Ar ir jūs manote, kad reikia tapti tobulesniu?

Šiais laikais tobulėjimas tapo labai madingas – koučingas, NLP ir kitos praktikos sužavėjo daugybę žmonių visame pasaulyje. Sėkminga ir laiminga asmenybė – šių dienų visuomenės etalonas. Tik, kaip sakoma, ne viskas auksas, kas auksu žiba.

Žmogus, susižavėjęs idėja, kad bet kas lengvai gali tapti turtingiausiu ir laimingiausiu, ima reikalauti iš savęs daugiau, negu reikia, taip kurdamas savyje susierzinimą ir nerimą.

Iki šiol nuolat žvalgęsi į kitus ir lyginę save su turtingais kaimynais ar pramogų pasaulio įžymybėmis, daugelis suprato, jog tai kelia pyktį, pavydą ir klampina į dar didesnį liūdesio bei savigraužos liūną. Be to, informacijos srautas, sklindantis iš knygų ir interneto platybių, nuolat primena apie lyginimo savęs su kitais neigiamas pasekmes.

Todėl asmeninio augimo ekspertai pasiūlė naują teoriją: tapkite kasdien nors truputį geresne versija, nei buvote vakar. Šiuo atvej nebereikia lygintis su kitais, nes pats sau esate autoritetas, vedlys ir teisėjas. Juk tenka įvertinti teigiamus ir neigiamus šiandienos poelgius bei mintis. O kas geriau tai atliks nei pats žmogus?

Jei nusprendėte vadovautis šia teorija, pirmiausia paklauskite savęs: kas manyje netobula ir kodėl? Kaip aš jaučiuosi taip galvodamas?

Jei rytoj norite būti geresnis, vadinasi, dabar esate savimi nepatenkintas

O ar žinote, kur veda nepasitenkinimas savimi? Į depresiją ir perfekcionizmą. Tad ne veltui sakoma, kad gerais norais ir kelias į pragarą grįstas. Kaip tik todėl tarsi nekaltas noras kasdien būti nors šiek tiek tobulesniu gali lemti priešingą rezultatą.

Tiesą sakant, visi esame tobuliausios savo pačių versijos kiekvienu momentu, net tada, kai mums nesiseka, trūksta pinigų, laimės ar sveikatos. Dėl paprastos priežasties – tokius nuolat save kūrėme ir kuriame. Tai lemia turimos vidinės programos, įsitikinimai, charakteris ir t.t. Kiekviena savybė ar įsitikinimas padeda kurti situacijas, santykius bei rezultatus, kurie mums priimtiniausi. Tik šiuo atveju nauda gali atrodyti nesuprantama ir kelti pasipiktinimą.

Todėl, jei esama jūsų versija ir gyvenimas netenkina, nepulkite savęs smerkti bei neverskite tapti geresniu. Pirmiausia pamąstykite, ar jūsų suvokimas apie tikrąjį gerumą teisingas. Juk jei gyventumėte vienas saloje, tikrai nežinotumėte, ar esate blogas, ar geras. Taigi šiuo atveju vis tiek lyginatės su kitais ir nereikia savęs apgaudinėti.

Pažįstate tobulą žmogų? O ar norėtumėte su juo apsikeisti vietomis?

Labai dažnai norime būti tokie, kaip turtingiausia įžymybė, tačiau, jei kas pasiūlytų keistis gyvenimais, kažin, ar visi sutiktų. Taip yra todėl, kad matome tik teigiamas puses ir jų geidžiame, bet gali paaiškėti, kad įžymybė toli gražu ne šventasis ar laimės kūdikis. Galbūt jis turi milžinišką atsakomybę už tūkstančius darbuotojų, sudėtingus santykius su žmona, su kuria gyvena tik dėl akių, ir tas svajonių gyvenimas malonus pažiūrėti tik iš šalies.

Tačiau vieną tobulą žmogų kiekvienas iš mūsų tikrai žinome, bet neigiame – tai mes patys. Būdami mažais vaikais nesvajojome tapti kasdien vis geresne savo paties versija, nes tai tiesiog nelogiška. Norėjome tapti gaisrininkais, gydytojais, kirpėjais, kosmonautais ir t.t. tik todėl, kad šios profesijos žavėjo pačia veikla. Mums buvo įdomu, smalsu ir norėjome tai išbandyti, o gal net atsiduoti visa širdimi.

Neretai noras tapti tobulesne savo paties versija yra vedamas ego. Tai kelias į niekur. Jeigu kasdien trokštate nuveikti kažką naudingo, įdomaus ir atiduoti visą save – tuomet veda tikrasis AŠ ir nebelieka vertinimo. Tuomet tiesiog natūraliai džiaugsitės savo veikla ir buvimu, net neturėdami jokių didingų tikslų.

Kasdien vis naujas vaidmuo

Šiandien vaidmuo ne itin tobulos personos, rytoj – šiek tiek geresnės, o po metų – pavyzdinės. Turbūt gyvenimas tuo ir žavus, kad galima žaisti bei vaidinti, kiek širdis geidžia. Tik ar visada to reikia? Juk tai tik „geresnio“ įvaizdžio kaukių tobulinimas. Gal verčiau rinktis tikrumą, nuoširdumą ir atvirumą? Žinoma, neapsimestinį, neištobulintą, o įgimtą.

Tad stenkitės nepasiklysti gerumo sąvokose, nes ne visada turtuolis blogas, o vargšas geras, ir ne visada tobulumo etalonas – nepriekaištingas įvaizdis ir dirbtinis pozityvumas.

Kiekvieną kartą, kai kils noras šiandien būti geresniu nei vakar, pamąstykite, kas jus veda – ego ar širdis. Tuomet paklauskite savęs – ką šiandien galiu nuveikti vertingo ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją