbiais, sudalyvauti vaiko mokykliniame karnavale (arba dviejų ar daugiau vaikų), supirkti dovanas, nuspręsti, kur ir kaip sutiksite Kūčias, Kalėdas ir dar Naujus metus (ech, ir kas sugalvojo, kad tarp Kalėdų ir Naujų reikia palikti tik savaitę?..)

Patys suprantate, kad apie šventinius žiemos iššūkius galima būtų prirašyti dar keletą lapų, tačiau jau ir to, kas išdėstyta, pakanka tam, kad suvoktume, kodėl vis daugiau žmonių apskritai nebenori jokių Kalėdų.

Nes senosios Kalėdos prarado savo prasmę, o naujos joms niekas nesuteikė.

Ką daryti, jei Kalėdos erzina?

Gera žinia, kad Jūs neprivalote jų švęsti. Tiksliau: neprivalote švęsti Kalėdų taip, kaip neva yra priimta pagal nusistovėjusias tradicijas. Susikurkite sau tokias, kokios Jums patinka. Žinoma, atlikti tam tikras pareigas Jūs turėsite (pavyzdžiui, sudalyvauti darbovietės ar mokyklos šventėje), tačiau nemažai primetamų dalykų tikrai galite atsisakyti. Pagalvokite:

• Ar Jums tikrai reikia nusipirkti naujų šiais metais madingų dekoracijų eglutės ir namų puošimui?

• Ar per Kūčias ir Kalėdas tikrai reikia aplankyti tiek vyro, tiek žmonos tėvus? Gal galima tą padaryti prieš šventes, o Kūčių vakarą praleisti kažkaip netradiciškai, bet nemažiau smagiai?

• Ar šventes sutikti tikrai būtina prie stalo? Kodėl ne miške, baseine, kelionėje, ar net lovoje tiesiog žiūrint televizorių?

• Ar Jums tikrai būtina prisigaminti kažkokių ypatingų patiekalų? Gal užteks tiesiog skaniai pavalgyti?

Švęsti šventes nėra blogai. Blogai yra švęsti jas taip, kaip Jūs nenorite, kaip yra Jums primetama iš šalies. Pabandykite pafantazuoti. Jei galėtumėte susikurti naujas Kalėdų tradicijas, kokios jos būtų?

• Kokią eglutę puoštumėte? Gyvą? Tą dirbtinę iš prekybos centro? Ar jos apskritai reikia? Gal galima kažkuo pakeisti?

• Ar tikrai reikia dovanų? Socialiniuose tinkluose gruodžio mėnesį klausimas „Ką padovanoti..?“ tampa beveik egzistenciniu. Ką padovanoti vyrui? Ką padovanoti močiutei? Ką padovanoti žmogui, kuris viską turi? Bet ar būtinai reikia dovanoti kažką daiktiško?

• Ar Jūs apskritai švęstumėte Kalėdas, jei nejaustumėte tam jokio spaudimo iš aplinkos? Jūs jas švęsti norite, ar privalote?

Jei turite darbą ir šeimą, nuo dalies šventinių prievolių, deja, nepaspruksite, tačiau pasikalbėti su sutuoktiniu/-e ir vaikais bei paieškoti visiems priimtinų kompromisų verta. Juk tikrai yra dalykų, kuriuos darote tik todėl, kad taip priimta, nenorite supykdyti giminaičių ar likti nesuprasti draugų? Ar galite nors dalies jų atsisakyti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)